OSNOVE O AUTO SIJALICAMA


Razno

Postoje 3 osnovne vrste sijalica za automobile: halogene sijalice, ksenon sijalice i led sijalice za auto. Halogene sijalice imaju vrlo prost princip rada. Struja sa akumulatora prolazi kroz klatno koje se nalazi unutar sijalice. Pod naponom, klatno se usija i ta usijana žica proizvodi svetlost. Da bi se sprečilo gorenje klatna, unutrašnjost sijalice se ispunjava neonom, argonom ili azotom. Dobre strane su im male dimenzije i lako održavanje. Lošije strane su im osetljivost na fizička oštećenja i osetljivost na nečistoću, velika potrošnja struje i generalno najveća mana je efikasnost ( 30 % svetlosti je vidljivo, a 70 % je infracrveno zračenje koje je nevidljivo i beskorisno ). Samoproizvodi toplotu, oko 200 stepeni na samom namotaju koje vremenom dovodi do matiranja plastike na farovima, ljuštenje izolacije na kablovima i krunjenja plastičnih elemenata nosača sijalica.

KSENON SIJALICE

Ksenon sijalice su komplikovane. Potrebno je mnogo uslova da bi se svetlo aktiviralo i održalo. Unutar sijalice, nalazi se kapsula koja se ispunjava gasom, po kojem su ove sijalice za auto i dobile naziv. Da bi se svetlo u toj kapsuli aktiviralo, potreban je električni puls, sličan kao onaj na starterima sa kućne neonke. Napon te varnice za start ksenona ide čak i do 25000 volti. Nakon tog startovanja, sijalica će početi da se greje do radnih 250 stepeni, za šta joj je potrebno par sekundi. Zbog toga, ksenoni nisu toliko preporučeni za upotrebu dugih svetla. Proces grejanja i rada ksenon sijalica, nadgleda jedan uređaj , bez kojeg ona ne bi mogla da funkcioniše, a to je balast! Balast je vrsta mikrokontrolora koji konstantno meri otpor sijalice od samog startovanja i na osnovu tog otpora, reguliše struju koju će da isporuči sijalici. Za razliku od halogenih sijalica, ksenoni ne samo da rade na trostruko većem naponu od 45 volti, nego koriste naizmeničnu struju koju, takođe balast mora da invertuje iz jednosmerne. Dobre strane su im manja potrošnja i bolje iskorišćenje energije od halogenih, veća paleta boja. Loše strane su im visoka cena, teže dijagnostikovanje  kvara, povećana osetljivost, komplikovana ugradnja.

LED SIJALICE ZA AUTO

U poslednjih par godina, led sijalice za auto beleže veliku ekspanziju u autoindustriji. Njihov princip rada nije toliko komplikovan, kao kod ksenona. Uglavnom, led sijalice za auto se sastoje od jedne ili više led dioda, montiranih na ploču. Ta ploča je smeštena u aluminijumskom kućištu i uglavnom, sa kulerom za aktivno hlađenje. Razlog za toliko hlađenja led sijalica za auto je taj, što ne rade na 12 – 14 volti koliko se nalazi u naponskoj mreži auta, već je njihov radni napon od 6 do 9 volti, a da bi se to regulisalo, dodaju se otpornici, a najlakši način otklanjanja tog viška struje je kroz toplotu. Kuler je, naravno, zadužen da tu topltu udalji od samog sklopa sijalice. Dobre strane su im ekstremno mala potrošnja energije i ekstremno velika efikasnost i iskorišćenje, otpornost na udarce, vibracije, pa čak i vodu. Loše strane su – kod jeftinijih modela, može vremenom da opada jačina svetlosti, iznenadna pojava blinkanja i buka od ventilatora. Takođe je lošija strana smetnja ventilatora da se spakuje u fabričko kućište od fara.

S obzirom na zakon o saobraćaju koji obavezuje sve vozače da koriste svetla preko dana, da ne bi došlo do bespotrebne potrošnje akumulatora, rešenje su led sijalice za auto. Štedite energiju vašeg auta, ali i produžujete vek vaših sijalica.






Srodni tekstovi:


Inovativne i moderne ksenon sijalice – da svaki automobil dobije novi sjaj

Izbor sijalica za automobile značajno je za obezbeđivanje opštih uslova za upravljanje putnič...

Detaljnije

Kako da trening kod kuće bude jednako uspešan kao i trening u teretani

Situacija sa globalnom pandemijom nas je naučila da se snalazimo na najrazličitije načine za najrazl...

Detaljnije

Kako odabrati slavinu za sudoperu?

Pri renoviranju kuhinje najčešće prvo pomislimo na viseće elemente i pregrade, frižider išpore...

Detaljnije

Da li treba angažovati majstora za gletovanje?

Kada su u pitanju popravke po domu i sitni radovi, većina muškaraca smatra da je izliš...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS