Da li je moguće pronaći zaposlenje bez prethodnog radnog iskustva?


Saveti



Potraga za poslom može da bude dugotrajan i iscrpljujući proces i ukoliko nemate iskustva sa traženjem posla, možete se obeshrabriti već prilikom pregleda prvih nekoliko oglasa. Ako je vaša radna biografija savršena i predstavlja pregled vašeg obrazovanja i usavršavanja, kao i svih kurseva koje ste završili, moguće je da će jedina prepreka biti nedostatak radnog iskustva. Ipak, ovo nije stvar koja treba da vas uspori ili obeshrabri jer je i u ovim situacijama moguće pronaći posao. Potrebno je da pokažete upornost i volju za radom koju će poslodavci sugurno prepoznati.

Motivaciono pismo

Reči i entuzijazam mogu da budu vaši glavni aduti kada je u pitanju pokazivanje želje za zaposlenjem i osamostaljivanjem. Kroz motivaciono pismo možete pokazati da ste spremni da manjak iskustva nadoknadite spremnošću da učite i razvijate se u skladu sa onim što se od vas očekuje. Pored toga, poslodavac će videti vašu želju da zakoračite u poslovni svet i steknete iskustvo i naučite kako da plivate u novim obavezama. Gledajte na ovo pismo kao na intervju pre pravog razgovora sa poslodavcima i u njemu istaknite razloge zašto treba da dobijete šansu i kako ćete nadoknaditi manjak iskustva.

Istaknite znanje i veštine

Radno iskustvo nije samo ono što vam je upisano u staž, tu dolazi i sve ono što ste radili tokom studiranja ili nakon toga. Čak i ako u oblasti za koju aplicirate nemate iskustva, može da vam pomogne bilo koja radna praksa koju ste imali u prošlosti. Iako se čini da se te dve stvari ne mogu povezati, poslodavac će videti vaš način razmišljanja i kako svo znanje koje ste godinama sticali može da bude jedan od vaših glavnih aduta i izdvoji vas od konkurencije.

Istražite oglase za posao

Da biste znali kako uspešno da pronađete posao, neophodno je da prvo upoznate tržište. Pretražite koji su to najistaknutiji oglasi za posao koji se trenutno nude i pogledajte koji su uslovi potrebni kako biste bili adekvatan kandidat. Oglasi su savršen način da se bolje upoznate sa poslodavcem i istražite koje sve otvorene pozicije ima kako biste mogli da pronađete koja vam najviše odgovara. Upravo ovakva realna slika trenutnog stanja tržišta vam može poslužiti i tokom intervjua jer će pokazati vašu kreativnost da dođete do potrebnih informacija i pokažete zašto je proaktivnost bitna osobina zaposlenog.


Pokažite spremnost za usavršavanje

Ukoliko neko ima potrebno obrazovanje i iskustvo, može lako da dođe do posla, ali ukoliko se opusti i ne vodi računa o kvalitetu obavljenog posla, može brzo doći do neslaganja sa poslodavcem. Upravo zato poslodavci više cene one zaposlene koji su spremni da se stalno usavršavaju, uče i napreduju jer se to odnosi i na njihov stav prema poslu koji obavljaju. Pokažite želju za učenjem i novim iskustvima jer će ta predanost da pokaže poslodavcu da ste ravnopravan kandidat sa onima koji imaju više iskustva od vas.

Budite upoznati sa trendovima

Svaka industrija se svakodnevno menja i dolazi do brojnih uspona i padova koje je neophodno ispratiti. Ukoliko se upoznate sa svim novitetima, vodećim ljudima u industriji i načinima na koje se menjaju trendovi, poslodavac će uočiti da znate u šta ste se upustili. Ova količina znanja može da bude savršena alternativa manjku radnog iskustva jer pokazuje vašu želju da budete uključeni u sve što se dešava u industriji u kojoj želite da radite i gradite karijeru. Pronađite i inspirativne lidere koji imaju dobru priču kako su napredovali i stvorili imperiju i iskoristite to kao digresiju zašto treba dati šansu mladima bez iskustva.


Priprema za apliciranje i razgovor je pola obavljenog posla, pogotovo kada nemate radnog iskustva i treba to da nadoknadite nekim drugim stvarima. Ukoliko poslodavac vidi da poznajte materiju, imate volju i spremni ste da učite, radno iskustvo mu više neće biti toliko bitno.








Srodni tekstovi:


Šta sve treba da znate pre nego što se upustite u kompletno renoviranje stana?

Jedno od najtraumatičnijih radova u domu jeste kompletno renoviranje stana. To podrazumeva puno majs...

Detaljnije

Šta je beta HCG i šta označavaju njegove vrednosti?

Većina se sa terminom „beta HCG“ susretne kod prve trudnoće ili kada se dogodi trudnoća ...

Detaljnije

Nekoliko trikova za prolećno spremanje kuće

Proleće je najlepše godišnje doba. Toplo vreme prosto mami svakog da izađe napolje i d...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS