Da li treba kupiti stan brucošu


Dom Razno



Upis fakulteta otvara mnoga pitanja, a jedno od sasvim opravdanih je i da li treba kupiti stan brucošu. U želji da vas oslobodimo nedoumica i pomognemo u samom odabiru, za vas smo pripremili tekst sa najvažnijim savetima. 


Da li brucoš treba da se pita za sve?

Iako se čini kao jednostavan zadatak, kupovina nekretnine ne predstavlja samo useljenje u novi dom. Pre nego što dobijete ključeve, čekaju vas svakodnevni obilasci nekretnina, pripreme za selidbu i neminovni stres koji će se odraziti i na druge aktivnosti.  Da ne govorimo tek koliko je zahtevno isplanirati sve finansije, pribaviti potrebnu dokumentaciju, voditi računa o papirima, te napraviti finalnu selekciju. Upravo zbog toga ne preporučujemo da kupovinu nepokretnosti u potpunosti prepustite vašem detetu. Dajte im deo obaveza, razgovarajte i motrite na njihovu odgovornost, jer će jedino tako najbezbednije steći preko potrebno iskustvo. 


Kupovina stana je odlična investicija

Investiranje u nekretnine je verovatno najpopularniji, ali i najsigurnirniji vid poslovanja poslednjih nekoliko godina. Osim što trenutno može stvoriti stabilan pasivni prihod, na duže staze se može očekivati i povećanje kapitalne vrednosti nekretnine (a posebno ako se nalazi na atraktivnoj lokaciji). To svakako sugeriše na održivost ovog biznisa. U slučaju da vas interesuje, prodaja stanova Novi Beograd će definitivno biti najbolja opcija.



Naš savet je da kupite nekretninu nekoliko godina pre samog odlaska deteta na studije, te da ga izdajete sve dok mališan ne stasa u brucoša. Adaptacija prostora će na samom početku oduzeti nešto više vremena i novca, ali će se na duže staze svakako isplatiti. Oglasite se, pronađite stanare i potrudite se da cena mesečne kirije bude minimum 70% od rate kredita (ukoliko ne platite kešom, te uzmete kredit do 10 godina). Razmišaljte kao biznismen i potrudite se da što pre vratite uloženi novac.


Plaćanje kirije za studente može biti neisplativo

Premda na „prvu loptu” deluje kao jeftinija varijanta, plaćanje kirije brucošima može biti značajno izdašnija opcija. Pre svega, treba uzeti u obzir period studiranja, koji minimalno iznosi tri godine, i to u slučaju da navršeni srednjoškolac upiše visoku školu. Sa druge strane, većina fakuleta će taj interval produžiti za još dvanaest meseci, a nekolicina i više od toga. Dakle, ugrubo rečeno, to je ciklus od 4 do 6 godina plaćanja mesečne rente i svih ostalih potrepština, bez ikakvih garancija. Na vama je da donesete odluku, ali bi svakako trebalo da znate da „život u privatnoj režiji”  ipak ima i određene prednosti.


Prednosti privatnog stanovanja

Pored toga što će morati da posećuje predavanja i uči, student koji živi u iznajmljenom stanu imaće pregršt drugih nadležnosti. S tim u vezi, odlazak na „tuđi teren” i napuštanje zone komfora mogu biti izvrstan prvi korak ka osamostaljivanju. Brucoš će, na ovaj ili ona način, naučiti da upravlja svojim finansijama, steći će naviku plaćanja računa, te definitivno popraviti svoje komunikacijske veštine. Vredi napomenuti da će iskustvo menjanja lokacija (ukoliko dođe do selidbi), iako stresno, svakako ostaviti pozitvan efekat. Tu najviše mislimo na upoznavanje grada, menjanje cimera i jačanje sopstvenog karaktera. Sa druge strane, većinu navedenih sposobnosti brucoš može da stekne (ili unapredi) i ukoliko živi u svom stanu. Odluka je svakako na vama, a naš predlog je da ipak lišite dete nepotrebnih selidbi, te da mu ostavite što više slobodnog prostora za učenje.


Na šta treba obratiti pažnju

Bez obzira na to da li kupujete stan za novopečenog studenta, planirate proširenje porodice ili jednostavno tražite bolje uslove za život, postoji nekoliko faktora na koje morate da obratite pažnju. Evo najbitnijih:

  • Veličina stana – ukoliko će samo vaše dete boraviti u stanu, kvadratura ne mora biti ogromna. Međutim, ako planirate rentiranje za više cimera, onda će kupovina većeg stana biti nužna.

  • Raspored prostorija – dobra organizacija prostora u direktnoj je vezi sa produktivnošću i voljom. To se svakako može odraziti i na učenje novopečenih studenata.

  • Lokacija – blizina fakulteta, ali i ostalih institucija ili ugostiteljskih objekata su naročito bitni kada je u pitanju studiranje u Beogradu. 

  • Susedstvo – komšiluk je verovatno „najvažnija sporedna stavka” o kojoj treba razmišljati kada kupujete stan. Kako spremanje ispita zahteva mir i tišinu tokom čitavog roka, prijatni susedi moraju biti prioritet.

  • Bezbednost kvarta – metropola, a posebno za studente koji dolaze iz manjih sredina, u početku može biti izvesna pretnja. Stoga je veoma važno da kupite stan u mirnom okruženju, sa niskom stopom kriminala i manjim saobraćajnim gužvama.

  • Gradnja – novogradnja je naravno apsolutna preporuka, naročito ukoliko planirate dugoročni biznis sa nekretninama.

Upis fakulteta označava početak nove etape u životima tinejdžera, ali i njihovih roditelja. Nadamo se da su naši saveti bili od pomoći. Srećno u odabiru!







Srodni tekstovi:


Kako urediti stan po želji i napraviti pametnu investiciju?

Svi oni koji su se odlučili da preurede stan, kupe novi i da ga srede ili pak da osveže svoj životni...

Detaljnije

Bez hladnih iznenađenja: Redovan servis bojlera za bezbednost i efikasnost

Većina nas servis bojlera shvati ozbiljno tek kada se kvar dogodi. Kod nas ne postoji dovoljna svest...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije

PROČITAJ ŠTA SU TO VREMENSKI RELEJI

Vrlo važni elementi električnih instalacija i uopšte uređaja jesu upravo vremenski releji. Nj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS