Kako odabrati pločice za dvorište


Saveti Saveti

Plocice za dvoriste

Pločice su vrlo važan ne samo detalj, već i potreba svakog doma, pa i poslovnog prostora. Kada je u pitanju izbor prave vrste, ključni faktor jeste gde se ugrađuju – na zidove ili podove, u unutrašnje ili spoljašnje prostore, čak i u koju prostoriju. Ukoliko je u pitanju spoljašnjost, važno je u koje svrhe se ugrađuju – na balkone i terase, stepenište, staze i druge delove dvorišta.

Pločice za dvorište važno je da imaju određene karakteristike. Moraju da pogoduju tlu i ambijentu u koji se ugrađuju, uz uvažavanje i obraćanje posebne pažnje na atmosferske uslove i namenu koju će imati. Iz tog razloga, dajemo nekoliko saveta kako odabrati najodgovarajuće pločice za dvorište.

Pločice za dvorište moraju biti neklizajuće

Osnovna karakteristika koju moraju imati vaše pločice za dvorište jeste nemogućnost klizanja. To je značajno jer pod dejstvom atmosferskih i klimatskih uslova i promena, tačnije padavina, mogu da budu vrlo opasne po život. Na njih se postavljaju stolovi i stolice, ograde, suncobrani i drugi predmeti, koji sami po sebi mogu naneti štetu ukoliko budu klizeli po površini. Da bi imale ova važna svojstva, biraju se uglavnom pločice za oznakom R11, što govori da su hrapave po površini, pa se sprečava klizanje. U poređenju sa pločicama za unutrašnjost koje imaju ovo svojstvo nešto niže, u oznaci R9, što potvrđuje da su oznake više od ove svojstvo neklizanja. Materijali od kojih se pločice za dvorište izrađuju su različiti, i uglavnom ovo svojstvo je obuhvaćeno izradom.

Dvoriste

Provodljivost vode mora biti niska

Kako se pločice za dvorište biraju za spoljašnju upotrebu, važno je imati na umu da mogu biti uzrok raznih padova, ali i ujedno same propadati u kratkom vremenskom periodu. U vezi sa prvom karakteristikom – neklizajuća svojstva, kada se biraju poločice za dvorište vodi se računa o nivou provodljivosti vode. U pitanju je direktna propustljivost, odnosno upijanje vode prilikom čišćenja, kiše, snega koji se topi i drugih načina dodira sa vodom. Tako, pločice za dvorište koje imaju malu propustljivost vode imaju procenat upijanja manji od 0,5%, što je dodatna karakteristika koja vam može biti kriterijum prilikom izbora prave vrste za vas. Uz ovo svojstvo, možete biti sigurni da su pločice kvalitetne i pogodne za dvorište, što znači da prilikom izbora i kupovine obratite pažnju na ovu karakteristiku.

Materijal i dizajn pločica za dvorište vi birate

Ukoliko se dvoumite koji je materijal pravi za spoljašnju upotrebu za pločice za dvorište, na raspolaganju je mnogo različitih ponuda domaćih i inostranih proizvođača. Granitne pločice odlikuju dobra svojstva, uz ujednačenu teksturu, sastav, boju i mnogo dimenzija. Vrlo su otporne na atmosferske uticaje, udare i dejstvo sile, što je karakteristika velike čvrstoće. Takođe su vrlo povoljne i jednostavne za održavanje. Međutim, ukoliko u dvorištu želite toplinu, prirodne boje i popločavate prostor za sedenje i odmor, struktura drveta je odlično rešenje. Bilo da je u pitanju neklizajuća keramika ili granitni sastav. Odlično se uklapa u spoljni ambijent i daje utisak da ste u dnevnom boravku u domu. Izbor materijala za izradu staza je takođe raznolik, i ovde se razlikuju više dimenzije pločica za dvorište nego sam materijal. Na travnate površine često se postavljaju kvadratne pločice sa prostorom na kome izvire trava, što estetski deluje fenomenalno. Staze se prave u najrazličitijim oblicima i slaganjima mnogostruko šarenolikih dezena i dimenzija. Takođe, kameni dizajn je vrlo popularan oko bazena, na balkonima i terasama, posebno u sivim, bež i drugim srodnim nijansama.

Pločice za dvorište su sve popularniji način popločavanja otvorenih prostora, pa je samim tim i veća i ponuda i tražnja za raznim dizajnima, kvalitetom i estetskim rešenjima. Predočili smo vam neke osnovne karakteristike koje ove pločice treba da imaju, što vam može biti dodatna smernica kada birate pravu kombinaciju sastava, kvaliteta i dizajna.





Srodni tekstovi:


Kako efikasno promovisati kafić?

Da bi kafić opstao potrebno je da se radi konstantna promocija koja ne mora biti skupa, ali treba da...

Detaljnije

Zašto treba ugraditi toplotnu pumpu?

U poslednje vreme sve se više traže alternativna rešenja za grejanje i hlađenje doma. ...

Detaljnije

Poslovni prostor najbolje govori o vama i vašem poslovanju

Poslovni prostor igra ključnu ulogu u oblikovanju percepcije vašeg poslovanja. To nije samo m...

Detaljnije

4 stvari o kojima treba voditi računa prilikom renoviranja stana

Svi smo se sigurno u nekom trenutku našli u situaciji renoviranja stana – bilo sopstven...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS