Kako se rešiti vlage u stanu?


Dom Dom

Ako imate probema u svomstanu sa vlagom, evo najboljih načina koji će vam pomoći da je se rešite. Zbog prevelike kondenzacije vodene pare dolazi do pojave plesni u stambenim prostorima koji se greju. Tada su hladni zidovi u kontaktu sa parom i tokom zime stvaraju se kapljice koje potom vlaže svojeve gipsa i boje.

Ako se obrati pažnja na štetne pojave u našim domovima, onda su zasigurno plesni i gljivice najopasnije, pogotovu kada je reč o osetljivim osobama koje su sklone alergijskim reacijama. Ako do sada niste imali priliku sa ovom neprijatnom sitacijom da se suočite u svom prostoru, sigurni smo da ste barem jednom imali bliski susret sa ovom pošasti u nekom drugom enterijeru gde su bile vidljive mrlje po zidu i gde se osećan onaj karakterističan miris.

Efikasno rešenje protiv vlage – isušivač vlage

Čestice pomoću kojih se plesan razmnožava svuda su oko nas, a čim naiđu na adekvatne uslove, tj. na dovoljnu količinu toplote in a vlažnost, ove čestice počinju brzo da se razmnožavaju. Pojedine čestice mogu da se razmnože već nakon 48 sati od uklanjanja, a preporuka je da se problem reši u korenu, jer je najvažnije da se detektuje odakle dolazi vlaga i treba delovati prikladno tome. Zbog toga je najbolje korisititi isušivač vlage koji će rešiti problem u korenu.

Ako je vlaga zahvatila manju površinu. Onda možete sami da se upustite u borbu protiv nje, a u tome će vam pomoći odgovarajuća sredstva za čišćenje, a tokom čišćenja obavezno koristite masku za lice, zaštitne naočare i gumene rukavice.

Preporuka je da se tokom čišćenja drži otvoren prozor i da se češće prostorija provetrava, a nakon čišćenja nemojte dugo boraviti u prostoriji koju ste tretirali dezinfekcionim sredstvima.

Tu naizgled bezazlenu crnu mrlju uklonite pažljivo mokrom tkaninom koja je natopljena dezinfeksionim sredstvima. Zatim očišćenu površinu sktivnim fungicidom poprskajte ili možete koristiti neko drugo sredstvo koje je efikasno u suzbiljanju pojave plesni. Međutim, ako vidite da se na istom mestu dva dana kasnije pojavila ponovo mrlja, onda vam preporučujemo da koristite isušivač vlage. On će detaljno očistiti površinu i zahvaljujući isušivaču više nećete imati problema sa ovim neprijatnim gostom u vašem domu.

isusivac vlageZašto dolazi do stvaranja vlage?

Do stvaranja plesni dolazi kada se stvori višak vlage, jer se dom ne provetrava redovno i dovoljno, a nekada uzoci mog uda budu i prodor hladnoće u prostor, ali i loša izolacija zidova. Karakteristično za plesan jeste da on voli isključivo prirodne materijale, pa se u prostorijaa nikako ne preporučuje ugradnja drvenih obloga, zidnih tapeta kao ni zavesa i tepiha koji su sačinjeni od organskog materijala, jer ovaj materijal zadržava vlagu.

 Iako je danas sveprisutnija ugradnja PVC stolarije, ona može da bude i uzročnik razvoja gljivica, jer ova vrsta izolacije sprečava izmenu unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha, a samim tim sprečava i prirodno isušivanje vazduha. Treba znati da se plesan stvara kada se vlaga prekomerno nakupi, a uzroci ove pojave moraju se kvalitetno i detaljno ukloniti, jer ako se to ne uradi, onda će ponovo zidovi brzo promeniti boju.


Srodni tekstovi:


Bez hladnih iznenađenja: Redovan servis bojlera za bezbednost i efikasnost

Većina nas servis bojlera shvati ozbiljno tek kada se kvar dogodi. Kod nas ne postoji dovoljna svest...

Detaljnije

Podmlađivanje lica laserom: Jedina nehirurška i neinvazivna metoda

Nije važno koliko godina imate, gde živite i čime se bavite – šanse da ste konstantno p...

Detaljnije

Da li treba kupiti stan brucošu

Upis fakulteta otvara mnoga pitanja, a jedno od sasvim opravdanih je i da li treba kupiti stan bruco...

Detaljnije

Kako pronaći posao preko internet portala Jooble?

PR TEKSTRad je jedna od glavnih komponenti ljudskog života. To je stvar samoaktualizacije, želje za ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS