Najnovije vesti iz svemira – Kinezi snimili misterioznu “kuću” na tamnoj strani meseca!


Razno

Iako naša planeta Zemlja predstavlja samo malu kap u moru beskrajnog kosmosa, najnovije vesti iz svemira dobijaju malo pažnje medija. U beskrajnom crnilu čekaju neverovatna otkrića, koja mogu potpuno pomeriti granice naučnog razvoja, ali čini se da su mediji više zainteresovani za “prizemnije” priče, poput pandemije, ratova i prevrata, činjenice da je Novak Đoković zatočen u Australiji…

Zato ćemo ukratko pogledati šta se to prethodnih mesec dana dešavalo u “okeanu” ispunjenom zvezdama, planetama i satelitima, kao i koliko smo napredovali u težnjama da ukrotimo beskrajni vakuum. 

Svevideće oko bivšeg direktora

Dok su ljudi širom sveta slavili Božić po gregorijanskom kalendaru, ogromna raketa “Arijana” je poletela iz Francuske Gvajane, malog komada zemlje u Južnoj Americi koji je poznat po kosmodromu. Raketa je ponela u svemir ogromni teleskom “Džejms Veb”. Ta mašina, koja nosi ime po čuvenom bivšem direktoru NASA, je zajednični projekat američke, evropske i kanadske svemirske agencije.

Zašto je “Džejms Veb” toliko važan i zaslužio da zaseni sve druge najnovije vesti o prevratu u Kazahstanu ili širenju omikron soja? Pre svega, novi teleskop je mnogo moćniji od “Habla”, i omogućiće nam posmatranje objekata koji su čak 100 puta “bleđi” i koji su do sada predstavljali samo mrlje na ekranima. Takođe, njegova “oštrina” će omogućiti naučnicima da vide kako se formiraju udaljene zvezde i galaksije, ali i da detaljnije osmotre planete na koje će u dalekoj budućnosti možda zakoračiti čovečija noga.

Kako velike korporacije mogu pomoći u osvajanju svemira

Poslednjih nekoliko godina vidimo i sve veći rast privatnih kompanija koje su zainteresovane za istraživanje svemira. Mnogi smatraju da će “Spejs Eks” milijardera Ilona Maska, ili “Blu Oridžin” kompanije Amazon zameniti tradicionalne svemirske agencije kojima upravljaju države. 

Neopterećene politikom i malim budžetima, te kompanije mogu predstavljati pravi podsticaj istraživanju svemira, koje je palo u drugi plan sa krajem Hladnog rata. Ilon Mask je sebi za cilj recimo postavio smanjenje cene lansiranja, koja je trenutno neverovatno visoka.

Ta visoka cena je jedna od najvećih prepreka za istraživanje svemira. Lansiranje samo jednog kilograma opreme, materijala ili tereta košta oko 30.000 dolara, što znači da ukupna cena iznosi milione i milione. Mask planira da svojim raketama koje je moguće koristiti više puta tu cenu obori na zanemarljivu brojku. Onog trenutka kada njegove “Falkon” letelice budu mogle i da poleću i da sleću na Zemlju ta cena će iznositi tek tričavih 1.300 dolara po kilogramu.


Misteriozno kinesko otkriće na Mesecu

Pored privatnih kompanija, Kina postaje sve važniji igrač u istraživanju svemira. Upravo su nam sa njihove misije stigle najnovije vesti o jednoj misteriji na tamnoj strani Meseca. Kineski rover “Jutu” je krstareći našim satelitom u daljini snimio objekat koji neverovatno podseća na običnu kuću! Kvadratni oblik koji se nazire u daljini, na pozadini crnog neba, potpuno odudara od okoline izrovane kraterima. 

Naravno, najverovatnije je u pitanju stena ili ostatak asteroida koji podseća na kući, ali je ova vest ipak izazvala veliko interesovanje medija. Još važnije je i to da se “Jutu” polako kreće prema “lunarnoj zgradi” i da ćemo za mesec dana saznati šta se to krije na tamnoj strani meseca.

Iako su najnovije vesti u medijima rezervisane za tragedije, političke potrese i prevrate, velike nesreće, važno je da mediji shvate koliko je istraživanje svemira važno, i koliko oni mogu doprineti popularizaciji kosmičke nauke. 






Srodni tekstovi:


Neka vaša terasa zablista na pravi i adekvatan način

Najveći broj kuća i stanova u današnjem vremenu ima terasu ili balkon određene kvadrature, ko...

Detaljnije

Zavese koje postoje vekovima i aktuelne su oduvek – Rimske zavese

Zavese se koriste odavno kako za dekoraciju tako i zaštitu prostora od hladnog vazduha, ali n...

Detaljnije

Prednosti i mane rada u prilagođenom poslovnom prostoru

Adaptirati stan u poslovni prostor ili imati sopstvenu kancelariju u domu može imati mnoge prednosti...

Detaljnije

Trikovi za uređenje dvorišta

Kako nam se bliži lepo vreme tako smo sve više raspoloženiji da eksprimentišemo sa ure...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS