Umetnost pronalaska nekretnine u nestabilno vreme inflacije


Dom



Iako je nakon proglašenja pandemije bilo jasno da će ekonomska situacija da se promeni u celom svetu, čini se kao da nas je inflacija dočekala nespremne. Porast cena gde god da se okrenemo ne prestaje da začuđuje i ovaj trend se i dalje nastavlja. Možda je situacija na najvećem vrhuncu u svetu nekretnina jer cena kvadrata rapidno raste bez nekog smislenog objašnjenja. Ipak, stanovi se prodaju, ponuda i potražnja ne mogu da se isprate i svuda nas okružuju gradilišta. Nesigurnost u druge vidove štednje je ostavila brojne građane da investiraju u nekretnine i da probaju da zarade preprodajom nekretnina. 

Kako se odlučiti za tip nekretnine?

Tek kada krenete u potragu za nekretninom, shvatićete koliko različitih tipova ima i samim tim koliko odluka treba da donesete. Prva bitna odluka je da li želite da živite u kući ili stanu što će vas dalje usmeriti u vašoj potrazi. Nakon toga, treba da se odlučite da li želite novogradnju ili starogradnju i na ovo će uticati i vaš budžet ali i željena destinacija. Oni koji se odlučuju na kupovinu nekretnine radi izdavanja, treba da ispitaju tržište i vide koji tip stanova se najčešće traži kako bi mogli da suze pretragu.

Budžet: kredit ili gotovina?

Inflacija predstavlja nestabilnu ekonomsku situaciju i porast cena u svim sektorima. Ove promene dovode do nesigurnosti prilikom investiranja novca te je neophodno napraviti detaljan finansijski plan prilikom kupovine nekretnine. Potrebno je da se odlučite da li želite da kupite nekretninu putem stambenog kredita ili u gotovini. Ukoliko se odlučite za stambeni kredit, neophodno je da budete spremni na promene u iznosu kamatne stope koje rastu tokom inflacije. Ako je vaš odabir kupovina u kešu, proverite zakonske regulative vezane za velike novčane transakcije kako biste izbegli finansijsku kontrolu.

Detaljno istražite oglase

Nekretninu je moguće pronaći na tri načina - odlaskom u agenciju, samostalnim pregledanjem oglasa ili starom metodom da svima kažete da ste u potrazi za nekretninom i čekate da čujete da li neko od vaših poznanika prodaje ili zna nekoga ko prodaje nekretninu. Kupovinom stana preko agencije ćete morati da platite i agencijsku proviziju, dok prilikom privatne kupovine ćete morati da platite samo troškove notara. Ukoliko pogledate kako teče trenutna prodaja stanova, Beograd se nalazi na vrhu kada je u pitanju ponuda ali i potražnja. Iskoristite razne filtere koji će vam pomoći da suzite pretragu i pronađete baš ono što ste tražili.


Kako spustiti cenu?

Prilikom kupovine nekretnine morate da budete spremni i za malo pregovaranja oko cene. Trenutna situacija na tržištu je izuzetno nepovoljna za one koji kupuju nekretninu te morate biti spremni da su cene izuzetno visoke. Ipak, ovo vas ne sprečava da probate da spustite cenu i obezbedite sebi koji kvadrat više ili bolju lokaciju. Prilikom obilaska nekretnine, probajte da se dogovorite sa vlasnicima oko korekcije cene. Ovde su u prednosti oni koji kupuju nekretninu za gotovinu jer novac možete prebaciti već nakon par dana i to je ono što prodavce navede da spuste cenu i dogovore prodaju.

Analizirajte trenutnu situaciju

Ukoliko niste u žurbi, analizirajte trenutnu situaciju na tržištu nekretnina i pokušajte da uhvatite neki obrazac. Često se dešava da u određenom periodu mirovanja prodavci malo spuste cene ili su voljni da pristanu na kompromise te je to idealan trenutak za kupovinu. Pored toga, uvek možete da pronađete oglase gde je naznačeno da je prodaja hitna i da ugrabite priliku da kupite odličnu nekretninu za manje novca. Ovakvi stanovi uvek imaju neku začkoljicu te dobro proverite sve informacije pre no što potpišete ugovor.

Kupovina nekretnine u doba inflacije zahteva više uključenosti u sam proces, pogotovo ukoliko želite da uštedite ili da pronađete nekretninu na traženoj lokaciji. Spremite se na detaljnu pretragu i oscilacije kada su u pitanju cene jer u nestabilnom okruženju promene su česte i nepovoljne.







Srodni tekstovi:


Kupujete stan? Ove osobe bi trebalo da imate uz sebe u tom projektu

Kupovina stana je odluka života. To je ogromno ulaganje i samim tim je ogroman rizik. Nekada deluje ...

Detaljnije

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije

Crna hronika: u kojoj meri se i zašto prate vesti o nesrećnim događajima?

Teme iz sveta ekonomije, sporta, kulture, politike, estrade i svetskih dešavanja, samo su deo...

Detaljnije

Kako odabrati pravu podnu lampu za vaš dom

Kada se odlučite da vaš dom presvučete u tamnije tonove, kvalitetna rasveta će imati ključnu ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS