VESTI DANAS: Šta se sve promenilo?


Razno


Kažu da postoji jedno staro novinarsko pravilo koje glasi: „nije vest kada pas ujede čoveka, nego kada čovek ujede psa“. Možda na prvu loptu deluje zanimljivo i ne baš tako, ali vesti danas i ono što su vesti bile nekada, razlikuje se u nekim slučajevima skoro i do neprepoznatljivosti. 


Zašto su vesti danas drugačije?


Svaka vest trebalo bi da služi prenošenju informacije i da odgovori na ona dobro poznata pitanja: ko, šta, gde, kada i zašto. Mnogi teoretičari smatraju da ovoj idealnoj formuli treba da se doda i pitanje kako – odnosno da vest treba da odgovori i na pitanje kako se nešto dogodilo. Vest je, bar kako definicija kaže, „najkraći, najjednostavniji i najpopularniji oblik pisane ili govorne i vizuelne informacije o nekom događaju, pojavi, društvenom ponašanju ili nekoj ličnosti“. No vesti danas više nisu samo to. 


Pored odgovora na pitanja ko, šta, gde, kada, zašto ili kako, i prenošenja informacija o nekom konkretnom događaju, ličnosti i slično, vesti danas zapravo i nisu više po pravilu samo informativne – odnosno, danas nije neophodno da se dogodio nešto važno pomena, da bi to postalo vest. Nekada je vest bila isključenje struje, osvajanje nekog velikog sportskog takmičenja, ili ako se vratimo malo dalje u prošlost, informacija da je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. Danas živimo u vremenu kada je dovoljno da neka poznata ličnost na svojim društvenim mrežama podeli fotografiju, na primer sa plaže, makar na njoj nemalo bilo kakve akcije ili bilo čega što je vredno pomena, i da to postane vest. I da se baš ta vest u neretkom broju slučajeva, nađe na listi na kojoj se nalaze najčitanije vesti danas.


Vesti danas - gladni smo informacije, ali i senzacije


Informacija ima toliko, apsolutno svuda oko nas. Tokom čitavog dana u rukama držimo svoje pametne telefone koji nam dostupnim čine vesti sa svih strana meridijana i koji su naš „prozor u svet“. Informacijama smo prezasićeni, ali čini se, u isto vreme, i sve više gladni informacija. Ipak, kao da nam čista informacija u vestima danas više nije dovoljna, već iz dana u dan sve više težimo senzaciji. Iz ovog razloga, vesti danas pune su senzacije – od senzacionalističkih naslova na koje ćete sigurno kliknuti – pa sve do senzacije u sadržaju. 

Naši receptori su opterećeni impulsima – ako bismo malo slikovitije to rekli – informacija ima toliko, da smo na njih otupeli. Tada na scenu stupa senzacija, koja će nas ponovo zainteresovati i „probuditi“.


Ko prenosi vesti danas?


Vesti danas nisu drugačije samo po tome kakve nam informacije prenose ili ne prenose, već umnogome i po tome ko sve prenosi vesti danas. Od uličnih prodavaca novina, štampanih izdanja, preko pojave radija, televizije, interneta - koji nam je omogućio da čitamo vesti online, došli smo i do pojave društvenih mreža koje su omogućile da vesti danas prenosi bukvalno svako. 

Na svojim storijima, postovima, statusima, tvitovima, ljudi koji nas okružuju neretko zabeleže neki događaj i podele ga sa svojim pratiocima. To je kapisla sa koje vest odlazi u etar. Ovo je postalo toliko rasprostranjeno, da vremenom prerasta u veliki mehanizam kojim se vesti danas prenose. Ovakav način prenošenja vesti će svoj puni potencijal verovatno ostvariti tek u budućnosti. 






Srodni tekstovi:


Egipat 2023 – otkrijte ovog leta sve tajne zemlje faraona

Da li spadate u onu grupu turista koji čekaju jesen ili proleće da bi posetili Egipat ili podnosite ...

Detaljnije

Šta boje vašeg doma govore o vama?

Jeste li znali da je dovoljno da pogledamo ulazna vrata vašeg doma i da vam kažemo karakter, ...

Detaljnije

Polipi materice: Uzroci, dijagnoza i lečenje

Jedna od najčešćih  intervencija uopšte u ginekologiji koje se rade u rade u Dnev...

Detaljnije

Tri ključna razloga za kupovinu slane lampe od himalajske soli

Opremanje stana i pojedinačnih prostorija u stanu ili kući može biti pravi izazov. Treba uklopiti so...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS