Amaterski voćnjaci: Saveti za pravilno održavanje i dobru berbu


Dom Poslovni prostor Saveti Poslovni prostor Saveti Dom


Mnogi srpski krajevi pogodni su za uzgoj voća i povrća i generalno smo zemlja bogata prirodnim organiskim proizvoda jer klimatski uslovi u kojima živimo i plodno zemljište to omogućavaju. 

Pored onih profesionalnih, amaterski voćnjaci mogu biti pravi mali raj za domaćinstva. Nema ništa slađe nego kad odete iza svoje kuće ili vikendice i uberete svežu jabuku koju ste sami uzgajali. 

Ovo je nešto najlepše i najzdravije što možete pokloniti sebi i svojoj porodici. 

Pedantna obrada voćanjaka

Pravi domaćini će svoje voćnjake održavati pedantnim i urednim koliku god površinu da oni zauzimaju. Za ljubiljete prirode i organskih proizvoda ovo može biti pravi mali raj za njih. Ipak, da bi se postigao takav efekat potrebno je da imate ljubavi prema tom poslu, volju i energiju, ali i malo znanja. 

Redovno šišranje i održavanje trave između redova je bitna stavka. Zatim adekvatna obrada zemljišta oko stabala. Ali i par drugih stvari o kojima možete čitati u nastavku.  

Navodnjavanje zasada

Navodnjavanje može zavisiti od vremenskih uslova u kojima se zasadi nalaze. Od količine i rasporeda padavina po mesecima u toku godine zavisiće i dinamika zalivanja. Dobro poznavanje klimatskih uslovi i učestalosti padavina omogući će vam da imate okvirni plan kada je potrebno izvršiti navodnjavanje. 

Kako suša nije dobra, jednako loše može biti i odlazak u drugu krajnost – preterano zalivanje. Zato vodite računa kad i kako navodnjavate. 

I još jedan savet – aktivnosti zalivanja planirajte u radnim jutarnjim ili kasnim popodnevnim časovima kada nema sunca, jer ćete u suprotnom naneti više štete nego koristi.  

Dvostruki benefit malčiranja zemljišta – dekorativni malč ujedno i vrlo koristan

Za prirodnu zaštitu od rasta korova uz istovremenu ishranu zemljišta mnogi domaćini odlučuju se za malč koji je višestruko dobar. On ima funkciju da održava optimalnu vlažnost zemljišta, čime se na prirodan način isto hidrira. Pogodan je za sve vremenske uslove i otporan je. Pored toga on sprečava tj. usporava rast korova što automatski smanjuje vreme koje ćete provesti u uklanjanju istog. 

Međutim ako želite da dodate i posebnu crtu vašem mestu onda je dekorativni malč pravi izbor za vas. Dekorativni malč u raznim bojana i od različitih materijala može potpuno promeniti celokupni izgled. Plodnost zemljišne površine biće povećana upotrebnom dekorativnog malča jednako kao i običnog, samo što će uz dekorativni malč dobiti poseban izgled.  Pored toga, od dekorativnog malča možete napraviti i stazu od kuće do ukusnih plodova što može biti prava atrakcija i užitak za sve. 

Supstrati kao hranljivi dodatak zemljištu i voćkama 

Supstrati sadrže oraganske materije, korisne mikroelemente i hranljive sastojke koji su izuzetno korisni. Najbolji su oni supstrati koji ne sadrže nikakve hemijske aditive, patogene klice i slične otrovne elemente. Ako vam je važno da imate organski proizvod onda pažljivo birajte i ovo. 

Supstrati su u stvari organsko đubrivo koje pomaže daljem razlaganju okolnog tla. Ono što se postiže njihovom upotrebom jeste lepši izgled same voćke, povećava se masa korena i lista, povećava broj cvetova i plodova i utiče na njegovu veličinu, omogućava bolji celokupni rast i razvoj i utiče dobro na strukturu tla. 

Ako primenjujete sve gore pomenute savete velika je verovatnoća da će sva vaša čula uživati u čarima koje dolaze pravo iz vašeg voćnjaka. 






Srodni tekstovi:


Načini jedinstven izbor zavesa za spavaću sobu – rolo zavese za glamurozan enterijer

Za uređenje savremenih spavaćih soba mnogi koriste klasične zavese jarkih boja koje mogu dati &scaro...

Detaljnije

Šta sve pružaju praktični aparati za zavarivanje

Realizaciju brojnih poslova i zadataka u domenu uređenja enterijera i eksterijera, kao i održavanja ...

Detaljnije

Različiti tipovi baštenske rasvete i kako ih koristimo

Svaka bašta ima svoj specifičan izgled i ima delove koji noću mogu da se istaknu na pravi nač...

Detaljnije

Kako urediti stan po želji i napraviti pametnu investiciju?

Svi oni koji su se odlučili da preurede stan, kupe novi i da ga srede ili pak da osveže svoj životni...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS