Čemu služe releji?


Razno

Milioni godina evolucije pripremili su ljudski mozak da spasi našu kožu kada nam i najmanja opasnost preti. Ako, na primer, koristimo električni alat, a sitna drvena ljuska leti prema našim očima, trepavice će poslati signal mozgu pri čemu će se kapci munjevito zatvoriti kako bi se zaštitio vid. Ovde se dešava da sićušni stimulus izaziva mnogo veći i korisniji odgovor.

Isto se dešava i u praksi, posebno kod svih vrstama mašina i električnih aparata, gde su senzori spremni za uključivanje ili isključivanje u deliću sekunde pomoću pametnih magnetnih prekidača koji se nazivaju releji.vremenski releji

Releji sa uklonjenim plastičnim kućištem imaju dva opružna kontakta i zavojnicu elektromagneta. Kada struja prođe kroz zavojnicu, ona je pretvara u elektromagnet. Magnet pritiska prekidač, prisiljavajući kontakte opruge i dovršavajući krug za koji su priključeni. To je najčešće slučaj ako su u pitanju vremenski releji koji se elektronski programiraju kako bi se grejači ugrejali vodu. Elektronsko kolo u programatoru uključuje ili isključuje magnet u unapred programirano doba dana, koristeći relativno malu struju. To omogućava da kroz opružne kontakte teče mnogo veća struja za napajanje elementa koji zagreva toplu vodu.

Šta su vremenski releji?

Vremenski releji su elektromagnetni prekidači pomoću kojih se kontroliše relativno mala električna struja koja može uključiti ili isključiti mnogo veću električnu struju. Srce releja je elektromagnet (kalem žice koji postaje privremeni magnet kada kroz njega protiče struja). Relej se može zamisliti kao neka vrsta električne poluge koja se uključuje zahvaljujući malom naponu struje, pri čemu on dalje aktivira drugi uređaj koristeći mnogo veću struju.

Zašto je to korisno? Kao što i samo ime govori, mnogi senzori su neverovatno osetljivi delovi elektronske opreme i proizvode samo malu električnu energiju. Ali često su nam potrebni za pogon većih delova aparata koji koriste veći napon struje. Releji premošćuju prazninu, omogućavajući malim strujama da aktiviraju veće. To znači da releji mogu raditi ili kao prekidači (uključivanje i isključivanje) ili kao pojačala (pretvaranje malih struja u veće).

Kako releji rade?

Relej koriste elektromagnetizam za povezivanje dva kola. Kada struja prolazi kroz prvi krug, on aktivira elektromagnet, stvarajući magnetno polje koje privlači kontakt i aktivira drugo kolo. Kada se napajanje isključi, opruga vraća kontakt nazad u prvobitni položaj, ponovo isključujući drugi krug. Ovo je primer releja koji je normalno otvoren i kod kojih kontakti u drugom kolu nisu podrazumevano povezani i uključuju se samo kada struja prolazi kroz magnet.

Postoje i releji koji su normalno zatvoreni, pri čemu su kontakti spojeni tako da kroz njih normalno teče struja i isključuju se samo kada je magnet aktiviran, povlačenjem ili odvajanjem kontakata. 

Releji u praksi

Pretpostavimo da želite da napravite elektronski upravljani sistem za hlađenje koji uključuje ili isključuje ventilator kako se sobna temperatura menja. Možete koristiti neku vrstu elektronskog termometarskog kola da biste odredili temperaturu, ali on bi proizveo samo mali napon struje, nedovoljan da bi se napajao elektromotor u velikom ventilatoru. Umesto toga, trebalo bi spojiti krug termometra na ulazni krug releja. Kada u ovom kolu teče mala struja, relej će aktivirati svoj izlazni krug i time omogućiti da teče mnogo jača struja zahvaljujući kojoj će se ventilator uključiti.




Srodni tekstovi:


Kako da vaš kozmetički salon bude jedan od najposećenijih u gradu?

Može se reći da su za neke žene kozmetički saloni druga kuća. Takve žene provode i po nekoliko časov...

Detaljnije

Trikovi za uređenje dvorišta

Kako nam se bliži lepo vreme tako smo sve više raspoloženiji da eksprimentišemo sa ure...

Detaljnije

Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije

Neka vaša kancelarija postane epicentar inspiracije!

U svetu koji se neprestano menja i razvija, prostor u kojem radimo igra ključnu ulogu u oblikovanju ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS