Kako odrzavati svilene rucno izradjene tepihe?


Saveti Saveti

Svileni ručno izrađeni tepisi moraju redovno da se održavaju i čiste. Njihovu lepotu neće umanjiti prljavština i nečistoća, ali će prouzrokovati njegovo oštećenje. Tepisi koji imaju svetlu i dužu dlaku i koji su više izloženi trošenju i prljavštini moraju češće da se čiste. Razog tome jeste skupljanje moljaca koji mogu da naprave veliku štetu vašem tepihu.

Zašto se skupljaju moljci?

Sitni leptir dužine oko 10mm najčešće s skuplja u ručno izrađenim tepisima. Ženka moljca u dva dana može da izlegne i preko sto jajašca koji se talože u naborima tepiha i drugim vunenim tkaninama. Kada se jaja leptira pretvore u larve, one oštećuju vlakna, a to čine tako što prave mreže i tunele na vlaknima tepiha. Ako želite da sprečite štetu koju mogu da stvore moljci, onda se obratite stučnjacima za pomoć. Svaki proveren tepih servis će vam reći da je redovno pranje tepiha ključno, ali i da vam mogu pomoći i spejevi protiv moljaca i drugi insekticidi koje treba da naprskate na prednji i zadnji deo tepiha.

Kako da vaš tepih traje duže?

Ako želite da vaš tepih bude uvek čist i da traje duže, onda vam predlažemo sledeće savete koji će vam pomoći u održavanju ovih dekorativnih elemenata u enterijeru.

Zaštite tepih od sunčevh zraka tako što ćete na prozore navući roletne ili guste zavese. Na metima koja su vlažna ili u vlažnim objektima nikako ne stavljajte tepih. Redovno menjajte stranu tepiha kako biste sprečili njegovo habanje i trošenje samo na jednom mestu. Nikako ga nemojte stavljati ispod vrata, jer može da se savije i tako pohaba.

Ako imate svileni tepih, pre nego što ga stavite na linoleum trebalo bi da obezbedite podlogu, recimo, od poliestera kako se tepih ne bi klizao. Sprečite klizanje niz stepenice ako ste već na njih stavili staze tako što ćete ih dodatno pričvrstiti za pod. Ako tepih stavljate na mozaik najpr se uverite da li je teren neravan i oštar kako ne biste upropastili tepih.

Dlaka tepiha može da se ošteti zbog noga stolica ili kreveta koji se ne pomeraju iz jednog mesta, jer se tako oštećuje dlaka samog tepiha. Ako je deo tepiha stalno u mraku, odnosno nalazi se ispod kreveta ili stola, onda ga povremeno izložite suncu kako se ne bi pojavili moljci.

Najvažnije je da tepih održavate i da on stalno bude čist. Makar jednom godišnje posetite tepih servis i onda ne morate da brinete da li će vaš svileni tepih uništiti moljci. Kada se redovno održava, razloga za brigu nema.

Kućni ljubimci u domu

Ako u domu čuvate kućne ljubimce, onda zaboravite na ručno izrađene tepihe. Nijedan tepih servis ne preporučuje držanje kućnih ljubimaca u prostorijama gde se nalaze tepisi, jer ako životinje nisu dobro dresirane, one mogu ozbiljno da oštete tepihe. Kiselina i druga zagađenja koja sadrže urin i drugi hemijski ostaci koji su prisutni kod životinja mogu da prouzrokuju uništenje vlakana i boje tepiha, a uz to i njegovo truljenje.

Zato na vreme nosite tepihe na pranje u tepih servis i bez brige!




Srodni tekstovi:


Kako ukrasni okov za nameštaj može promeniti enterijer vašeg doma?

Mnogo je načina na koje možete u potpunosti izmeniti izgled vašeg doma. Skoro da je dovoljno ...

Detaljnije

Uređenje prostora za druženje u dvorištu: Kreirajte udoban kutak za relaksaciju i zabavu

Kada planirate uređenje svog dvorišta, ključno je pažljivo analizirati raspoloživi prostor ka...

Detaljnije

Ako obožavate da čitate dnevni horoskop treba da znate kada je on nastao

Jutarnja rutina većine ljudi je slična, uglavnom je to ispijanje kafe, čitanje vesti, lagane vežbe, ...

Detaljnije

Mali stan - mnogo stila uz dobar plan

Ako je pred vama uređenje enterijera u stanu i niste baš sigurni kako bi sve trebalo da izgle...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS