Nekoliko trikova za prolećno spremanje kuće


Dom Dom

Proleće je najlepše godišnje doba. Toplo vreme prosto mami svakog da izađe napolje i da ceo dan uživa u prolećnim šetnjama. Ali i proleće otkriva koliko nam je kuća čista ili bolje reći prljava. Tako da se mnoge domaćice i ne raduju dolasku proleća jer prvo na šta pomisle jeste generalno spremanje kuće. Ovde ćemo vam dati nekoliko trikova koji će pomoći svakoj domaćici i olakšati čišćenje.

Napravite plan čišćenja

dubinsko pranje namestaja

Redosled čišćenja kuće je veoma bitan, tako ćete uštedeti na vremenu i sačuvati vašu energiju za uživanje na kraju dana. Prvo se čiste prostorije koje su manje prometne,  kako se prljavština i prašina ne bi prenosila iz prostorije u prostoriju. Prvo krenite od kuhinje i čišćenje svih visećih elemenata. Ukoliko vam vreme dozvoljava, bilo bi dobro očistitit svo posuđe i čaše koje ne koristite često. Posle toga pređite na dnevnu sobu. 

Bitno je da prvo očistite sve plafone, gornje police, slike, lustere, kako bi prašina pala na prljav a ne čist pod. Sledeće na redu je pranje zavesa i prozora. Bilo bi dobro da očistite nameštaj. Ukoliko je u pitanju ugaona garnitura, gledajte da operete sve jastuke i prekrivače, sve što možete da skinete od bilo kog dela nameštaja bilo bi dobro da osvežite jednim pranjem. Na kraju ostaje pranje tepiha. 

Možda bi mogli i da razmislite o dubinskom pranju nameštaja cena nije previsoka, a garantuje najbolji rezultat. Jednom ili dva puta godišnje je preporuka da se tepih odnese u servis radi dubinskog pranja jer je to jedini način za kvalitetno i temeljno  čišćenje. Takođe to se odnosi i na nameštaj. Dobro bi bilo dubinskim pranjem ocistiti svu moguću prljavštinu koja se tokom godine skupljala i taložila. Ne zaboravite da očistite klima uređaj.  Ukoliko redovno ne održavate vaše filtere oni vremenom postaju leglo buđi i  bakterija, a poznato je da su oni glavni uzročnici svih alergijskih i respiratornih problema. Zatim pređite na čišćenje spavaće sobe, pranje posteljine, ćebića, jorgana, plišanih igračaka. Kupatilo ostavite za sam kraj. 

Na kraju gledajte da svaku prostoriju dobro provretrite i osvežite nekom mirisnom svećom.

Sredstva za čišćenje

Takođe je veoma bitno koja sredstva koristite za čišćenje. U današnje vreme možete pronaći sredstva koja su na prirodnoj bazi i koja ne štete ljudima i okolini. Za čišćenje kuhinje i kupatila ne morate kupovati skupa sredstva. Možete koristiti ono što svaka domaćica ima u svojoj kuhinji: 

  • Sirće: možete koristiti za odmašćivanje, kao sredstvo za dezinfekciju, skidač fleka

  • Soda bikarbona: koristi se za uklanjanje neprijatnih mirisa iz fržidera, mašine za pranje sudova. Pomešana sa sirćetom služi kao odlično sredstvo za uklanjanje kamenca sa pločica.

  • Limunov sok: nezamenljiv za čišćenje metalnog ili hromiranog posuđa. Može da posluži i kao abrazivno sredstvo za pranje pločica, lavaboa, slavina, tuš kabina.

Takođe još jedan zdrav način čišćenja jeste upotreba vodene pare uz pomoć paročistača Dokazano je da vodena para najbolje ubija bakterije i nečistoću koje se nalaze na svim površinama u našoj kući, a ujedno vrši dezinfekciju našeg dom bez upotrebe bilo kakvih hemikalija. Ipak je bitno šta ćete koristiti kao sredstvo za čišćenje, jer na taj način ne samo da štitite sebe i svoje bližnje već učestvujete u očuvanju životne sredine.




Srodni tekstovi:


Xenon sijalice ili LED svetla za auto?

Kada se govori o osvetljenju za auto, ponuda je jasna, halogena svetla, LED svetla za auto ili xenon...

Detaljnije

Zašto ne treba izaći iz kuće bez naočara za sunce?

Da li znate koji je datum Nacionalni dan sunčanih naočara? Zvanično se kao Nacionalni dan naočara za...

Detaljnije

Da li krema za podočnjake može da pomogne ?

Svaka žena koja ima problem sa izuzetno izraženim podočnjacima i te kako dobro zna koliko to može da...

Detaljnije

Kako odabrati pravu veličinu tv-a za vašu sobu?

Da li je veći televizo bolji? Ne, uvek! Da biste odredili koja TV dijagonala najviše odgovara...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS