Uređenje malog kupatila


Dom Dom


Prostorija u domu koja je neophodna za svakodnevni život jeste kupatilo. Pripremanje instalacija i zidova, kupovina sanitarija, pločica i kupatilskog nameštaja osnovni su koraci ka uređenju ovog prostora. Ukoliko je kupatilo manjih dimenzija, bez brige, uređenje može da bude savršeno. 

Malo kupatilo karakteriše potreba jasne i precizne organizacije svakog metra, pa i centimetra. Uz adekvatne elemente, kupatilo može biti prava oaza mira i opuštanja, bez obzira na dimenzije. Kako da malo kupatilo bude baš po meri, sledi u nastavku teksta. 

Pločice za kupatilo

Pre same nabavke kupatilskog nameštaja, neophodno je postaviti pločice. U malom kupatilu to je jednostavnije i brže, jer je prostor manjih dimenzija. Izbor se vrši između domaće i strane keramike, najčešće klasiranih u tri klase, počevši od najkvalitetnije: A, B i C. Postavljaju se keramičke, mermerne ili granitne pločice. Podne pločice za kupatilo u pogledu završne obrade, mogu biti polusjane, matirane i sjajne. Naravno, u kupatilu se najčešće ugrađuju keramičke pločice, i to podne sa većim stepenom ne klizanja. U malim kupatilima se zbog povećanja stepena svetlosti savetuje upotreba svetlijih tonova, i ne prevelikih dimenzija. Najčešće, to su pravougaone ili kvadratne pločice, izrađene u dve ili tri dimenzije. 

Kupatilski nameštaj

Kupatilo je prostorija u kojoj se neizostavno nalaze određene stvari – kozmetika, peškiri i druge sitnice. Da bi bilo moguće odložiti ih, izrađuje se kupatilski nameštaj. Ovde se misli na stalak za lavabo, zidne i samostojeće ormare, police, ogledala i drugo. Ispod ugradnog lavaboa u malom kupatilu savetuje se postavljanje ormarića, a iznad veće ogledalo uz rasvetu i police. Maksimalno korišćenje zidova takođe je poželjno, pa se postavljaju i visoke police i ormari na zidovima. Materijal izrade je uglavnom medijapan ili drvo, otpornije na vlagu. Boje, dezeni i dimenzije se mogu birati iz širokih paleta ponuda na našem tržištu. Najbolje je izabrati jedan stil, ili kolekciju za kupatilski nameštaj, kako bi bio uklopljen svaki njegov deo. Pažljivo se biraju modeli i boje prema pločicama i sanitarijama. 

Baterije za kupatilo

U baterije za kupatilo spadaju slavina za lavabo, tuš kabinu ili kadu, kao i sam tuš sa crevom. Za malo kupatilo, savetuje se izbor baterija manjih dimenzija, kako bi svi elementi bili usklađeni i izgledali lepše. Ponuda obuhvata inoks, bronzane, bojene i granitne baterije. One mogu biti zidne ili ugradne u sanitarije, što je češće rešenje za malo kupatilo. Mogu se pokretati uz jednu, dve ručke, termostatiku ili senzor, što je najsavremenije rešenje. Za tuš kabinu postavlja se držač za tuš na zid, u unutrašnost tuš kabine. Svaka ušteda prostora na ovaj način, ostaviće više mesta za druge elemente. 

Sanitarije

U sanitarije se ubrajaju svi elementi koji omogućavaju funkcionisanje kupatila. To su lavabo, wc šolja, vodokotlić i bide. I ovde je značajan pravilan izbor zbog dobre organizacije prostora u malom kupatilu. Lavabo može biti samostojeći, ugradni, sa stalkom i slično. Savetuje se ugradni, ispod kog će se naći ormarić za stvari. Otvor za slavinu je bolje da bude na lavabou, nego u zidu. Kada se bira wc šolja i vodokotlić, konzolne su najpopularnije. Štede prostor jer su manjih dimenzija, postavljaju se u zid, a i vodokotlić nije vidljiv, što estetski mnogo bolje izgleda. Bide se retko nađe u malom kupatilu, ali moguće je ugraditi u slučaju da ima prostora između lavaboa i wc šolje. 

Tuš kabine

Za razliku od nekadašnje prevelike ponude isključivo kada, danas su slavu preuzele tuš kabine. Posebno su poželjne u malom kupatilu, u trouglastom ili oblom obliku, postavljene u uglove. Uz matirano ili klasično staklo, malo kupatilo izgledaće znatno veće. Kvadratne se kreću se od dimenzije 80x80 centimetara pa naviše, uz različite dubine kadice. Mogu imati niz pratećih funkcija kao što je hidromasaža, rasveta, unutrašnje police i slično. Odlično su rešenje za mala kupatila, jer maksimalno ulepšavaju, ali i štede raspoloživi prostor. 

Stručnjaci za enterijer i dizajniranje slažu se da malo kupatilo može biti podjednako lepo kao i veliko, ukoliko se pažljivo uređuje. Zato, praćenje trendova u ovoj oblasti, savetovanje i pružanje kreativnosti na volju, to može brzo i jednostavno i potvrditi. 






Srodni tekstovi:


Kako bez mnogo ulaganja da učinite dom lagodnijim?

Nekako sa proleće dođe i ono generalno raspremanje i uređenje stana. Osim što većina dama odl...

Detaljnije

Kako odabrati slavinu za sudoperu?

Pri renoviranju kuhinje najčešće prvo pomislimo na viseće elemente i pregrade, frižider išpore...

Detaljnije

Maštovitost u renoviranju kupatila

Ukoliko ste se odlučili za renoviranje kupatila, potrebno je prvo dobro promisliti o dizajnu ali i m...

Detaljnije

Kuhinje od kvarca za dom pun topline i luksuza

Oduvek je važilo da je kuhinja srce svakog doma. To je mesto gde se poprodica okuplja i zajedno učes...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS