Zablude koje se javljaju prilikom kupovine pumpe za vodu


Dom SavetiKupovina pumpe za vodu ne zahteva ni neko vreme, ni velika ulaganja, ali traži poznavanje karakteristika ove opreme kako bi bez greške znali koja je pumpa za vodu baš ona prava za naše potrebe. Zato pre kupovine treba da se dobro informišemo o njenoj nameni, ali i bitnim karakteristikama.

Prvo plan navodnjavanja ili odvodnjavanja, pa onda kupovina

Da ne biste došli u situaciju da kupite pogrešnu pumpu za vodu, a onda rizikujete da prodavac ne želi da je zameni za drugu iliu njegovoj ponudi ne postoji druga, koja Vama odgovara i tako bacite uloženi novac, krenite u kupovinu sa planom sistema za navodnjavanje ili odvodnjavanje. Pre kupovine treba da znate da li će biti za navodnjavanje ili odvodnjavanje, benzinska, električna, sa akomulatorom, potapajuća, za čiste ili otpadne vode. Od Vaših planova zavisi tip pumpe. 

Karakteristike pumpe za vodu

Prodavci treba da upute kupce u karakteristike pumpe, medjutim, većina prodavaca nije dodatno obučena o kaakteristikama ovog proizvoda, već uglavnom čita i prezentuje podatke koji se nalaze na svakoj pumpi za vodu, na fabričkoj  tablici njenih karakteristika. Ovakav pristup može da dovede do zablude, zato što na toj tablici za neke pumpe piše da pumpa ima kapacitet 1000l/min, a pritisak 10 bara.  Ukoliko prodavac ne ukaže kupcu na podatak da pumpa može da ima protok 1000l/min ili pritisak 10 bara, kupac ne može da zna da ova dva podatka isključuju jedan drugi, znači ne može i maksimalni protok i maksimalni pritisak, u istom minutu može samo jedan od maksimuma, ili protok ili pritisak. 

Naziv pumpe za vodu

U brojnim katalozima na sajtovima, internet prezentacijama ili u prodavnicama, kupci se sreću sa pojmom pumpe za navodnjavanje. Treba da znate da je reč o malim pumpama, sa slabijim performansama, one su dovoljne za navodnjavanje „kap po kap“. Ukoliko Vam je potrebna pumpa za veliki sistem navodnjavanja, onda tražite onu na kojoj piše – pumpa za vodu  visokog pritiska.

Kako izbor pumpe zavisi od izvora

Pre kupovine morate prvo da utvrdite odakle treba da izvlačite vodu, da li je reč o bunaru ili otvorenom izvoru kao što su reka, potok, jezero. Ovo je bitno zbog kapaciteta izdašnosti izvora, bunari imaju ograničen kapacitet, a otvoreni izvori poput reka i jezera su neograničenog kapaciteta. Ako vodu izvlačite iz bunara, onda je veoma važna dubina bunara, zato što do 6 m dubine možete da koristite centrifugalne pumpe, ako je voda na većoj dubini od 6 m, onda je neophodna dubinska potapajuća pumpa. Zato od majstora koji kopaju bunar tražite projektovanje dubine na kojoj će se javiti konstantna količina vode, ali i podatke o statičkom i dinamićkom nivou. 

Najčešći problemi kad kupujete motorne pumpe

Ako kupujete motornu pumpu, treba da obratite pažnju da će Vam prodavac skoro uvek dati podatak koji je maksimalni protok vode prilikom maksimalnog broja obrtaja. Medjutim, u praksi je drugačije, pumpa ne može dugo da radi ukoliko od nje zahtevate i maksimalni broj obrtaja i maksimalni protok vode. Treba da znate da postoje dijagrami snege u zavisnosti od broja obrtaja motora. ž

Srodni tekstovi:


TRI SAVETA ZA ADEKVATNO ODRŽAVANJE KLIMA UREĐAJA

Održavanje svih električnih uređaja koje poseduje današnje prosečno domaćinstvo važno je iz v...

Detaljnije

Kako se rešiti vlage u stanu?

Ako imate probema u svomstanu sa vlagom, evo najboljih načina koji će vam pomoći da je se reš...

Detaljnije

Zašto su komarnici toliko savršeni u odbrani prostora od insekata?

Ko ima makar jedan komarnik na prozoru neke prostorije zna koliko su dobri saveznici u borbi sa inse...

Detaljnije

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS