Biti podstanar ili kupiti stan na kredit: Šta su prednosti, a šta mane


Dom Saveti Saveti Dom


 


Rešavanje stambenog pitanja je jedan od najvažnijih životnih koraka svakog pojedinca. Iako je kupovina nekretnine neopozivo veliki uspeh i osnova za samostalan život i zasnivanje sopstvene porodice, finansijski faktor veoma često utiče na odlaganje ove odluke. Obavezivanje na dugogodišnje isplaćivanje rata kredita, novac potreban za učešće, te i brojni dodatni troškovi podizanja kredita i eventualne adaptacije stambenog prostora čine da se pitamo u vezi sa time da li je ovo zaista pametna odluka i koliko smo sigurni u svoju finansijsku stabilnost. U vezi sa time, život u iznajmljenoj kući ili stanu se mnogima ukazuje kao najsigurnije rešenje koje neće dovesti u pitanje ekonomski opstanak, ali koje zasigurno ipak materijalno iscrpljuje, smanjuje uštedu i samim time čini konačnu kupovinu sopstvene nekretnine težom. Koje su to prednosti i mane kupovine, odnosno iznajmljivanja nekretnine?

Pitanje dugoročne obaveze

Budući da cene najma stanova poslednjih godina beleže primetan rast, možemo da zaključimo da mesečni troškovi najma ne moraju nužno biti značajno niži od rate kredita. Uzevši to u obzir, čini se da je na prvom mestu pod znakom pitanja spremnost na dugoročnu obavezu. Ukoliko iznajmljujete prostor u kojem živite, postoji mogućnost prelaska u drugu kuću ili stan po nižoj ceni u slučaju izmene finansijske situacije. Ukoliko ste se obavezali stambenim kreditom, ovo svakako nije opcija. Možemo zaključiti da je u ovom smislu prednost ulaganja u sopstvenu nekretninu činjenica da zapravo ulažete, odnosno da vaš novac ne odlazi bez konkretnog cilja. S druge strane, ono što ide u prilog podstanarskom životu je mogućnost promene uslova plaćanja. Preispitajte svoju finansijsku stabilnost i racionalno prosudite da li ste spremni za dugoročnu obavezu. Ukoliko je odgovor potvrdan, počnite da se informišete u vezi sa drugim faktorima koji utiču na vašu kreditnu sposobnost, te i koliko vam u ovom trenutku situacija na tržištu nekretnina odgovara.

Pitanje prioriteta

Kada je u pitanju premišljanje u vezi sa kupovinom nekretnine, važno je odrediti prioritete, te samim time proceniti da li možete priuštiti kupovinu nekretnine koja će odgovarati vašim potrebama. Ukoliko vas posao, ambicije ili prosto stil života koji preferirate vezuje za veće gradove, detaljno proučite stanje na tržištu kada su u pitanju ponude kao što su stanovi u Beogradu ili Novom Sadu. Činjenica je da su nekretnine u ovim gradovima najtraženije, što istina utiče na cenu, ali njihov prostor, saobraćajne veze i trend izgradnje pružaju mogućnosti kompromisa u vezi sa lokacijom, koji mogu uticati na to da se nekretnina uklopi u vaš budžet. S druge strane, ukoliko u vašem slučaju primat ima sam prostor nekretnine, sobnost i spratnost, a niste vezani za određeno mesto, pred vama će se naći izuzetno širok izbor nekretnina po različitim cenama, od kojih mnoge idu u prilog odluci o podizanju stambenog kredita.

Početni kapital

Kupovina stana na kredit zahteva od vas da imate početni kapital za učešće, ali i za opremanje svog doma. Ovo je najčešći razlog iz kojeg mnogi ne vide kupovinu sopstvene nekretnine na kredit kao opciju. Troškovi podstanarskog života se mogu izneti uz relativno nestabilna primanja, u smislu variranja iznosa prihoda, dok startni kapital nije relevantan faktor. Šta više, najveći broj stanova se izdaje potpuno namešten, budući da nameštaj i bela tehnika opravdavaju nešto višu cenu najma. Zbog toga je iznajmljivanje stana prosto jedino izvodljivo rešenje za mnoge, odnosno pruža mogućnost da se skućite i vodite uredan i udoban život bez previše muke i odricanja.

Kvalitet života

Pitanje kvaliteta života je faktor koji može spadati u domen prioriteta, ali je zbog svoje kompleksnosti ipak stavka za sebe. Ključno pitanje koje bi trebalo sebi da postavite jeste šta za vas predstavlja dobar kvalitet života, odnosno da li na njega bolje utiče sloboda i nezavisnost ili materijalna rasterećenost. Ukoliko kupujete stan na kredit jasno je da ćete morati da se bavite štednjom i načinite dugoročan plan raspolaganja svojim prihodima, što će podrazumevati i izvesna odricanja. Život u iznajmljenom stanu, s druge strane, ne podrazumeva nužno naročitu finansijsku osvešćenost, ali postoji određeno odricanje u domenu sloboda. Ukoliko živite kao podstanar ipak morate prihvatiti određenu vrstu suživota sa vlasnikom stana u smislu preuzimanja određenih odgovornosti za njegovo vlasništvo. Kao podstanar, vi ćete i doslovno i figurativno polagati račune vlasniku nekretnine koju iznajmljujete i ukoliko je to vid pritiska koji šteti kvalitetu vašeg života, počnite da razmatrate kupovinu stana.


Ne biste li doneli ispravnu odluku u vezi rešavanja svog stambenog pitanja, na prvom mestu sagledajte racionalno svoje finansijske mogućnosti, kako u smislu visine prihoda, tako i u smislu stabilnosti zaposlenja. Ujedno je bitno i da razmotrite sopstvene prioritete i potrebe na koje bi vaš idealan životni prostor trebalo da odgovara. Ukoliko imate za cilj da budete potpuno nezavisni i nemate osnova da sumnjate u svoje zaposlenje, počnite da razmatrate mogućnosti podizanja stambenog kredita. S druge strane, ukoliko želite da vam promena životnog prostora bude opcija i pri tome niste spremni na određena odricanja u materijalnom pogledu, počnite da pretražujete ponudu stanova za izdavanje. Naposletku, pažljivim pristupom finansijskom planiranju i uključivanjem svojih ambicija i navika u ovu računicu, sasvim sigurno ćete doći do prave odluke za vas.




Srodni tekstovi:


Izbor stolarije nije lak, obratite se onima koji ga mogu olakšati

Iako se danas nekako podrazumeva da se svi u sve moraju razumeti, informisanost i dalje   nije ...

Detaljnije

Crna hronika: u kojoj meri se i zašto prate vesti o nesrećnim događajima?

Teme iz sveta ekonomije, sporta, kulture, politike, estrade i svetskih dešavanja, samo su deo...

Detaljnije

Trikovi za opremanje velikih domova

Reklo bi se da je izazov opremiti mali dom, odnosno mali stan ili kući, ali zapravo je veći izazov o...

Detaljnije

Led plafonjere kao pametno rešenje za osvetljenje

LED osvetljenje je jedna od najefikasnijih tehnologija današnjice  i jedna od tehnologij...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS