IZRADA ZASTAVE OD RAZLIČITIH PLATNA


Razno

Procesi  izrada zastave započinju prvenstveno odabirom platna za zastavu. Proizvođačima su na raspolaganju mnogi materijali koji su efikasni u izradi. Svaka zastava može biti tzv letnja ili zimska. Ako je zimska, to podrazumeva da je materijal otporan na kišu, sneg, vetar jer se postavljaju na jarbol ili koplje. Ali zato, zastava na postolju ispred državnika je od satena sa resicama, lakog i osetljivog materijala. Tehnologija digitalne sublimatik štampe omogućava direktno štampanje zastave sa bilo kakvim motivima i složenim grbom. Ovom štampom, zastava je zadržala svoju intezivnu boju od štetnih UV zraka, kiši ili snegu. Evo osnovnih vrsta platna od kojih se vrši izrada zastave...FLAG STANDARD  115 g/m2 se koristi za manje ili srednje veličine zastava namenjenih jarbolima i kopljima u gradovima. FLAG MESH 115 g/m2 je za zastave koje odolevaju vetru. FLAG SATEN 140 g/m2 se koristi u izradi svečanih zastava. KAŠIRANI SATEN 225 g/m2 je dobar za zastave koje služe za reklamu.TEXTIL BANNER 250 g/m2 je izuzetno otporna, mat tkanina koja se koristi za dekorativne pozadine ( npr na torbama, cegerima, taburićima ). IMPREGNIRANI TEXTIL BANNER 250 g/m2 je odličan za šatore i suncobrane zbog svoje nepromočivosti. Tu se, u poslednje vreme pojavilo platno sa novom OXY DRY podlogom. Njemu je pojačan mat efekat većom jarkošću i intezitetom. Zato je i izuzetno vidljiv. Na njemu se može štampati UV bojama. Dostupno je u rolnama od 30 m i širine od 1,37 m.

ISTORIJA IZRADA ZASTAVA

Mi smo danas navikli na ovaj, današnji izgled zastava. Ali ovo nije oduvek bilo tako. Tačno je da su zastave ovog oblika već dugo poznate, ali one su se menjale kroz istoriju, od svog prvobitnog oblika. A počeci su još u starom Egiptu. Ranije su zastave bile poneke rezbarene, drvene ploče, pa je drvo ustupilo mesto tkanini. Dugo su se pravile od svile, tafta, pamuka, lana i vune, dok ih sve nije zamenio poliester. Od početka svog postojanja, zastava ima ulogu u identifikaciji naroda i signalizaciji. Raspored boja, kao i grb su uvek različiti, odnosno zavisi od pripadnosti. Izgled i upotreba zastave ( njeno isticanje kao i ograničenje ) uređeno je zakonom.

Danas postoje razni specijalizovani proizvođači zastava koji koriste iste principe kad je izrada zastave u pitanju. Zavisi isključivo od vas kakvu namenu želite, a od toga na dalje zavisi izbor platna. Naravno, jasno je da će vas proizvođač, u razgovoru sa vama, posavetovati najbolje, uzimajući u obzir vaše želje i potrebe. U zavisnosti od vaše porudžbine, zavisi i isporuka. Ako je veća količina u pitanju, može se isporučiti sukcesivno. I način dorade šava može da igra ključnu ulogu ( npr dupli šav na rubu ). Rokovi za isporuku se dogovaraju. Ipak, izrada obično traje 24 do 48 h.

ZNATE LI DA MOŽETE NAPRAVITI ZASTAVU SAMI?

Ukoliko ste kreativni, a znam da jeste, vrlo lako možete naraviti, sa svojim detetom, neku improvizovanu zastavu od neke tkanine ili papira. U oba slučaja, uzmite neko belo platno ( tkaninu ) ili papir za osnovu i preko nje lepite ili šite parčiće drugih boja. Jarbol je obično neki manji prut ili, ako je u pitanju veća zastava od materijala, drška od stare metle. Malu papirnu zastavicu možete staviti na stalak, na radni sto, a veću na prozor, recimo, da biste dali podršku vašoj zemlji na svetskom prvenstvu u košarci!
Srodni tekstovi:


Led plafonjere kao pametno rešenje za osvetljenje

LED osvetljenje je jedna od najefikasnijih tehnologija današnjice  i jedna od tehnologij...

Detaljnije

LED plafonjere – energetski efikasno i ekonomično osvetljenje koje će upotpuniti svaki prostor

Sa neprestanim i neminovnim rastom troškova za električnu energiju ljudi se sve više o...

Detaljnije

Aku bušilice – alat za svaki dom

Da li vam je potrebna aku bušilica? E pa mi smo vam pripremili vodič koji će vam pomoći pri o...

Detaljnije

Polipi materice: Uzroci, dijagnoza i lečenje

Jedna od najčešćih  intervencija uopšte u ginekologiji koje se rade u rade u Dnev...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS