Kako urediti stan po želji i napraviti pametnu investiciju?


Saveti Saveti

Svi oni koji su se odlučili da preurede stan, kupe novi i da ga srede ili pak da osveže svoj životni prostor, znaju koliko je neophodno vremena, posla, živaca, ali i novca da bi se sve sredilo po želji. Mnogo je teže kada želje i mogućnosti nisu u saglasnosti, te onda sve treba detaljno iskalkulisati, osmisliti i pritom uklopiti u budžet. U ovakvim situacijama često se vlasnici stana radije odlučuju da kupe, recimo komad nameštaja umesto da sređuju plafone ili pre žele da preurede dnevnu sobu nego kuhinju.

Sve je do prioriteta, pa onda nije ni čudo što neki ljudi radije vole da se osećaju udobno i prijatno u stanu sa manje nameštaja, nego oni kojima je životni prostor prenatrpan. Ako želite da preuredite dom, a ne znate kako, onda bi trebalo da se posavetujete sa stručnjacima, dizajnerima i arhitektama. Nekada mala promena može mnogo veći efekat da ima nego što je slučaj sa krupnijim promenama.

Međutim, pojedine promene nametnu se same od sebe. Ukućani traže načine kako da smanje troškove, pogotovu račune za struju i grejanje zimi. E tada se razmatraju brojne opcije. Kako zameniti TA peć i koji bi bili efikasni načini grejanja, da li će zamena stolarije pomoći da se toplota unutar doma više zadržava ili je bolje postaviti izolaciju samo su neka od pitanja na koja ukućani žele da dobiju odgovor.

Svakako, najisplativije je promeniti način grejanja. Oni kojima je u stanu centralno grejanje nemaju mnogo izbora, i leti i zimi cena grejanja je ista, tako da teško mogu da uštede. Ako se grejete na TA peć, onda možete da ugradite toplotnu pumpu koja će vam smanjiti troškove.

Toplotne pumpe - isplativa investicija

Za mnoge je ugradnja toplotne pumpe skupa investicija koja se ne može odmah sprovesti u delo. Pojedine porodice čekaju i po nekoliko godina dok se ne odluče na ovaj korak, jer treba skupiti novac, pronaći prave majstore, ali i vreme kada radovi mogu da budu sprovedeni.

Jedno je sigurno, toplotne pumpe se savršeno uklapaju u svaki enterijer. Investiranje u ovaj način grejanja dugoročno se isplati, a prednosti koje ovakav način grejanja pruža vipestruke su. Postoji nekoliko tipova toplotnih pumpi, a s obzirom na to da se napajaju većim delom iz prirodnih izvora energije, jasno je zašto ih većina stručnjaka preporučuje. Ovaj sistem za grejanje štedi vreme i novac, jer se 20% energije dobija iz struje, a ostatak energije preuzima se iz obnovjivih izvora.

Odlične su za zagrevanje doma ili kancelarije, a osim što zimi služe za grejanje, toplotne pumpe leti mogu da posluže i za hlađenje. U zavisnosti od energije koju koriste kao izvor napajanja postoje 4 vrste toplotnih pumpi i to su toplotne pumpe koje rade na principu voda-voda, vazduh-vazduh, zemlja-voda i vazduh-voda.

Sve se veća pažnja poklanja alternativnim izvorima energije, tako da su toplotne pumpe idelani sistemi za grejanje i hlađenje doma, jer zahvaljujući svom načinu rada energetski su efikasni, jer koriste zelenu energiju kao svoj izvor napajanja, a njihova ugradnja se višestruko isplati.
Srodni tekstovi:


Optimalno uređenje malog stana

Postoji li išta izazovnije, zahtevnije i zabavnije od uređenja jednog životnog prostora? Vero...

Detaljnije

Izgradnja i uređenje poslovnog prostora

Poslovni prostor treba da bude mesto koje treba da pruži pozitivnu radnu atmosferu, i mesto koje će ...

Detaljnije

Trikovi za uređenje dvorišta

Kako nam se bliži lepo vreme tako smo sve više raspoloženiji da eksprimentišemo sa ure...

Detaljnije

Beogradska Arena - mesto gde se igra najbolja košarka

Desilo se konačno i to – Srbija je posle skoro 9 godina dobila ponovo dva predstavnika u Evrol...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS