Kako uštedeti prilikom otvaranja kafića


Poslovni prostor Poslovni prostor

Prilikom otvaranja kafića treba se zapitati da li ta procedura može biti zaista isplativa i šta učiniti kako bi troškovi bili znatno manji? Treba početi od dobrih pregovora sa dobavljačima, odabirom osoblja, proizvoda i cena, pa do koncepta marketinga, opremanja enterijera i ličnog radnog angažovanja.  

Poslovni plan i koncept kafića

Prilikom otvaranja kafića treba obratiti pažnju na ciljnu klijantelu i u skladu sa tim prilagoditi kafić. Početna ulaganja ne moraju uvek biti velika, zavisno od vaših ambicija, kreativnosti i sposobnosti da budete snalažljivi. Atmosfera treba biti nenametljiva kako bi posetiocima bila prijatna a boravak upamćen. Nestandardna rešenja ponekad umeju biti pun pogodak. Na primer ukoliko želite da vaš kafić izgleda u nautičkom stilu možete ponuditi razne koktele i rum, praviti tematske večeri vikendom, cenovnik izraditi u obliku mape za blago, i tako dalje. Dobar marketing neophodan je za uspešnost poslovanja. Možete ponuditi promotivno sniženu cenu kafe jednom u sedmici, ili potpuno besplatnu kafu do određenog vremenskog razdoblja u toku dana. 

Oprema u kafićima i uređenje prostora

Činjenica je da ne može svako priuštiti prilikom otvaranja kafića sasvim novu opremu, a dobra alternativa i put ka uštedi svakako može biti polovna oprema. Velika važnost u atmosferi jeste adekvatno osvetljenje koje ističe enterijer čak i najskromnijeg lokala podstičući dobro raspoloženje. U novootvorenom kafiću nameštaj bi trebao biti udoban i sa mogućnosti lakog čišćenja i brze popravke. Takođe, pomoćnu opremu koja je potrebna za funkcionisanje jednog kafića moguće je i iznajmljivati ili čak dobijati potpuno besplatno prilikom promocije određenih brendiranih proizvoda. Dobri dobavljači temelj su za uspešno rukovođenje kafićem. Ne morate uvek sarađivati sa velikim dobavljačkim kompanijama, već sasvim pristojan lokal možete imati i prilikom saradnje sa lokalnim proizvođačima pića. Kvalitetni proizvodi nisu uvek oni najskuplji. 

Specijalizovana stovarišta za prodaju nameštaja na malo i veliko 

Prilikom kupovine nameštaja uvek možete pronaći rešenja kako da uštedite. To mogu biti jeftiniji novi komadi ali i oni polovni koje možete pronaći u posebnim, specijalizovanim stovarištima koji prodaju nameštaj na veliko. Nameštaj koji se prodaje u stovarištima prilagođen je svim ciljnim grupama. Bogat asortiman nameštaja može se ponuditi raznim kompanijama, lokalima za uslužne delatnosti, ali i za opremanje domova. Ponuđeni nameštaj u stovarištima ne mora biti uvek klasičan već i stilski, kreiran sa ukusom. U ponudi se mogu naći kreveti, ormari, komode, stolovi i stolice, klupe baštanski nameštaj, kuhinjski uglovi, fotelje i tako dalje. Nameštaj kupljen po nižim cenama u stovarištima ne znači da nije kvalitetan. Prilikom kupovine zaliha iz stovarišta možete dobiti mogućnost rastavljanja i sastavljanja nameštaja, ali i transporta. Na taj način uštedećete vaše vreme i novac.

Ulaganje i promocija kafića

Jasno je da bez značajnih novčanih ulaganja možete razgraditi čitav posao i uspešno otvoriti sopstveni kafić. Otvoriti kafić ipak nije jednostavno, ali nakon što ste rešili sve osnovne komponente, ne zaboravite na važnost oglašavanja kako biste privukli klijantelu. Putem društvenih mreža, plakata, televizijskih i radio prenosa možete poboljšati budućnost vašeg lokala. Fokusi u poslu mogu biti neograničeni ukoliko imate dovoljno mašte i težite ka inovacijama. Pravilno postavljeni prioriteti mogu biti od ključnog značaja za uspešan biznis.

Srodni tekstovi:


Kuhinje od kvarca za dom pun topline i luksuza

Oduvek je važilo da je kuhinja srce svakog doma. To je mesto gde se poprodica okuplja i zajedno učes...

Detaljnije

XIAOMI PREDSTAVIO NAJNOVIJE 11T I 11T PRO MODELE DOMAĆOJ PUBLICI

Inovativni Xiaomi modeli 11T i 11T Pro predstavljeni domaćem tržištu u svečanoj atmosferi beogradsko...

Detaljnije

PEĆ NA DRVA I NJENE ČARI – ZAŠTO JE JOŠ UVEK NEPRIKOSNOVENA?

Pored mnogih drugih grejnih sistema, peć na drva je kao spoj pouzdanog, dobrog i efikasnog re&scaron...

Detaljnije

Kako pronaći posao preko internet portala Jooble?

PR TEKSTRad je jedna od glavnih komponenti ljudskog života. To je stvar samoaktualizacije, želje za ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS