Šta je beta HCG i šta označavaju njegove vrednosti?


Razno Razno

Većina se sa terminom „beta HCG“ susretne kod prve trudnoće ili kada se dogodi trudnoća nekoga u bliskom okruženju. Ono šta većina zna jeste da se radi o hormonu na osnovu čijih vrednosti se najverodostojnije trudnoća utvrđuje. Kada se oplođena jajna ćelija implantira u zid materice, tj. kada embrion stigne do materice, tada i kreće proizvodnja HCG hormona koji ima ulogu proizvodnje hormona potrebnog za dalji razvoj trudnoće.

Ovo je hormon koji utiče na širenje materice, na širenje krvnih sudova u materici, ali i na blokiranje fagocida, a uz to pomaže razvijanju pupka. Beta HCG proizvodi se u jetri majke, pa je to razlog zašto se njegove vrednosti mogu saznati i iz analiza krvi i iz analize urina.

Kada vrednost beta HCG raste?

Kao što smo već i napomenuli, beta HCG počinje da se stvara u momentu kada embrion dođe do materice, što je nekih osam do jedanaest dana od oplodnje, a to u stvari odgovara periodu od tri do četiri nedelje nakon poslednje menstruacije. Tada je njegova koncentracija, kod većine trudnica, 25 mIU/ml, a onda se do osme nedelje trudnoće vrednosti rapidno povećavaju. U toku zdrave trudnoće, beta HCG se udvostručava na svaka 72 sata. 

Šta znače visoke vrednosti beta HCG?

Mogu se dogoditi slučajevi da je vrednost beta HCG hormona veoma visoka, ali se ne uzima za ispravan odmah prvi rezultat već se čeka 48 do 72 sata da bi se test ponovio i kako bi se odgovorilo na pitanje da li su vrednosti zaista iznad očekivanih i regularnih. Razlozi zbog kojih mogu biti vrednosti ekstremno visoke su da se, recimo, trudnoća računa pogrešno, pa nastaje zbunjivanje oko samih vrednosti, ali i drugi. Visoke koncentracije beta HCG mogu ukazati na blizanačku trudnoću, ali i na vanmateričnu ili molarnu trudnoću. Pored toga, beta HCG se povećava kod određenih anomalija, ali i određenih vrsta kancera i tumora. 

Dijagnostikovanje trudnoće proverom beta HCG

Već smo napomenuli da se vrednosti beta HCG hormona mogu proveriti i iz urina i iz krvi. U stvari, to je hormon koji je odgovoran za pokazivanje negativnog ili pozitivnog rezultata na testu za trudnoću. Međutim, nalazi iz urina su neprecizni. Da bi test pokazao da je pozitivan, vrednosti beta HCG u urinu moraju da budu iznad 20 mIU/ml, pa zato nekada i dolazi do toga da test bude negativan, a da je žena u stvari trudna. Ovo se posebno dešava kada se test radi jako rano.

S druge strane, nalazi krvi su precizni i oni jasno pokazuju tačne vrednosti beta HCG. Ukoliko je njegova koncentracija ispod 5 mIU/ml onda se smatra da je rezultat negativan, a ako je iznad 25 mIU/ml onda je pozitivan. Vrednosti između 6 mIU/ml i 24 mIU/ml posmatraju se kao granične, pa je potrebno kroz nekoliko dana uraditi ponovo analizu krvi kako bi se dobila prava slika. 

Smanjenje vrednosti beta HCG

Vrednosti beta HCG hormona mogu biti i umanjene, a razlozi za to su pogrešno računanje trudnoće, kao i kod povišenih vrednosti, vanmaterična trudnoća, moguć pobačaj ili trudnoća bez ploda. Svakako, vrednosti ovog hormona su tu da ukažu na dalje potrebne preglede i analize.




Srodni tekstovi:


Proleće i sređivanje doma- preporođen životni prostor uz pomoć nekoliko sitnica

Sa toplijim mesecima i prijatnim zracima sunca nakon duge i jednobojne zime većina ljudi žudi za pro...

Detaljnije

Razlozi zbog kojih je novi kontejner isplativiji od korišćenog?

Stambene potrebe modernog čoveka su u poslednjih nekoliko godina otišle daleko od onog ideala...

Detaljnije

Tuš kabine – spoj funkcionalnog i modernog

Prilikom uređenja kupatilskog prostora pojavljuju se mnoge muke koje nam zadaje izbor načina kako da...

Detaljnije

Ideje za opremanje kafića

Rešili ste da otvorite kafić,ali ste neodlučni kako zapravo  želite da on izgleda. Imate...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS