Led plafonjere kao pametno rešenje za osvetljenje


Dom Dom

LED osvetljenje je jedna od najefikasnijih tehnologija današnjice  i jedna od tehnologija koje se najbrže  razvijaju. Traje duže, nudi bolji kvalitet svetlosti i izdržljivije je. Kao i sve ostale diode, sastoje se od materijala koji je  poluprovodnik dopiranog određenim nečistoćama da bi se stvorio p-n spoj. Struja nesmetano teče od anode (p-strane) do katode (n-strane), a ne u suprotnom smeru. Kada se elektron sudara sa rupom, automatski pada u niži energetski nivo i stvara fotonsku energiju.



Prednosti led plafonjera

LED plafonjere postoje u različitim dimenzijama i oblicima, a prikladne  su  za bilo koju prostoriju. Tip osvetljenja koji ćete dobiti ne samo da izgleda privlačno, već je i ekonomičan. Traju mnogo duže od klasičnih sijalica i troše do 90 odsto manje energije. Mogućnosti LED plafonskog svetla su beskrajne. Bez obzira na to  koliko je  prostor mali ili veliki, uvek možete pronaći nešto što savršeno odgovara vašim potrebama. LED plafonjere su idealne za primenu na mestima na kojima postoji potreba za učestalim uključivanjem i isključivanjem, za razliku od tradicionalnih sijalica koje brzo pregore kada se često koriste.

Svetleće diode su najnovije i najsenzacionalnije tehnološko dostignuće u industriji rasvete. To su male, kompaktne sijalice koje su izuzetno energetski efikasne i izdržljive. Pored toga, LED osvetljenje nudi i nekoliko drugih prednosti, uključujući duži vek (60.000 sati), smanjene troškova održavanja, nižu potrošnju energije i veću sigurnost. Trenutno se koriste  u automobilskoj industruji, za stambenu rasvetu, industrijsku automatizaciju, u avio industriji, i za elektronsku mernu opremu.

Kako proizvode znatno manju toplotu od ostalih sijalica, moguće ih je ostaviti uključene i po nekoliko sati. Zahvaljujući toj odlici  smanjuju potencijalne rizike od opekotina i požara. Štaviše, proizvedene su od netoksičnih materijala, za razliku od uobičajenih proizvoda koji predstavljaju alternativne opcije osvetljenja i koji koriste živu koja može prouzrokovati opasnost po životnu sredinu. Takođe, recikliraju se i nisu štetni za planetu.

LED plafonska svetla su dostupna u širokom rasponu boja - crvena, plava, amber i zelena. Imajte na umu da se mogu kombinovati tako da stvore milione boja koje mogu doneti više elegancije vašoj kuhinji, spavaćoj sobi ili čak i kupatilu. Pošto klasične sijalice sa koriste filtere za stvaranje boja, to ih čini izuzetno neefikasnim. Takođe, izuzetno su energetski efikasne i koriste samo mali deo energije koju troše fluorescentne sijalice što drastično smanjuje troškak za električnu energiju. Pošto ne sadrže osetljive komponente poput stakla ili vlakana, ona mogu da izdrže vibracije, udarce i ekstremne temperature.


Izbor odgovarajućih led plafonjera

U zavisnosti od toga da li  ste ljubitelj tradicionalne rasvete ili se oduševljavate kada vidite plafon sa modernim svetlima, možete odabrati retro, klasična, tradicionalna, moderna ili  mnoga druga, a na  tržištu možete pronaći sve od pomenutog i još mnogo toga. Pronađite svoj stil i potražite svetla koja će ga upotpuniti, zajedno sa svim vašim nameštajem i ukrasnim predmetima u vašoj sobi. Ako više volite minimalistički izgled, onda se odlučite za podesive nosače. Oni su manje uočljivi i odlični su na mestima gde je prostor ograničen, kao u hodnicima ili kupatilu. Led plafonjera sa nosačem  je dobar izbor za one koji više vole detalje u svom dizajnu osvetljenja, jer će dodati balans praktičnosti i stilu bez preopterećenja prostora. Takođe morate uzeti u obzir svrhu i praktičnost svetlosnih uređaja koje odaberete. Hodnici i stepeništa mogu da izazovu probleme kada se radi o korišćenju nosača ili polu nosača stropova, jer su to prostori gde se stvari često pronose. Stoga morate uzeti u obzir dimenzije takvih objekata koji ćete pomerati i to kako nosači i njihova visina mogu  uticati na kretanje.  Osim toga važno je uzeti u obzir i visinu plafona prostora i visinu pojedinaca koji žive u tom domu. Ako je plafon niži, tada bi savršen izborbile plafojnere bez nosača, jer će zauzeti manje prostora. 


Karakteristike led sijalica

Za razliku od običnih sijalica, kod kojih je jačina svetlosti koju proizvode jednaka njihovoj snazi u vatima, led sijalice proizvode veće količine svetlosti u odnosu na snagu i prilikom izbora jačine je potrebno obratiti pažnju na lumene, koji predstavljaju jedinicu za određivanje količine svetlosti koja sijalica proizvodi. 

Za označavanje boje svetlosti se koriste Kelvini. Obične sijalice daju samo toplu svetlost koja je žute boje, dok se kod led sijalica možemo opredeliti za toplu ili hladnu svetlost. Raspon boje se kreće od oko 2 hiljade pa do preko 6 hiljada Kelvina kada se radi o led svetiljkama, pri čemu u tople boje spadaju one od 2 do tri hiljade K, od 3 do 5 hiljada su neutralne , a preko 5 hiljada su hladne boje i one se smatraju najsličnijima dnevnom svetlu. Izbor boje zavisi od svrhe kojoj je konkretna sijalica namenjena , kao i od mesta na kom će biti postavljena. Kada se radi o osvetljavanju spavaćih ili dnevnih soba, većina ljudi se odlučuje za tople sijalice jer pružaju najprijatniji osećaj i daju svetlo koje je najsličnije onom koje daju i klasične sijalice. U slučaju učionica, kancelarija ili radnih soba, neutralne sijalice predstavljaju pravi izbor jer ne opterećuju oči kao obične sijalice, dajući u isto vreme veću količinu svetlosti. Hladne sijalice se najčesće koriste u izlozima i poslovnim prostorima.

Ukoliko nameravate da kontrolišete i podešavate jačinu svetlosti led sijalica, treba da imate u vidu da potenciometri koji se koriste za obične sijalice mogu izazvati probleme u funkcionisanju i neprijatnosti prilikom upotrebe, kao što su zujanje ili treperenje  i da je u tom slučaju potrebno nabaviti sijalice koje su posebno predviđene za tu namenu ili klasične potenciometre zameniti modernim, koji su prilagođeni korišćenju na led sijalicama.

Iako smo pomenuli da se led sijalice ne zagrevaju mnogo i da je količina toplote koju proizvode daleko manja nego kod drugih tipova svetiljki, one ipak stvaraju izvesnu količinu toplote koja može znatno uticati na njihov radni vek. Prilikom izbora plafonjere, pored svega do sada navedenog, treba imati u vidu da se toplota koju stvaraju oslobađa putem hladnjaka koji se nalazi pri dnu sijalice i da, ukoliko se odlučite za zatvorenu plafonjeru neizbežno dolazi do nagomilavanja toplote, što će u značajno smanjiti broj radnih sati, dok bi otvorene ili poluotvorene plafonjere omogućile oslobađanje viška toplote i u velikoj meri produžile  period upotrebe.








Srodni tekstovi:


Šta boje vašeg doma govore o vama?

Jeste li znali da je dovoljno da pogledamo ulazna vrata vašeg doma i da vam kažemo karakter, ...

Detaljnije

Evo od čega sve zavisi cena PVC roletni po m2

Jedna od potreba svakog doma, poslovnog prostora, bilo kog objekta, jeste posedovanje roletni. Ranij...

Detaljnije

Kako odabrati slavinu za sudoperu?

Pri renoviranju kuhinje najčešće prvo pomislimo na viseće elemente i pregrade, frižider išpore...

Detaljnije

Saveti za pravilan odabir ručica za nameštaj

Ručice kao deo okova olakšavaju otvaranje zatvorenih elemenata nameštaja. Montiraju se...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS