Zavese koje postoje vekovima i aktuelne su oduvek – Rimske zavese


Dom Poslovni prostor Poslovni prostor Dom

Zavese se koriste odavno kako za dekoraciju tako i zaštitu prostora od hladnog vazduha, ali najstariji modeli vode poreklo još iz starog rima koji je bio čuven po draperima i fantastičnom uređenju prostorija.

Mnogo toga se izgubilo, ali rimske zavese su ostale kao jedan od najboljih izbora kao zavese u stambenim i poslovnim prostorima. Čak i danas čine veoma veliku konkurenciju savremenim modelima kako kada je u pitanju estetika tako i funkcionalnost na prozoru.

Šta su to rimske zavese?

Paketo ili rimske zavese su najbolji spoj modernog i tradicionalnog i donose nove mogućnosti u dekoraciji i načinu regulacije svetla.

Zanimljivo je to što se koriste klasični materijali koji su zategnuti ispred prozora pa najviše podsećaju na moderne zavese sa mehanizmom, ali one ne pripadaju ovoj grupi.

Razlika je u tome što se koriste klasična platna od pamuka, lana, softa, pliša, organdina, moguće ih je skidati i menjati, a pomeraju se nabiranjem, uz pomoć jednostavnog mehanizma.

Na sličan način su funkcionisale i zavese u starom Rimu, a danas najčešće imaju lančić provučen kroz samu zavesu na dva mesta ili mehanizam koji stoji sa strana i postepeno podiže deo po deo zavese nabiranjem.

Prave se po meri svakog otvora i pružaju savršen izgled prostora gde god da se postave.

Kače se na plafonsku garnišnu, a duž platna imaju šine koje se uz pomoć lanca pomeraju, podižu, a samim tim i platno pomera u željenom pravcu.

Paketo zavese za svaku prostoriju imaju odgovarajući model

Svaka zavesa je originalan model i pruža jedinstvene mogućnosti u prostoru. Platno može biti gusto tkano kao draper ili tanko kao klasična zavesa pa od toga zavisi i mesto postavljanja.

Rimske zavese koje blokiraju prodor svetla se češće stavljaju u spavaće sobe, ali i poslovne prostore, naročito u kancelarije u kojima se održavaju prezentacije i projekcije. Prostorija se lako zamrači, a zavesa čini fenomenalan dekor kada  se skroz spusti.

Što se tiče tehnike nabiranja, u kancelarijama se češće odabiraju modeli koji imaju šire ili uže nabore koji se precizno slažu pri podizanju, a u kućama se mnogo češće koristi sistem gde se zavesa skuplja na dve uže trake duž zavese i tako prave nabori na dnu.

Ovakve se češće koriste za tanja ">platna i najčešće u dnevnim sobama ili prostorima za sedenje jer su lepršave, zanimljive i privlače pažnju.

Zašto bi trebalo odabrati ovaj model?

Osim što su zanimljive, originalne i dekorativne, paketo zavese su i odličan način da štede prostor jer se postavljaju direktno ispred stakla, ravne su kada su spuštene, a čak i kada su nabrane ne zauzimaju puno prostora što odgovara i u malim i u velikim prostorijama i uklapa se uz sve tipove uređenja.

Zavese se lako održavaju, a platno je moguće menjati prema potrebi i zahtevima trenutnog enterijera.

Kod rimskih zavesa najvažnije je da budu napravljene po meri i od kvalitetnih materijala što će obezbediti da one funkcionišu pravilno i izgledaju lepo. Zato bi bilo najbolje pozvati firmu za profesionalnu proizvodnju zavesa sa sistemima za stručno uzimanje mera, proizvodnju i ugradnju. Takve rimske zavese će trajati i izgledati savršeno sa svakim platnom.




Srodni tekstovi:


Kako da napravite svoju kućnu teretanu?

Znamo svi koliko je važno da imamo redovnu fizičku aktivnost, a poseta teretani nekad se ne čini kao...

Detaljnije

Evo od čega sve zavisi cena PVC roletni po m2

Jedna od potreba svakog doma, poslovnog prostora, bilo kog objekta, jeste posedovanje roletni. Ranij...

Detaljnije

Tuš kabine – spoj funkcionalnog i modernog

Prilikom uređenja kupatilskog prostora pojavljuju se mnoge muke koje nam zadaje izbor načina kako da...

Detaljnije

Kako pronaći posao preko internet portala Jooble?

PR TEKSTRad je jedna od glavnih komponenti ljudskog života. To je stvar samoaktualizacije, želje za ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS