PEĆ NA DRVA I NJENE ČARI – ZAŠTO JE JOŠ UVEK NEPRIKOSNOVENA?


DomPored mnogih drugih grejnih sistema, peć na drva je kao spoj pouzdanog, dobrog i efikasnog rešenja još uvek na tronu. Međutim, osim sjajne tople atmosfere, ona domu pruža i osećaj ušuškanosti, a biva i neodoljiv estetski detalj.

VANVREMENSKA

U svojoj stambenoj jedinici uobičajeno možemo birati način grejanja, pa se neretko dešava da jedan sistem zamenimo drugim posle izvesnog vremena. Takođe, uvek je dobro imati i alternativno rešenje, a ne oslanjati se samo na jednu opciju jer su kod nas zime ipak hladne i dugo traju. Uvek se teži praktičnosti i ekonomičnosti, te su ova dva parametra krucijalna pri odabiru grejnog sistema. Sve se više teži centralnim sistemima, kako bi kretanje kroz kuću bilo nesputano i komforno, pa se koristi centralno grejanje na struju, gas, potom toplotne pumpe, kao i različiti tipovi peći na gas, struju. Međutim, u pogledu toplote koju emituje i atmosfere koja se stvara, peć na drva, i uopšte čvrsto gorivo, ostala je sinonim za pouzdanost jer pruža sigurnost i izvrsnu toplotu.

TRADICIONALNO OMILJENA

Peć ne drva se kod nas široko primenjuje, te gotovo da nema domaćinstva koje je ne poseduje. I novije izgrađene kuće ostavljaju odžake kao alternativu, koja ne zavisi od gasa ili struje, što posebno može biti značajno u vremenima naglih poskupljenja ili restrikcija. Nekada su peći na drva bile ujedno i štednjaci na kojima se spremao ručak, što je i danas često u seoskim domaćinstvima, a što je i vrlo ekonomično i praktično. Postoji svakako više tipova, ali je suštinski način funkcionisanja ostao isti kod svih peći na drva, kao i tokom vremena: u ložište se postavljaju cepanice ili drugo čvrsto gorivo, a njihovim sagorevanjem, toplota se emituje u prostoru. One su jednostavne za korišćenje i praktične, jedino što iziskuju angažovanje oko donošenja ogreva i njegovog sortiranja, te potonjeg čišćenja peći, ali to nije nepremostiva prepreka, naročito ako imamo na umu benefite koje pruža grejanje na ovaj način.

SINONIM ZA TOPAO DOM

Iako je ovaj način zagrevanja prostora klasičan i danas postoje mnogi moderniji sistemi, on je, sa druge strane, uvek siguran i pouzdan. Peć na drva je toliko delotvorna i vrlo brzo i uspešno zagreva prostor da je prosto prva asocijacija na topao dom. Ona našem životnom prostoru udahnjuje i osećaj ušuškanosti i bezbrižnosti, budući sinonim za topli kutak kada napolju zaveje. U njoj se mogu spojiti upravo i nota tradicije sa modernim dizajnom, naročito jer savremene peći na drva mogu biti i vrlo neobičnog oblika, dizajna ili boje, potpuno uklopive u moderan enterijer.

OSTALE PREDNOSTI

Pored izuzetne toplote koju pruža, kao i note tradicije, pa i specifične estetike, peć na drva se bira i iz praktičnih razloga. Iako se ogrev ranije kupuje, on se troši samo onda i u meri u kojoj je potrebno, te se na taj način brižljivo vodi i ekonomska računica. Sa druge strane, peć na drva izrađuje se od izuzetno čvrstih, otpornih i trajnih materijala, tako da nas, uz odgovarajuće održavanje, može služiti godinama, pa i decenijama.


Srodni tekstovi:


Tepih staze idealne za dom tokom leta

Uređenje enterijera ne poznaje baš godišnja doba, budući da se glavni elementi u njemu...

Detaljnije

Neka vaša kancelarija postane epicentar inspiracije!

U svetu koji se neprestano menja i razvija, prostor u kojem radimo igra ključnu ulogu u oblikovanju ...

Detaljnije

Šta je beta HCG i šta označavaju njegove vrednosti?

Većina se sa terminom „beta HCG“ susretne kod prve trudnoće ili kada se dogodi trudnoća ...

Detaljnije

Maštovitost u renoviranju kupatila

Ukoliko ste se odlučili za renoviranje kupatila, potrebno je prvo dobro promisliti o dizajnu ali i m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS