Rasveta u vašem domu


Dom Dom


Vaš dom je vaša oaza mira. Tu treba da se uživa, druži, smeje i da se oseća sigurno. Kako je čovek otkrio električnu energiju, pojavile su se razne mogućnosti da se uživanje produži duboko u noć upravo zahvaljujući raznoraznim lusterima, lampama, stonim lampama. Čovek je dekorativno uneo osvetljenje u prostorijama gde boravi ili radi. A gde se sprema za počinak? Tu se od pamtiveka ponosno nalaze stone lampe, prkoseći tiho tmini noći. Možda je važno da kažem da je bitna veličina. Ne treba vam previsoka, koja će rasipati svetlost, ili pak niska na kojoj nećete moći da čitate. Naravno, lepša je soba ako su u paru, sa obe strane kreveta. Deca se često boje mraka pa se roditelji dovitljivo snalaze nekim malim, ukrasnim lampama koje decu ohrabruju a roditelji lepše spavaju.

VRSTE 

Današnji moderan čovek je ne opravdano zaboravio Tifani lampe. Dizajnirao ih je L.C.Tiffany još u 19.veku i do dan danas su zadržale svoj rustičan izgled koji neguju retki. To je stona lampa sa staklenim abažurom. Ipak, kroz godine njenog postojanja, abažuri su se menjali. Tako danas abažur može bit plastičan, od tkanine ili čak od nekog papira. Sećate li se izgleda bankarske stone lampe iz holivudskih filmova? Često su i u bibliotekama. Jednostavnog su oblika. I danas imamo razne varijante ove lampe čija je namena da vam omogući bolji rad na radnom stolu. Tu su i moderne led lampe. Poslednjih decenija su se omasovile tzv. Lava lampe. U staklenoj boci je sijalica koja zagreva vosak u tečnosti, topi ga i zbog njegovog pokretanja ova lampa je vrlo dekorativna. Ne odaje veliku svetlost a i to joj nije glavna namena. 

NAMENA 

Već sam jasna o nameni stonih lampi. To dosta zavisiod od vrste ali i od snage same sijalice. Eto, na primer, gore pomenuta lava lama je neobična i njena jedina svrha je da joj se divite i uživate u utisku koji odaje. Na radnim stolovima, u kuhinjama namena je da vam omogući bolje vidljiv rad. U spavaćoj sobi, kao i na nekim stočićima, cilj je probuditi osećaj topline vašeg doma. Vrlo je romantično, tako da pored praktične namene ima i dekorativnu. 

CENE 

Stone lampe su različitih cena zbog razlika u veličini, materijalu od koga je napravljena. Imate od vrlo jeftinih, plastičnih do skupljih, staklenih sa dezenima. Ali svi znamo da merak nema cenu! Dugo će vam se vraćati svaki dinar dok god je gledate kako sija. Tu su i sijalice. I one su određeni trošak, mada to nema veze sa lampom, na vama je kakve ćete kupiti. Jedino vam savetujem da razmislite da li treba staviti led sijalice u lampi rustičnog stila. Ponuda je velika i omogućava vam da podesite atmosferu vašeg životnog prostora vašem ukusu da bi vam bilo što lepše i prijatnije. 

SAMOSTALNO RAĐENE STONE LAMPE 

Odlučni ste da vam se trenutni izbor lampi ne uklapa u vaš enterijer. Šta raditi? Pa evo jedne ideje... Od 100 drvenih štipaljki možete napraviti lampu od 25 cm visine. Potreban vam je lepak za drvo i neki stalak ( može da posluži stalak od ubrusa ili već neki stari, zaostali stalak od neke prethodne lampe ). Skinite metalni deo sa štipaljki, otvorite ih. Sad uzmite 8 delova i spajajte po 2 lepkom, a zatim kad dobijete 4 duža dela, spojite lepkom četvorougao. Nastavite tako ređajući konturu cik-cak i lepeći lepkom. Konačnu konstrukciju navucite na stalak. Imate dovoljno mesta da provučete kabl sa grlom za sijalice i dobili ste stonu lampu. Ako nemate kabl, poslužiće i lampice za jelku!




Srodni tekstovi:


Različiti tipovi baštenske rasvete i kako ih koristimo

Svaka bašta ima svoj specifičan izgled i ima delove koji noću mogu da se istaknu na pravi nač...

Detaljnije

Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije

Izbor stolarije nije lak, obratite se onima koji ga mogu olakšati

Iako se danas nekako podrazumeva da se svi u sve moraju razumeti, informisanost i dalje   nije ...

Detaljnije

Kako da vaš poslovni prostor izgleda profesionalno?

Odlučili ste da osnujete biznis ili da renovirate vaš poslovni prostor? Pravo je vreme da ulo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS