Zašto treba ugraditi toplotnu pumpu?


Dom Dom

U poslednje vreme sve se više traže alternativna rešenja za grejanje i hlađenje doma. Osim manjih trokova, traže se načini i za ekološki efikasna rešenja, a stručnjaci pokupavaju da spoje lepo i korisno i tako stvore štedljiv sistem koji će moći da prisušti svaki pojedinac. Zato ne čudi što je sve više onih koji traže energetski efikasna rešenja koja će tokom zimskog perioda poslužiti za zagrevanje doma, a u letnjem periodu za hlađenje.

I tako se došlo do sve traženijeg modela na tržištu, jer su toplotne pumpe sistemi koji omogućavaju upravo to, hađenje leti, a grejanje zimi i to brzo i lako.

Šta su toplotne pumpe?

Toplotne pumpe su sistemi koji služe za prenošenje toplotne energije iz jednog okruženja u drugo. Pomoću njih se, na primer, iz podzemnih voda čija temperatura tokom godine varira i iznosi između 12 i 15 stepeni Celzijusa prenose toplotnu energiju u unutrašnji prostor. Evo kako je to moguće.

Voda se iz bunara prenosi u izmenjivač toplote, a onda se u freon prenosi deo toplotne koja je iz podzemnih voda. Zatim dolazi do isparavanja freona, a delimično obrađena voda vraća se ponovo u bunar i tako ne ruši niti ugrošava druge tokove podzemnih voda. Kompresor služi da freon sabija i da se toplota otpusti, a zatim da se voda dalje prenosi u podni sistem kroz cevi kojima cirkuliše u okviru nekog stambenog ili poslovnog objekta.

Princip rada toplotnih pumpi

Toplotne pumpe rade na sledeći način. Tečni gas isparava i dolazi u isparivač. Do kompresora stiže u gasovitom stanju, a on ga dalje prenosi i sabija, a zatim i zagreva do 65 stepeni Celuzijusovih i tako zagrejan gas se dalje prenosi u kondenzator. Zatim prelazi u tečno stanje, a pomoći izmenjivača se toplota prenosi u vodu za grejanje koja dalje ide u ekspanzioni ventil. I tako ciklus kreće ponovo iz početka.

Kako toplotne pumpe rashlađuju prostor?

U vrelim letnjim danima ovi sistemi za grejanje mogu postati i rashladni uređaji. Evo na koji način. Ne postoji neki novi poseban princip rada, već se opcija za grejanje prebacuje na opciju za hlađenje i onda dolazi do promene toka energije. Toplota se prenosi iz unutrašnjosti u spoljašnju sredinu i tako se prostor rashlađuje, a toplota predaje spoljašnjem izvoru energije.

Da li su toplotne pumpe energetski efikasne?

Ušteda i preko 75% sredstava u odnosi na dosadašnje sisteme za grejanje je dovoljan razlog da izaberete sistem toplotnih pumpi za zagrevanje doma. Troškovi su mnogo manji, a razlog tome jeste preuzimanje besplatne energije iz spoljašnje sredine. U radu koriste svega 25%  električne enrgije, a nema potrebe za ugradnjom dimnjaka i dodatnih rezeorvara, jer nema izbacivanja štetnog ugljen-dioksida u atmosferu.

Glavna prednost toplotnih pumpi

Svakako najvažnija prednost toplotnih pumpi jesu manji troškovi i ušteda sredstava. Dugoročno gledano, toplotne pumpe troše manje energije i manje zagađuju okolinu, a lako se održavaju. Dovoljno je jednom u šest meseci preontrlisati ove sisteme i tokom cele letnje ili zimske sezone bićete mirni. Veoma su bezbedni i uskoro će postati neizostavni sistemi za grejanje u svakom domu.
Srodni tekstovi:


Nekoliko trikova za prolećno spremanje kuće

Proleće je najlepše godišnje doba. Toplo vreme prosto mami svakog da izađe napolje i d...

Detaljnije

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije

Saveti za moderno opremanje firme

 Veliki je broj zaposlenih koji svoje radno vreme provode u kancelariji. Kako nam kancelarija p...

Detaljnije

Kako obogatiti dom stilom ulaznih vrata

Ulazna vrata jedan su od glavnih elemenata dizajna vaše kuće. Ukoliko su ulazna vrata lo&scar...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS