Top 6 kriterijuma kako da odaberete najbolja kuhinjska vrata


Dom Dom



Renoviranje stana može biti velika stavka, naročito kad dođete do stolarije koja moguće da nije menjana od kada ste se uselili. Zato je vrlo važno da odabiru unutrašnjih vrata posvetite posebnu pažnju. Pored dizajna koji treba da donese vizuelni sklad sa ostatkom vašeg prostora, vrata treba da budu i funkcionalna i da praktično odgovore na potrebe kojima su namenjene. Ovo posebno važi za kuhinjska vrata, koja zbog svoje namene imaju i neke svoje specifičnosti.

Kako postoji veliki izbor ponude na tržištu, ponekad biranje ovako važnog detalja, može izazvati pravu glavobolju. Ako ste u nedoumici, niste sigurni u pogledu dizajna ili nemate dovoljno iskustva, pogledajte naše savete kako da izaberete najbolja unutrašnja vrata za vašu kuhinju, kako bi ona zablistala u punom sjaju. 

1. Boje za kuhinjska vrata

Vrata za vašu kuhinju treba birati spram stila koji dominira celom prostorijom. Zato se na početku zapitajte kakav je enterijer koji negujete u vašoj kuhinji. Da li je u pitanju jednostavan, minimalistički koncept, modernog dizajna? Ili je u pitanju starinski, klasični i rustični stil u kome dominiraju puno drvo i prirodni materijali?

Vodite računa i o veličini kuhinje. Manjim kuhinjama više odgovaraju svetliji tonovi koji ne guše prostor i čine ga većim. Tamnije boje su preporučljive za veće i prostranije kuhinje četvrtastog oblika, koje će praviti kontrast sa svetlijim bojama zidova. Imajte na umu da se bela boja lako uklapa u svaki enterijer (naročito je preporučljiva za manje stanove), a ona vrata u boji drveta imaju lepu i prirodnu teksturu (idealno za kuće i prostrane kuhinje velike kvadrature). 

Kuhinja je mesto gde započinjemo dan prvom jutarnjom kafom i završavamo ga laganom večerom pred spavanje, a u mnogim kulturama je to i tradicionalno mesto gde se okuplja porodica. Zato su veoma važne kuhinjske boje i energija koja njom kruži jer je posve sigurno da ćemo tu provoditi puno vremena.

Kada je u pitanju boja kuhinjskih vrata, razmislite i o uklapanju sa frontovima kuhinjskih elemenata i radne ploče. Odabir prave nijanse vrata neće biti problem, pošto je na tržištu prisutna prava paleta boja.

2. Materijal za kuhinjska vrata

Možda već imate materijale koje preferirate i mislite da bi vam se savršeno uklopili u dekoraciju vaših prostorija. Međutim, da li ćete odabrati puno drvo, furnirani medijapan, farbani medijapan ili staklena vrata, zavisi od mnogo faktora, gde je funkcionalnost najvažniji od svih. 



Kuhinjska vrata su uglavom izrađena od medijapana. Farbana su poliuretanskom farbom ili su presvučena različitom vrstom folije, što ih čini lakim i praktičnim za održavanje. Vrata od medijapana lepo reaguju na toplotne promene i vlagu, izgledaju moderno i zbog toga su prvi izbor kupaca.

3. Odabir okvira i konstrukcije za kuhinju

Još jedna stvar o kojoj treba voditi raluna je kako ćete uokviriti svoja kuhinjska vrata. Ako su vrata više ukrašena, jednostavniji okvir će ih više istaći. Ako je dizajn vrata jednostavniji, onda bi detaljnije oblikovanje moglo da donese malo dinamičnosti u vap enterijer. Lajsne baze mogu biti deblje u zavisnosti od visine plafona i prostora pored samih vrata. Tip konstrukcije označava kvalitet, sigurnost, termo i zvučnu izolaciju.



Ne zaboravite da obratite pažnju na izbor kvake i brave za vaša kuhinjska vrata, jer će njihove boje i materijali uticati na ukupan dizajn i izgled, kako vrata, tako i celokupne prostorije. 

4. Kuhinjska vrata koja su laka za održavanje

Ako ste se nekada u životu pozabavili čišćenjem i održavanjem vrata, onda znate koliko to može biti naporno. Da li će vam to biti lakša ili teža disciplina, u velikoj meri zavisi od kojih materijala su vrata napravljena. Zato se naročito za prostorije kao što su kuhinja ili trpezarija preporučuju vrata napravljena od medijapana sa zaštitnom folijom koja je otporna na grebanje, habanje, cigarete i kućnu hemiju. Održavaju se jednostavnim brisanjem vlažnom krpom, te su zbog toga daleko zahvalnija od svih ostalih materijala.

Zbog toga što je ovaj materijal otporan i na paru, vrata od medijapana su odličan izbor za vašu kuhinju.


5. Vodite računa o otvaranju vrata

Isplanirajte na koju stranu će se otvarati vrata jer to određuje gde će biti postavljene šarke. Zato zamislite kako biste obično ušli u prostoriju i šta vam je najudobnije. 

Neretko se za kuhinjska vrata koriste klizna vrata koja zauzimaju manje prostora. Ona su ili sasvim jednostavna ili su rustično dizajnirana, ali klizanjem po šinama se lakše povezuju prostorije i dobija vizuelni sklad.

6. Odnos cene i kvaliteta

Na kraju, ono što je najbitnije u izboru vrata je odnos cene i kvaliteta.  Razmislite o vratima koja će vam ponuditi najbolji kvalitet za manje novca. Dugogodišnju garanciju stabilnosti i održivosti, uz zvučnu i termo izolaciju koja je neophodna za kuhinje mogu pružiti novi materijali i nove tehnologije. Nove tehnologije omogućavaju da se neki novi materijali unaprede i pokažu brojne funkcionalnosti koje im pomažu da dostignu tradicionalno skupe materijale. 





Srodni tekstovi:


Da li treba angažovati majstora za gletovanje?

Kada su u pitanju popravke po domu i sitni radovi, većina muškaraca smatra da je izliš...

Detaljnije

Kako uštedeti prilikom otvaranja kafića

Prilikom otvaranja kafića treba se zapitati da li ta procedura može biti zaista isplativa i š...

Detaljnije

Biti podstanar ili kupiti stan na kredit: Šta su prednosti, a šta mane

 Rešavanje stambenog pitanja je jedan od najvažnijih životnih koraka svakog pojedinca. I...

Detaljnije

Tuš kabine – spoj funkcionalnog i modernog

Prilikom uređenja kupatilskog prostora pojavljuju se mnoge muke koje nam zadaje izbor načina kako da...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS