PROČITAJ ŠTA SU TO VREMENSKI RELEJI


Razno Saveti


Vrlo važni elementi električnih instalacija i uopšte uređaja jesu upravo vremenski releji. Njihova uloga, kao i svih drugih vrsta releja, jeste i da se zaštite i oprema i ljudstvo.

OSNOVNA ULOGA

Releji su deo elektronske opreme, a pomoću njih vrši se prekidanje rada strujnih kola ili se ona ponovo pokreću posle zaustavljanja. Jedan od najbitnijih elemenata za njihovo funkcionisanje jeste elektromagnet, a pokreću se pomoću signala. Postavljaju se u centralni deo instalacija, a uloga im je pre svega zaštitna, jer se zahvaljujući njima čuva oprema, okruženje, kao i ljudi, a proces rada mašina je bezbedniji, pa su stoga široko primenjivi. Načelno, releji imaju zaštitnu ulogu, ali se razlikuju modeli spram oblasti u kojima se upotrebljavaju, te mogu biti strujni, strujno-naponski, telegrafski, automobilski, indukcioni, pa vremenski releji i drugi.

GENERALNE ODLIKE

Ovi delovi elektronske opreme vrlo su korisni i praktični, a danas faktički i neizostavni. Naime, oni su nužni deo električnih instalacija i uređaja, zahvaljujući kojima bivaju bezbedniji. Odlikovani su odličnim karakteristikama, te su tako otporni na temperaturne razlike, različite visine napona, jednostavni za upotrebu, a njima se upravlja bilo ručno, bilo automatski. No svakako je bitno da ih instaliraju i kontrolišu stručna lica. 

PO ČEMU SU BAŠ ONI SPECIFIČNI

Dakle, releji su elektronske komponente koje su sastavni deo opreme i uređaja koji koriste električnu energiju, a koji njihov rad i upotrebu čini bezbednijim. Vremenski releji su posebno specifični jer se zahvaljujući njima rad strujnog kola prekida u nekom određenom trenutku, tačnije momentu koji je podešen. To, u stvari, znači da je prisutno odloženo uključivanje, odnosno isključivanje određenog uređaja, u vremenskom rasponu koji obično predstavlja određeni broj stotinki ili sekundi – uglavnom prema uobičajeno utvrđenim standardima. Postoji više vrsta, a koriste se kako za uređaje koji se upotrebljavaju kod kuće, tako i u industriji, odnosno, primena vremenskih releja je veoma široka. 

VIŠESTRUKA PRIMENA

Svakim danom se tehnologija sve više usavršava, pa tako napreduju i svojstva vremenskih releja, pa je danas njihovo upravljanje nikad lakše, te i sasvim digitalizovano. S tim u vezi, širi se i polje njihove upotrebe, tako da se oni višestruko koriste kako u stambenim prostorima, tako i u industrijskim. Primera radi, u kućama to su svi sistemi osvetljenja ili pak ventilatori, dok služe i za upravljanje različitim mašinama, uređajima, pumpama.

VRSTE I KARAKTERISTIKE

Pre nabavke vremenskog releja, najpre je važno znati kakve osobine treba da ga odlikuju. Oni mogu biti i jednonamenski i višenamenski, sa brojnim pojedinačnim specifičnostima. Između ostalog, neke od specifikacija bile bi način napajanja, napon ili kolika je maksimalna potrošnja, koji je nivo zaštite i mnoge druge, do tehničkih pojedinosti kao što su dimenzije.

ŠIROKA PONUDA

Naposletku, vremenski releji su elektronske komponente koje su podesne za sve uređaje gde je potrebno podesiti vreme uključivanja i isključivanja rada toga uređaja. Odnosno, ovom napravom vrši se svojevrsna kontrola rada, čime i sam uređaj biva zaštićeniji. Postoji mnogo vrsta vremenskih releja koji se razlikuju nizom osobenosti, a spram specifikacija treba da se odabere odgovarajući. Namena svakako uslovljava i poželjne performanse, pri čemu postoje i oni sa naprednim funkcijama, a potreba iziskuje različite izbore.






Srodni tekstovi:


Kako da na najbolji način zastitite svoj dom i imovinu

Koliko god sredstava da uložite u sredjivanje enterijera u svom domu ili poslovnom prostoru, potpunu...

Detaljnije

Saveti za moderno opremanje firme

 Veliki je broj zaposlenih koji svoje radno vreme provode u kancelariji. Kako nam kancelarija p...

Detaljnije

Tepih staze idealne za dom tokom leta

Uređenje enterijera ne poznaje baš godišnja doba, budući da se glavni elementi u njemu...

Detaljnije

Zablude koje se javljaju prilikom kupovine pumpe za vodu

Kupovina pumpe za vodu ne zahteva ni neko vreme, ni velika ulaganja, ali traži poznavanje karakteris...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS