Prilikom sređivanja poslovnog prostora, nemojte zaboraviti na neke osnovne stvari


Poslovni prostor


Ukoliko ste neko ko je zadužen za uređenje poslovnog prostora, a u tome nemate mnogo iskustva, ili ste odlučili da sami uredite prostorije svoje firme, postoje mnoge stvari o kojima treba brinuti. Polazište je gotovo svima isto – treba nam funkcionalan prostor u kome će se zaposleni osećati prijatno, motivisano za rad i koji će s uživanjem zvati svojim drugim domom. Shvatamo da je to ideal, i da je sopstveni dom nezamenljiv, no ipak treba poslovni prostor urediti da bude što bolji i prijatniji za rad. 


Krenite redom – bez čega bilo koji poslovni prostor ne može 

Kada danas pomislimo na poslovni prostor, u glavi imamo kancelarije sa mnogo kompjutera. Međutim, na tu osnovu su se s vremenom dodavale još neke pojedinosti bez kojih se danas ne može zamisliti moderan poslovni prostor. Kako je to mesto na kom provodimo većinu svog vremena, poslovni prostor je s vremenom počeo da podrazumeva i to da ima elemente koji su karakteristični za prostor u kom živimo - to je kutak za odmor, trpezarije za ručak i kuhinja... Današnje poimanje kancelarijskog prostora ipak odstupa od onog na koji smo možda pre toga navikli – i zato treba ispratiti trendove koji su u skladu sa vremenom u kom radimo.

Pre svega, treba pažnju usmeriti na prostorije – koje su danas obično otvorenog tipa – gde se postavljaju stolovi sa kompjuterima i svom potrebnom opremom, uz nekoliko zatvorenih kancelarija, obično za one na višim pozicijama, u kojima bi se održavali sastanci zatvorenog tipa. Takođe, sala za veće sastanke, odnosno konferencijska sala je takođe nešto što se danas podrazumeva, pa čak i kad deo ljudi radi na daljinu a deo iz kancelarije. One služe za sastanke, koji su neizostavni deo svakodnevice u poslovnom svetu. Dakle, pre svega osmišljavanje i namenu prostorija. 


Detalji su važni - komarnici nisu samo za zgrade u kojima se živi, već i gde se radi

Zamislite situaciju u kojoj se poslovni prostor nalazi u delu grada gde ima više prirode. Kada dođe toplije vreme, zelenilo sa sobom donosi i insekte, a oni gledaju da se uvuku gde god, pa i u kancelarije. Svakako nije prijatno da u vreme kada treba da radite ujedno i lovite insekte (da ne pominjemo i veće insekte kojih se pojedini panično plaše). Sve u svemu, komarnici su neophodni kao zaštita od insekata, ali i kao zaštita od prašine kja dolazi spolja, što utiče na to koliko često prostorije moraju da se održavaju. Kada na prozoru postoji komarnik, manje su šanse da će ulaziti sve ono što nam donosi lepo vreme i otvoreni prozori. 


Kakvi komarnici su najpraktičniji za prozore na kancelarijama

Kako već znamo ako smo ikada ugrađivali komarnike na svojim prozorima u kući ili stanu, postoje različite vrste komarnika. Za poslovni prostor potrebno je izabrati najpraktičniju moguću varijantu – koja je laka za rukovanje, i koja je izdržljiva da može trajati dugo, bez obzira na to koliko se puta dnevno navlače. Zato, fiksni komarnici ne dolaze u obzir – oni su namenjeni za one prozore koji se ne otvaraju često ili su manjih dimenzija. Za kancelarije najpre dolaze u obzir rolo i plise komarnici, koji funkcionišu po principu roletne, i mogu se naknadno ugraditi na prozor. Od varijanti koje dolaze zajedno sa prozorskim krilom, tu su američki komarnici (poznatiji kao vrata komarnici).


Prostorija sa komarnicima izgleda lepše

Kako se mreža za komarnike može raditi u različitim bojama i od različite strukture, tako sve to utiče i na izgled, odnosno ambijent prostorije. Naime, kako su oni obično u nekoj nijansi sive boje, koja blago zatamnjuje prostoriju, kancelariju mogu učiniti prijatnijom, naročito u danima sa puno sunca. U kombinaciji sa rolo zavesama, daju posebnu eleganciju prostoru, što ostavlja dubok utisak na sve one koji tu rade ili dolaze kao gosti. 


Posebnu pažnju obratite na osvetljenje

Neko bi rekao da nije posebna nauka uskladiti spoljašnje i unutrašnje svetlo, ali to nije baš tako. Posebno treba voditi računa ukoliko na svim pozicijama ima računara, gde se prirodno svetlo meša sa veštačkim - zato ostalo svetlo treba pažljivo rasporediti, uz obavezno ugrađivanje mehanizama sa zavesama – rolo zavese, venecijaneri i sve one zavese koje su praktične i tipične za poslovni prostor. Važno je da se njima lako rukuje i da se mogu podešavati u zavisnosti od toga da li dolazi mnogo sunčeve svetlosti spolja – dakle, da se mogu regulisati po potrebama radnika za računarom. To utiče i na produktivnost i na zdravlje radnika, što je danas, čini se, sve veći prioritet u poslovnom svetu. 






Srodni tekstovi:


Koliko podnih lampi treba imati u domu?

Mnogi često imaju dilemu da li je dovoljna jedna podna lampa u sobi, gde je smestiti, kako...

Detaljnije

Kako obogatiti dom stilom ulaznih vrata

Ulazna vrata jedan su od glavnih elemenata dizajna vaše kuće. Ukoliko su ulazna vrata lo&scar...

Detaljnije

Kako do idealno uređenog poslovnog prostora

U godinama iza nas sve više je počelo da se vodi računa o tome kako se uređuju i poslovni pro...

Detaljnije

Rasveta u vašem domu

Vaš dom je vaša oaza mira. Tu treba da se uživa, druži, smeje i da se oseća sigurno. K...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS