Produžite vek trajanja čitavog sistema


Baštenska rasveta i uređenje dvorišta Dom Razno Saveti

 

Soft starter u glavnom reguliše uticaj motora na električnu mrežu kada se pokrene, kao i problem preklopnog kontaktora koji radi nakon pokretanja. On ima dobar zaštitni efekat na motor i može, pa postiže određeni stepen uštede energije (oko 5%) pod laganim opterećenjem. Efekat štednje energije je veći kod frekventnih pretvarača, ali su oni još uvek vrlo skupi.  

Razvoj i pozicija na tržištu

Soft starter je način mekog startovanja, ali i mekog zaustavljanja, uz uštedu energije kod laganog opterećenja. Pored toga je i multifunkcionalna zaštita u opremi za kontrolu motora. U celom procesu predstavlja pokretanje  bez udara i glatko startovanje motor. Ali, prema karakteristikama opterećenja motora on prilagođava  različite parametre u procesu pokretanja, kao što je trenutna granična vrednost, vreme početka i sl. Kako se domaća inverter industrija sve više razvija, cena pretvarača više nije naročito visoka. 

Ne samo da on rešava problem velikog naleta struje, koja je generisana iz pokrenutog motora, već daje i solidnu uštedu električne energije. Dakle, soft starteri postaju sve popularniji i pristupačniji. Naročita ekspanzija se već dogodila u Kini i u njihovoj industrijskoj proizvodnji, što je, ako pogledamo celo tržište, veliki poduhvat. 

Čemu zapravo doprinosi?

Soft starter usvaja tiristorski paralelni tiristor kao regulator napona, koji je povezan između napajanja i motora. Ova vrsta strujnog kola je kao trofazna struja puna kontrole mosta. Kada se motor pokrene sa mekim starterom, izlazni napon tiristora se postepeno povećava, a motor ubrzava sve dok se tiristor potpuno ne uključi. Motor radi na mehaničkim karakteristikama nazivnog napona kako bi postigao lagani start, smanjio startnu struju i izbegao pokretanje prekoračenja struje. 

Kada motor dostigne nazivni broj obrtaja, soft starter će automatski zameniti dovršeni tiristor sa bajpas kontaktorom na kraju procesa pokretanja, kako bi osigurao nazivni napon za normalan rad motora i kako bi se smanjio gubitak topline tiristor. On produžava radni vek soft startera, poboljšava njegovu radnu efikasnost i štiti električnu mrežu.   U procesu mekog zaustavljanja, nasuprot mekom startu, napon se postepeno smanjuje i revolucija se postepeno smanjuje na nulu kako bi se izbeglo udaranje momenta uzrokovano slobodnim zaustavljanjem.

Klasifikacija

Postoji više različitih tipova soft startera. Oni se klasifikuju u odnosu ne izvesne kriterijume. Recimo, klasifikovani prema naponu, mogu biti visokonasponski i niskonaponski. Zatim, prema medijima mogu biti solidni ili mekani starteri otporni na tečnost. Ukoliko imamo u vidu princip kontrole oni mogu biti elektronski ili elektromagnetni soft starter. Prema klasifikaciji spram opterećenja, generalno se dele na standardne i soft startere.

Najčešća upotreba

Soft starter je moguće upotrebiti u najrazličitijim područjima. Recimo, intenzivno se koristi na pumpama duboke bušotine, potopnim pumpama i pumpi dugog vratila; zatim za kompresiju vazduha; koristi se i na vodovodnoj i komunalnoj stanici. Široko je rasprostranjena njegova upotreba u metalurgiji i industriji uglja za transporte na traci. 

Primenjuje se i na razne vrste centrifugalnih ventilatora, kao i na ventilator sa korenima. Jednostavno gledano, neophodan je svuda gde je potrebno smanjiti napon na motoru, elektrodinamička naprezanja na strujnim kablovima i električnoj distributivnoj mreži. Trebalo bi uvek imati u vidu da oni produžavaju vek trajanja celog sistema. 






Srodni tekstovi:


Proleće i sređivanje doma- preporođen životni prostor uz pomoć nekoliko sitnica

Sa toplijim mesecima i prijatnim zracima sunca nakon duge i jednobojne zime većina ljudi žudi za pro...

Detaljnije

Kako odabrati pravu veličinu tv-a za vašu sobu?

Da li je veći televizo bolji? Ne, uvek! Da biste odredili koja TV dijagonala najviše odgovara...

Detaljnije

Bašta iz raja koju krasi savršena baštenska rasveta

Vaša bašta uz pravo osvetljenje može izgledati kao pravi raj na zemlji. Zamislite samo...

Detaljnije

Polipi materice: Uzroci, dijagnoza i lečenje

Jedna od najčešćih  intervencija uopšte u ginekologiji koje se rade u rade u Dnev...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS