STONI CIRKULAR ZA DRVO: PRINCIP RADA I GDE SE KORISTI


Baštenska rasveta i uređenje dvorišta Dom Saveti


Svaka prosečna radionica jednog stolara u nekom kutku ima ključni aparat koji se koristi u preradi i obradi drveta, a reč je o cirkularu za drvo. On služi za sečenje, rezanje trupaca ali i za rasecanje većih dimenzija drveta. Može biti ručni i stoni.

Kada je reč o stonom cirkularu za drvo najkraća definicija bila bi da se radi o kružnoj testeri koja zajedno sa postoljem stoji na čvrstoj podlozi i koji seče drvo na pricipu rotacije, odnosno pomoću kružne oštrice sa oštrim zubima kida i seče drvo.

Svi cirkulari za drvo rade na principu električne testere, ali se mogu razlikovati po snazi. Iako na tržištu postoji sve više bežičnih modela, ipak se u praksi najviše koriste one sa kablom kojim je za rad potrebna blizina utičnice.

PRINCIP RADA I POLJE PRIMENE

U odnosu na ručne cirkulare za drvo, stoni nude mogućnost da se veća količina dreveta iseče za kraće vreme jer postoji postolje koje nije potrebno pridržavati dodatno rukama čime daje mogućnost da se rukuje sa komadima drveta pored njega.

Mogu biti namenjeni sečenju drveta, ali i drugih materijala poput aluminijuma ili metala ako je tako naznačeno u uputstvu proizvođača. Ali suština je ista – služe preciznoj obradi bilo kojeg od navedenih materijala.

Modeli se razlikuju i po broju obrtaja, dubini sečenja, ali i prečniku reza koji prave tokom rada.

Metoda sečenja je ipak kod svih njih ista – kružno sečivo diska se okreće i na taj način se vrši sečenje. Proces je jednostavan i zahteva manje napora u odnosu na ručne modele. Ali treba voditi računa opreporučenim bezbedonosnim merama.

Njena glavna prednost je ta što ima dobar princip rada koji omogućava da se ista koristi decenijama.

IZBOR SEČIVA JE OD VELIKOG ZNAČAJA

Adekvatan odabir sečiva odnosno veličine sečiva je važna stvar zato što veličine mogu da variraju. Kružni cirkulari za drvo prosečne veličine će najverovatnije imati sečivo od 7,25 inča što omogućava da se iseče dubina do tri inča i njega obično koriste profesionalci. Ovo je dovoljno za većinu prosečnih komercijalnih poslova.

Pored veličine, treba voditi računa i o materijalu od kojeg je sečivo napravljeno.

Ako neko planira da cirkular za drvo koristi za manje, takozvne kućne, poslove onda će prirodno izbor pasti na manja sečiva jer nema potrebne za većim.

VODITE RAČUNA O BEZBEDONOSNIM MERAMA

Kao i kod ostalih poslova koji podrazumevaju rad sa alatkama i mašinama koje mogu nepravilnom upotrebom dovesti do trajne povrede treba biti obazriv. To pre svega znači informisanje o preporučenim i obaveznim merama bezbednosti pri korišćenju, ali i znanje i praktično iskustvo o samom radu alatke ili mašine i njenoj praktičnoj primeni. Zato je veoma bitno da se pažljivo čitaju i prate uputstva proizvođača.

Zaštitne naočare za oče i rukavice su obavezni deo opreme zaštite na radu. Pored toga može se koristiti i maska za lice kao zaštita od prašine, a za uši se mogu koristiti zaštitne slušalice zbog buke kojoj su oni koji posao obavljaju izloženi.

Preporuka je i da se pre početka rada proveri da li je mašina pravilno uzemljena, da li stoji čvrsto i stabilno kao i da li su svi delovi ispravni. Takođe se treba uveriti da nije došlo do oštećenja jer mašina u svakom trenutku upotrebe mora biti ispravna.


Srodni tekstovi:


Renoviranje kupatila po meri - Najbolji način da opremite kupatilo baš kao što želite

Opremanje svake prostorije nameće potrebu razmatranja ideja sa porodicom, prijateljima, konsultovanj...

Detaljnije

Uređenje malog kupatila

Prostorija u domu koja je neophodna za svakodnevni život jeste kupatilo. Pripremanje instalacija i z...

Detaljnije

Top 10 razloga zbog čega bi trebalo da posetite Zanzibar

Zanzibar je najpopularnija destinacija Tanzanije i sasvim neponovljivo ostrvo u Indijskom okeanu, ko...

Detaljnije

Trikovi za uređenje dvorišta

Kako nam se bliži lepo vreme tako smo sve više raspoloženiji da eksprimentišemo sa ure...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS