Top 10 razloga zbog čega bi trebalo da posetite Zanzibar


Razno Razno


Zanzibar je najpopularnija destinacija Tanzanije i sasvim neponovljivo ostrvo u Indijskom okeanu, koje pruža vrhunska istorijska, kulturna, istraživačka i eko-turistička iskustva u istočnoj Africi. Čini se da ima sve što svaki posetilac željan vrhunskog odmora može tražiti. Ima najlepše plaže, dobroćudnu klimu, ljubazne meštane, toplo more i bogatu istoriju koja predstavlja izvanredan spoj mnogih naroda koji su kroz Zanzibar vekovima prolazili.

Arapi, Indijci, Persijanci, Evropljani, pa čak i Kinezi, svako je ostavio neizbrisiv trag u vidu arhitektonskih stilova i kulture koji sada doprinose šarmu ovog ostrva. Uz jake svahili uticaje, Zanzibar koji se može videti danas je jedinstven u svakom pogledu. Od njihove kuhinje do semantike, voća i začina, stilova nameštaja, tkanina, prelepih ručno rađenih artefakata i nakita koji možete pronaći u njihovim malim duka prodavnicama, pa sve do prirodnnih čuda koja ga izdvajaju od bilo kog drugog primorskog odredišta u Africi.

Ne treba zaboraviti ni netaknute plaže sa belim peskom, tirkiznim morem i bujnom tropskom vegetacijom koja dodatno dekoriše pogled. Bogat morski život, ali i kopneni u brojnim rezervatima, pokazaće vam sve bogatstvo i svu lepotu življenja na ovom ostrvu.

Pa koje su to top 10 stvari zbog kojih se vredi upustiti u ovo putovanje? Pokazaćemo vam u nastavku teksta samo deo uzbudljivih iskustava koje možete u organizaciji agencije Travel Boutique doživeti na Zanzibaru.

1. Odmor na plaži

Sam pogled na beskrajni pesak i kristalno more reći će vam šta ovde treba raditi. Viseće mreže između dve palme sa pogledom na horizont, kafe klubovi koji imaju u ponudi aromatične koktele, plivanje u vodi koja je topla i prijatna, posmatranje smenjivanja plime i oseke – samo će vaši afiniteti odrediti čime ćete ispuniti savršeni dan na plaži. Na nekim od najboljih plaža na svetu, mogućnosti su zaista beskrajne.



2. Posetite Kameni grad

Kameni grad je glavni grad ostrva Zanzibar i UNESCO ga je proglasio svetskom baštinom. Ova drevna metropola sačuvala je tragove većine istorijskih događaja koji su se desili u njoj. Anglikanska i katolička crkva vas podsećaju na kolonijalni period na ostrvu, dok vam džamije, omanske palate, stara tvrđava i topovi govore o sultanovom državnom prisustvu.

Zamršena rezbarena vrata i rešetkasti prozori podsećaju na svahili stil ostrva, dok sveži začini koji se prodaju na tezgama govore o drevnom značaju ostrva na putu začina. Kameni grad Zanzibara je sačuvao većinu svojih čuda i žestoko se drži mirnog, opuštenog tempa svakodnevnog života. 

Stare kuće su od koralnog krečnjaka; njihov gips koji se ljušti i lišajevi koji ih krase zasenjuju uličice koje vas vode kroz tezge na pijaci. Lako je shvatiti zašto je Zanzibar u prošlosti bio raj za kupce. Za malo para možete kupiti izvrsno izrezbarene artefakte, prelep nakit, raskošno organsko voće ubrano sa obližnje farme, originalnu tradicionalnu odeću i još mnogo toga. 


3. Podvodni svet

Kao što ćete shvatiti kada putujete u Zanzibar, to nije jedno ostrvo, već arhipelag koji se sastoji od mnogih malih i velikih ostrva. Neka od manjih ostrva su zapravo drevne koralne formacije preko kojih je vegetacija formirala zeleni pokrivač i sada u njima žive mnoga jedinstvena stvorenja. Ali podvodno morsko carstvo je ono što se ne sme propustiti.



Podvodne olupine oko ostrva Zanzibar su kao grebeni, dok iskusni ronioci mogu da istraže čudesne kutke i rupe brodova. Nekoliko ostrva su sada zaštićeni morski rezervati, a postoji i mnogo netaknutih lokaliteta koji su još uvek neotkriveni. Atol Mnemba je vrhunsko mesto za ronjenje koje se nalazi u severoistočnoj zoni ostrva u blizini Matemvea. 

4. Koloritne farme začina

Zanzibarski začini privlače ljubitelje iz celog sveta. Ostrvo je idealno za uzgoj mnogih začina kao što su cimet, čili, muškatni oraščić, crni biber, đumbir, karanfilić, bikovo srce, kurkuma, limunska trava i još mnogo toga. Posetite plantaže začina na odmoru na Zanzibaru i uživajte u njihovom posmatranju dok sazrevaju na drveću.

Naučite od meštana sela kako se začini koiste za kućnu medicinu, ali i kao dodatak kozmetici. Takođe biste mogli da vidite odeću koja je obojena za venčanja i posebne događaje koristeći boje izvučene iz začina. Gledajte kako se bere cimet sa kore drveta i egzotično voće koje se obara sa drveća. Uživajte u njihovom organskom ukusu i uporedite sa onim što kupujete kod kuće u prodavnici.

5. Autentični all inclusive smeštaj na plaži

Ako tražite vrhunsko iskustvo smeštaja na svom odmoru na plaži u Tanzaniji, možete birati između nekih od autentičnih, izrazito luksuznih opcija koje Zanzibar ima. Kada boravite u ovim smeštajnim jedinicama, možete očekivati prostor za sebe samo uz neverovatnu lepotu tirkiznih voda Indijskog okeana, praškasto mekanog belog peska, zelene tropske vegetacije i fascinantne ptičje, kopnene i morske faune.



Uživajte u najvećoj udobnosti i zakažite razne priobalne i morske aktivnosti dostupne u vašem hotelu. Uzmite najbolje od svega što vam Zanzibar nudi.

6. Dubinski ribolov na pučini

Zanzibar ima mnogo morskih lokacija na kojima se možete okušati u pecanju tokom putovanja po Africi. I amateri i iskusni ribolovci mogu rezervisati čamac i domaćina koji će vas uputiti u dublje vode daleko od ostrva.

Čamci su dobro opremljeni i nose sve zalihe koje bi vam mogle zatrebati. Iskusni skiper na brodu pomoći će početnicima u zamršenosti zabacivanja, dok iskusni gosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna da podignu i iskrcaju svoj ulov. Propisi o očuvanju i održivom sportskom ribolovu zahtevaju da označite i pustite svoj ulov. 

7. Raznovrsni obilasci ostrva 

Zanzibar nudi niz uzbudljivih prilagodljivih aktivnosti koje možete probati tokom odmora na moru u Africi. Jahanje konja na plaži može biti jedno nezaboravno iskustvo.

Vožnja kvadovima je još jedna avantura u koju možete poći i to je nešto u čemu bi cela porodica mogla da uživa. Možda je najzanimljiviji deo ove avanture poseta malom zanzibarskom zaseoku do kojeg se može stići samo kvadovima. 

Ako uživate u aktivnim aktivnostima na vodi, isprobajte kitesurfing i jedrenje na dasci. Dodajte posetu Centru za morske alge u Pajeu u svoj plan puta tokom vaših posebnih obilazaka Zanzibara i naučite o fascinantnom održivom poslu o uzgoju morskih algi. Ostali različiti izleti su biciklizam, jahtanje, jet-ski, fli-boarding, skijanje na vodi, vake-boarding, parasailing i još mnogo toga.

8. Pouzdani i održivi ekoturizam

Da biste probali najautentičnije iskustvo eko-turizma na Zanzibaru, ostanite u Chumbe Island Lodge tokom eko-odmora u Tanzaniji. Neverovatno iskustvo u Chumbeu omogućava vam da cenite čuda života u okruženju koje je potpuno u skladu sa prirodom.

Bićete u prostranim pastoralnim kolibama koje su u potpunosti izgrađene od prirodnih materijala, dok je nameštaj ručno izrađen od drvenih stubova. Zadivljujući afrički motivi nacrtani su na podovima soba opremljenih ležaljkama koje vise sa plafona na donjem spratu. Kišnica se sakuplja i kasnije filtrira ekološkim metodama za upotrebu. Nakon upotrebe, voda se još jednom filtrira i usmerava ka zalivanju biljaka.

9. Pogledajte primate u šumi Jozani

Šumski rezervat Jozani nalazi se u srcu Zanzibara i pokriva 50 kvadratnih kilometara neverovatne prirodne lepote. Ovaj rezervat je proglašen za zaštićeno područje još šezdesetih godina prošlog veka. Zahvaljujući njegovom osnivanju, retki i ugroženi crveni majmuni dobili su novi život i polako se oporavljaju od izumiranja.

Sada se procenjuje da u rezervatu ima oko 2500 ovih zanimljivih sisara. Možete ih videti kako se ljuljaju na drveću ili traže hranu u žbunju. Šumski rezervat Jozani čini deo Nacionalnog parka Jozani Chvaka Bai i sadrži mnoge vrste autohtonih biljaka i drveća.

10. Privatna ostrva

Oko Zanzibara postoje mala ostrvca kao što su Mnemba, Čumbe, Čapvani i druga. Ova ostrva vam nude retko iskustvo života na privatnom ostrvu tokom vašeg odmora u Indijskom okeanu u Tanzaniji. Ova ostrva imaju samo nekoliko soba za korišćenje i svoj detoks odmor možete provesti u potpunoj osami od spoljašnjeg sveta. Ostrvo Mnemba na istoku, prekriveno šumom casuarina, prima ne više od 20 gostiju (10 soba) istovremeno.



Ovde ćete boraviti u ekološki prihvatljivim bandama na plaži sa minijaturnim suni antilopama i drugim stanovnicima ostrvskih ptica koje lutaju okolo. Na zapadu, ostrvo Chumbe čini deo zaštićenog rezervata korala. 

Zanzibar je jedinstvena destinacija i jako uzbudljivo mesto za odmor na kome se može puno toga naučiti i odlično provesti. Preporučuje se svima, a naročito onima koji bi da produže osećaj leta i da kišne dane zamene za sunčanje na savršenoj plaži.




Srodni tekstovi:


Izbor stolarije nije lak, obratite se onima koji ga mogu olakšati

Iako se danas nekako podrazumeva da se svi u sve moraju razumeti, informisanost i dalje   nije ...

Detaljnije

Zavese koje postoje vekovima i aktuelne su oduvek – Rimske zavese

Zavese se koriste odavno kako za dekoraciju tako i zaštitu prostora od hladnog vazduha, ali n...

Detaljnije

Krovni prozori i zavese – idealan spoj!

Zvuči neverovatno, ali krovni prozori mogu da imaju zavese koje su i neophodne iz više razlog...

Detaljnije

Kupujete stan? Ove osobe bi trebalo da imate uz sebe u tom projektu

Kupovina stana je odluka života. To je ogromno ulaganje i samim tim je ogroman rizik. Nekada deluje ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS