Zašto ne treba izaći iz kuće bez naočara za sunce?


Razno

suncane naocareDa li znate koji je datum Nacionalni dan sunčanih naočara? Zvanično se kao Nacionalni dan naočara za sunce obeležava 27. jun, a ne iznenađuje zato se ovaj datum u svetu obeležava, jer postoje brojne zdravstvene i nezdravstvene prednosti nošenja naočara za sunce.

Koliko je važno zaštititi kožu od sunčevih uticaja, toliko je važno zaštititi oči od štetnih efekata ultraljubičastih (UV) zraka koje zrače. Postoji nekoliko prednosti kada je zdravlje u pitanju zbog kojih se preporučuju naočare za sunce. Evo o kojim prednostima je reč.

Smanjite verovatnoću dobijanja raka kože!

Da li znate da je 10% karcinoma kože pronađeno je u blizini očnog kapka? Zato stručnjaci savetuju da se obavezno štite oči i okolna područja nošenjem naočara za sunce koje sprečavaju UV zračenje.

Sprečite degeneraciju makule!

Makularna degeneracija je stanje kada se makula vremenom pogoršava, što uzrokuje zamućenost i u nekim slučajevima slepilo. UV zraci pojačavaju ovaj proces, pa je veoma važno zaštititi oči. Stručnjaci savetuju da su sunčane naočare samo jedan od načina da se zaštitite, zato obavezno nabavite svoj par naočara.

Smanjite rizik od katarakte!

Katarakta je jedan od vodećih uzroka slepila. Formiranje katarakte pojačano je UV zracima koje daje sunce. Naočare za sunce sa sočivima zaštićenim UV zaštitom smanjiće ovaj rizik.

Smanjite migrenu!

Zraci sunca mogu biti pokretač migrene, a nošenje sunčanih naočara može smanjiti ozbiljnost i učestalost migrene.

Međutim, pored brojnih benefita koje nošenje sunčanih naočara ima po zdravlje, evo i nekoliko drugih prednosti kada su naočare za sunce u pitanju.

Zaštite oči tokom zimskog vremena i od neželjenih čestica!

Neophodno je zaštititi oči u vremenskim uslovima, jer odsjaj od snega i otapanja leda odbija štetne UV zrake sa zemlje. Isto važi i za vožnju zimi. Nošenje sunčanih naočara takođe će eliminisati čkiljenje tokom vožnje.

Vetar može da nanese pesak, prašinu i druge čestice u oči, uzrokujući iritaciju i moguću štetu. Zaštitite oči nošenjem sunčanih naočara.

Poboljšajte jasnoću vida!

Imajući odgovarajuće sočiva u sunčanim naočarima poboljšaćete jasnoću vašeg vida, a to će opet uticati na poboljšanje vožnje, ali će uticati i na obavljanje drugih poslova ili na bavljenje sportovima poput ribolova, golfa i vodenih sportova.

Prilagodite naočare za sunce svom stilu!

Posedovanje sunčanih naočara je samo po sebi modni detalj. Naočare za sunce se mogu kupiti u svim oblicima, veličinama, bojama i brendovima kako bi odgovarale vašoj ličnosti. Ako kupite sunčane naočare, uvek osigurajte da sočiva nude potpunu UV zaštitu.

Ipak, ako je napolju jako sunce, kožu možere zaštititi faktorom 50, ali šta je sa  golim očima? U istraživanju iz 2020. Godine, manje od polovine od 10.000 anketiranih Amerikanaca prepoznalo je zdravstvene prednosti koje naočare za sunce imaju, a 27% ispitanika izjavilo je da ih nikada nije nosilo. Ipak ovaj jednostavan i moderan modni dodatak može zaštititi vaše oči od niza bolesti koje mogu biti izazvane ultraljubičastim zracima.

Jedna od takvih bolesti može biti i fotokeratitis. U osnovi je opekotina oka koja je privremena, jer zarasta u roku od 48 sati. Iako se brzo povlači, ova opekotina može biti veoma bolna, uzrokujući zamagljen vid, osetljivost na svetlost i osećaj peska u oku.




Srodni tekstovi:


Rasveta u vašem domu

Vaš dom je vaša oaza mira. Tu treba da se uživa, druži, smeje i da se oseća sigurno. K...

Detaljnije

Izbor stolarije nije lak, obratite se onima koji ga mogu olakšati

Iako se danas nekako podrazumeva da se svi u sve moraju razumeti, informisanost i dalje   nije ...

Detaljnije

U potrazi za odgovarajućom zaštitom i ukrasom prozora

Sa lepim, ali i sa kišovitim vremenom razmišljamo o tome kako da se prijatnije i lep&s...

Detaljnije

Kako do idealno uređenog poslovnog prostora

U godinama iza nas sve više je počelo da se vodi računa o tome kako se uređuju i poslovni pro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS