4 stvari o kojima treba voditi računa prilikom renoviranja stana


Dom Dom

PVC stolarija / prozori

Svi smo se sigurno u nekom trenutku našli u situaciji renoviranja stana – bilo sopstvenog ili kod rodbine i prijatelja. To ume da bude izuzetno zahtevno, zamorno i stresno. Prvo što obično je veliki posao pripremiti prostor za renoviranje, pa onda same procedure promena u stanu, pa tek onda ide deo sređivanja, vraćanja stvari i mnoge druge sitnice koje se javljaju.

Mnogo je stvari o kojima treba voditi računa prilikom renoviranja stambenog prostora, posebno kada se on nalazi u zgradi. U nastavku navodimo ključe stavke na koje treba paziti tokom renoviranja.

Krečenje zidova – zanimacija za kreativne

Krečenje zidova neizostavan je deo renoviranja stana. Čak i kada menjate neke druge stvari – pločice, podove, kuhinju, vrata ili prozore, potrebno je ponovo okrečiti stan. Doživite to kao priliku da iskažete kreativnost i ideje – kupujte različite boje ili stavite tapete. Potrebno je voditi računa o vlagi ukoliko se javlja, jer to saniraju majstori. Takođe, potrebno je voditi računa o usklađivanju boja i izboru kvalitetnih materija bez negativnih efekata. Angažovanje arhitekte uvek je sjajno rešenje, jer se dobro razume u izbor boja, dezena i kvalitetna svojstva, pa ne morate samostalno da razmišljate da li ste napravili pravi izbor.

Instalacije – posebna pažnja za kvalitet

Instalacije su vrlo opipljive, pa je potrebna posebna pažnja kada se stan renovira. Posebno je to važno istaći kada su u pitanju stambeni prostori, pa se više stanova nalazi u jednoj zgradi. Ukoliko se ugrađuju nove instalacije, to podrazumeva nabavku i postavljanje cevi za grejanje i vodovod, zatim radijatore, bojlere i druge elemente. Cevi za grejanje su uglavnom bakarne, dok za vodovod obično plastične. U pitanju je važna stavka renoviranja, pa je potrebno biti pažljiv. U pitanju su bučni i precizni radovi, uz obavezan rad stručnjaka u ovoj oblasti. Kod instalacija se posebno vodi računa o protoku električne energije, funkcionisanju nakon postavljanja i redovnom održavanju.


Stolarija – PVC prozori

Ugradnja adekvatne stolarije takođe je često predmet i razlog renoviranja stanova. Uzimajući u obzir visinu zgrada, ovo je zahtevan i ujedno rizičan posao. Sve češće, danas se ugrađuje PVC stolarija, tačnije PVC prozori i vrata, kako ulazna, tako i sobna. Ovakav vid stolarije odličan je zaštitnik od proboja sunčanih zrakova, izoluju temperaturne promene, elementarne nepogode i estetski odlično izgledaju. Izrađuju se u različitim bojama, sa dvostrukim ili trostrukim staklima, sa dva ili više krila. Takođe, ugrađuju se sa spoljnim roletnama, čime se povećava stepen zaštite od svih eksternih uticaja. Jednostavno ih postavljaju majstori, zatvaraju površine koje ostavljaju PVC prozori i vrata i imaju dugoročno trajanje.

Postavljanje podova

Podovi su takođe jedan od dela radova koje obuhvata renoviranje doma i koje zahteva pažnju i rad osoba koje su stručne za to. Zahteva izdvajanje više novca i izbor između alternativa. Laminat je znatno povoljniji od parketa, ali važi za hladniji materijal. Takođe, druge vrste podova se hobluju i lakiraju, što nije slučaj sa laminatom. Postavljanje podova zavisi od površine prostora, i može da traje od sat vremena do nekoliko dana. Vodi se računa o tome da se sve stvari na vreme iznesu, zatim da se dovoljno suši prostorija i pažljivo vrate stvari na mesto, kako ne bi došlo do paranja i grebanja podne površine u stanu.

Renoviranje doma zaheva da vodite računa o više aspekata u isto vreme. Ukoliko na vreme izaberete odgovarajuće materijale, boje i dezene, renoviranje stana može biti pravo uživanje, bez stresa i nervoze.





Srodni tekstovi:


Top 6 kriterijuma kako da odaberete najbolja kuhinjska vrata

Renoviranje stana može biti velika stavka, naročito kad dođete do stolarije koja moguće da nije menj...

Detaljnije

Kako da na najbolji način zastitite svoj dom i imovinu

Koliko god sredstava da uložite u sredjivanje enterijera u svom domu ili poslovnom prostoru, potpunu...

Detaljnije

Kako odabrati pravu veličinu tv-a za vašu sobu?

Da li je veći televizo bolji? Ne, uvek! Da biste odredili koja TV dijagonala najviše odgovara...

Detaljnije

Da li treba angažovati majstora za gletovanje?

Kada su u pitanju popravke po domu i sitni radovi, većina muškaraca smatra da je izliš...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS