Optimalno uređenje malog stana


Dom Dom

enterijer malog stana

Postoji li išta izazovnije, zahtevnije i zabavnije od uređenja jednog životnog prostora? Verovatno da ima, međutim, u svom rangu, uređenje enterijera stana ili kuće je nešto što iziskuje dosta vremena, dostra truda i ulaganja, ali je svakako posao koji podiže adrenalin i stvara veoma lepu euforiju tokom celog planiranja i izvođenja tih planova. Međutim, sav taj adrenalin i sva ta euforija podižu se na jedan viši nivo u trenutku kada pred sobom imate mali prostor koji je predviđen za život, nebitno da li se radi o stanu ili kući manje kvadrature. Ovo nije veliki izazov samo za vlasnika stana, već i za svaku osobu čije je zanimanje arhitekta enterijera ili dekorater životnog prostora. Ono što danas olakšava ceo taj proces u velikoj meri, jeste činjenica da se može mnogo toga pronaći osmišljenog baš za manje životne prostore, te se na mnoge strane može naći i dosta inspiracije i kvalitetnih saveta. Baš takvih saveta evo i ovde, a bez sumnje će vam neki od njih dovoljno pomoći.

Razgraničite prostor kojim raspolažete

Jedna od retkih varki koje se javljaju kod novih vlasnika jednog manjeg stana jeste da je teorija „otvorenog prostora“ ili „open space“ nešto što im je potrebno i što je najbolje rešenje, jer se zaista u prvom trenutku dobija utisak da ta otvorenost može da doprinese da sve izgleda komfornije i veće. Međutim, kada se sve uredi i sredi, prostor kao da gubi definiciju, sve počinje da izgleda zbutano i konfuzno, pa je potrebna neka definicija, bar vizuelna. To se postiže čak i pažljivim postavljanjem nameštaja, nekim šankom koji će odvojiti kuhinju od ostatka stana i tako dalje. Uglavnom, veoma je važno definisati svaki deo prostora, prema njegovoj nameni, kako bi sve delovalo lepše i ušukanije, te samim tim i prijatnije.

Multifunkcionalan nameštaj

Osnovno pravilo uređenja malog stana jeste da birate nameštaj koji je sasvim funkcionalan, a još je bolje ukoliko nešto od toga može da se koristi i u više namena. Takvi su komadi poput klub stolova koji se mogu razvući i od kojih nastaje veći trpezarijski sto, čime ne postoji potreba za unošenjem dva različita stola, već samo jednog koji će u određenom trenutku služiti prema vašim potrebama. Zato, na prvom mestu razmišljajte u tom pravcu, a ne pravcu dopadanja i estetike, koji svakako jesu bitan faktor.

Odgovarajući okov za nameštaj 

U malom stanu detalji su veoma bitni jer su više primetni. Delovi nameštaja u koje spadaju okovi za nameštaj mogu biti odlični detalji koji će na jednostavan način dekorisati vaš životni prostor. U okov za nameštaj spadaju ukrasne ručice za nameštaj, šarke za vrata dugmad za vrata nameštaja, ukrasni nogari za stolice i drugi okovi za nameštaj. Koristeći ove detalje možete ukrasiti vaš dom bez dodatnih predmeta koji će samo praviti gužvu u već malom prostoru. Međutim kada se pomene okov, skoro svi pomisle na neku vrstu kovanog gvožđa, ne razmišljajući da to možgu biti i elementi nameštaja. A ako se pitate gde možet pronaći okov za nameštaj, pogledajte na linku https://www.sarka.rs/gradjevinski-okovi/okov-namestaj/.

Klizni okov za vrata

Većina ne veruje kada uvidi koja se razlika postiže postavljanjem kliznih vrata umesto običnih. Klizni okov na vratima omogućava da se ceo prostor koji bi se zauzeo otvaranjem i zatvaranjem običnih vrata oslobodi i iskoristi za nešto drugo. Osim toga, ceo jedan zid se može osloboditi kada se postave klizači za vrata, pa tu može nesmetano stajati neki komad nameštaja, krevet, ormar, komoda ili bilo šta drugo, jer upravo klizni okov čini da vrata ni u šta ne udaraju otvaranjem i zatvaranjem, jer suštinski postaju samo deo zida.

Svetle boje

Tamne boje i nijanse smanjuju vizuelno prostor, pa se njihovo korišćenje pažljivo promatra čak i u velikim prostorijama. Zbog toga, posebno kada imate mali stan, bitno je da koristite što više svetle boje koje će vizuelno učiniti da deluje sav prostor veće i prostranije.




Srodni tekstovi:


Nekoliko praktičnih ideja za poboljšanje svake prostorije u domu

Bez obzira na to koliko volimo naš dom, uvek postoji prostor za poboljšanje. Ponekad s...

Detaljnije

Šta sve pružaju praktični aparati za zavarivanje

Realizaciju brojnih poslova i zadataka u domenu uređenja enterijera i eksterijera, kao i održavanja ...

Detaljnije

Otvaranje privatnih poliklinika – enterijer, medicinska oprema i stručni kadar srž su uspešnosti

 Otvoriti privatnu polikliniku nemoguće je bez preduzetničkih veština i znanja iz oblast...

Detaljnije

Ideje za uređenje male kuhinje

Veće ne znači uvek i bolje, pogotovo kad je reč o kuhinji.Male kuhinje su često bolje za rad od veli...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS