Da li treba angažovati majstora za gletovanje?


Dom Saveti


Kada su u pitanju popravke po domu i sitni radovi, većina muškaraca smatra da je izlišno zvati majstore i da ceo posao mogu da urade i sami.

Verovatno se tada susretnu sa situacijom da nemaju sav alat, da nisu sigurni kako se sa njim rukuje, a rezultat završenog posla je daleko ispod očekivanog. Na kraju se majstor ipak zove, ali da popravi greške i prostoru vrati najbolji izgled.

Dakle, za svaki posao postoji majstor i on je najbolja opcija za sve obimnije radove koji zahtevaju preciznost i utiču na estetiku. Tako je i sa gletovanjem.

Jedna od onih koje možete uvek pozvati u pomoć je i firma Jug Enterijer iz Beograda koja se bavi adaptacijom stanova i izvođenjem svih građevinskih radova. Jedan je svakako vezan i za uređenje zidova i evo šta oni kažu.


Šta je gletovanje i koliko je komplikovano da se izvede?

Gletovanje je procedura koja se koristi za pokrivanje svih neravnina na zidovima i plafonu čime on dobija glatkoću, ravninu i kasnije se lako boji.

Za to se koristi glet masa, praškasta materija koja se meša sa vodom i muti mikserom. Važno je pogoditi gustinu glet mase koja ne sme biti ni previše gusta ni previše retka da bi mogla da stoji na zidu.

Pre nanošenja zid mora biti čist, moraju se oljuštiti svi delovi koji su se odvojili od njega, skinuti tapete i nečistoće pa se nanosi prajmer koji je odlična veza između zida i glet mase.

Hoblovanjem se glet masa nanosi u tankom sloju, on se suši i postupak se ponavlja nekoliko puta. Nakon svakog sušenja se i tankom šmirglom dodatno glača zid i uklanjanju neravnine tako da nakon tri puta one gotovo da ne postoje.


Radovi deluju prosto i jednostavno, ali nije uvek takav slučaj

Treba biti pažljiv, pedantan i strpljiv, kako pri sastavljanju, tako i pri nanošenju glet mase. Trebaju spretne ruke, malo veštine i dosta odgledanih primera.

Ipak, iskustvo je nešto sa čim je nemoguće meriti se pa je predlog da se za veće površine zove majstor, dok manje popravke na zidovima može da uradi svako pojedinačno.

Treba napomenuti i to da se mora biti pedantno kolika god da se površina renovira jer se nakon bojenja vidi razlika i primećuju čak i najmanji propusti.


Kako da cena gletovanja bude što niža?

Kada je u pitanju gletovanje cena majstorska dnevnica se računa po urađenom m2 i većih odstupanja neće biti.

Najskuplje je da se posao obavlja samostalno pa da majstor mora da ispravlja greške. Ako angažujete firmu za renoviranje sigurno je da ćete dobiti najpovoljniju ponudu, ali i mogućnost plaćanja na rate i odloženo.

Uvek su tu i brojne akcije tako da se vrlo povoljno mogu izgletovati čitave sobe ili ceo dom što će doneti manju potrošnju boje za krečenje i lepši izgled zida nakon dekorisanja.

Raspitajte se o cenama i zatražite mišljenje profesionalaca. Oni će vam otkriti u kakvom su stanju plafoni i zidovi i gde je sve potrebno staviti glet masu. Jednom urađeni radovi se neće ponavljati i trajno će krasiti vaše zidove.







Srodni tekstovi:


Stolarija – o čemu voditi računa pri izboru?

Stolarija se, po pravilu, postavlja tako da traje dugo godina. Zato je neophodno detaljnije istraživ...

Detaljnije

Prilikom sređivanja poslovnog prostora, nemojte zaboraviti na neke osnovne stvari

Ukoliko ste neko ko je zadužen za uređenje poslovnog prostora, a u tome nemate mnogo iskustva, ili s...

Detaljnije

Kako odabrati pravu veličinu tv-a za vašu sobu?

Da li je veći televizo bolji? Ne, uvek! Da biste odredili koja TV dijagonala najviše odgovara...

Detaljnije

Šta sve treba da znate pre nego što se upustite u kompletno renoviranje stana?

Jedno od najtraumatičnijih radova u domu jeste kompletno renoviranje stana. To podrazumeva puno majs...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS