Koliko grejač na bojleru može da traje i kako da mu produžite vek?


Dom Dom

Razumevanje značaja grejača kao jedne od najbitnih komponenti bojlera je ključno za osiguravanje konstantnog pristupa toploj vodi. Grejač, kao vitalna komponenta bojlera, igra presudnu ulogu u obezbeđivanju dovoljnih količina tople vode za vaše svakodnevne potrebe, kao što su tuširanje, pranje i kupanje. Kvalitet i trajnost grejača variraju u zavisnosti od različitih faktora, uključujući samu komponentu i redovno održavanje bojlera.

Sam grejač može trajati i nekoliko meseci ali i nekoliko godina. Sve zavisi od njegovog kvaliteta ali i od redovnog servisiranja bojlera. Istina, nekada je sve bilo kvalitetnije, od uređaja bele tehnike do nameštaja. Pre nekoliko decenija uređaji su trajali više generacija, a danas se sve svelo na garanciju od nekoliko godina. Zato je sam rok upotrebe grejača nešto što se menjajlo iz godine u godinu.

Koji faktori utiču na rok trajanja grejača?

Samo trajanje rada grejača zavisi i od redovnog održavanja. Zato je veoma važno da imate dobrog vodoinstalatera, jer kada su bojleri u pitanju, zamena grejača je mešto što se najčešće radi.

Kvalitet vode je takođe veoma važan faktor. U našoj zemlji kvalitet vode je veoma upitan i problem sa kamencem jako čest. Kamenac se stvara kao posledica tvrde vode iz našeg vodovoda. Budući da ne možemo izbeći kamenac, potrebno je da na vreme razmišljamo o servisu. Zamena grejača je nešto što je neminovno, ako ne vodite računa o bojleru, jer će se kamenac taložiti na zidovima bojlera i oko grejača, što će dovesti do toga da grejač sve više gubi snagu i jačinu, pa će biti potrebno sve više vremena da se voda zagreje. Stvar je u tome što grejač na kome je kamenac sve slabije stiže da zagreje vodu, jer mora da probije barijeru, koju je napravio kamenac. 

Što je više kamenca nakupljeno, to je barijera veća I grejaču je potrebno sve više  vremena ali i snage da zagreje vodu, jer prvo mora zagrejati kamenac, da bi došao do vode. To sve rezultira time da grejač koristi svoju snagu sve više a istovremeno je sve manje efikasan. Grejač se tako previse zagreva, što troši energiju I vama donosi povećane račune za struju, a manje tople vode. i to nije sve, intenzivan rad grejača može dovesti i do eksplozije bojlera.

Na kvalitet vode, možda ne možete uticati, ali na kvalitet grejača svakako možete. Najpre izaberite pouzdanog majstora koji će umesto vas izabrati kvalitetna grejač, sa kvalitetnim delovima i koji će vam uraditi profesionalnu montažu bojlera. Kada montirate grejač, ostaje vam da redovno servisirate bojler i uklanjate kamenac koji će vremenom nakupljati. Na taj način zamena grejača će biti usluga koju ćete veoma retko morati da radite.

Korišćenje bojlera utiče na rok trajanja grejača

Svakako da nije svejedno koliko često koristite bojler i na koji način. Ukoliko vam je temperatura u bojleru stalno visoka, to će brže istrošiti delove bojlera, posebno grejač. Pored rada grejača, važan je i rad termostata. Termostat bi trebalo da bude podešen na optimalnu temperaturu, kako ne bi došlo do pregrevanja. U slučaju da bojler previše često palite i koristite, zamena grejača je sigurno nešto što ne možete izbeći. U bojleru delovi mogu uticati jedan na drugi zato je važno da se radi servis celog bojlera.

Kako da produžimo vek grejaču?

Na ovo pitanje ima više odgovora. Na prvom mestu je redovno servisiranje koje podrazumeva i redovno uklanjanje kamenca. Uklanjanje kamenca je najvažnije, ako želite da vaš grejač dobro radi i da nemate velike račune za struju. Servis celog bojlera bi trebalo da se radi redovno i trebalo bi da za tu uslugu imate pouzdan servis za bojlere. Serviseri će se na prvom mestu pobrinuti da imate kvalitetan grejač koji je pažljivo ugrađen, a zatim i da tom grejaču maksimalno produže radni vek. Uklanjanje kamenca kao jedna od najvažnijih stavki za dobar rad grejača, trebalo bi da se radi redovno, minimum dva puta godišnje  i u zavisnosti od toga koliko članova domaćinstva koristi bojler.

Važno je da se ceo bojler redovno servisira, posebno ako imate ugostiteljski objekat. Svi restorani hoteli i apartmani za izdavanje često koriste bojlere, a samim tim je i rad grejača konstantan. Što grejač više radi, pre ćete morati da radite zamenu. Ako imate pouzdan servis koji vam redovno popravlja bojler i uklanja kamenac, zamena grejača bi mogla da sačeka.

Ukoliko se pridržavate saveta, bojler koristite na pravi način, na odgovajućoj temperaturi i redovno uklanjate kamenac, grejač vam može trajati i do 10 godina. Ipak svaki grejač ma koliko kvalitetan bio i dobro servisiran u jednom trenutku će morati da se zameni. Na vama je da li želite da se osećate sigurnije i menjate grejač često ili želite da uradite sve što je u vašoj moći da što više produžite vek grejaču. Sve savete možete dobiti i od vašeg servisera koji će vam pokazati na koji način pravilno da koristite bojler, kako ne bi dodatno uništavali grejač. 




Srodni tekstovi:


Polipi materice: Uzroci, dijagnoza i lečenje

Jedna od najčešćih  intervencija uopšte u ginekologiji koje se rade u rade u Dnev...

Detaljnije

Kako efikasno promovisati kafić?

Da bi kafić opstao potrebno je da se radi konstantna promocija koja ne mora biti skupa, ali treba da...

Detaljnije

Kako se rešiti vlage u stanu?

Ako imate probema u svomstanu sa vlagom, evo najboljih načina koji će vam pomoći da je se reš...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS