Pozicijom sobnih vrata dajte prostoru novi izgled


Dom Razno


Pozicija sobnih vrata utiče na celokupam utisak o prostoriji i njen izgled. Prilikom renoviranja prava pozicija sobnih vrata je detalj o kome prvo treba da se brine, a tek onda se biraju prava Marić vrata.  Promenom njihove pozicije dobija se nova energija i potpuno drugačija atmosfera u prostoru. 


Imajte na umu otvaranje i zatvaranje vrata

Renoviranje zahteva dobro promišljanje, posebno o detaljima koji kasnije ne mogu da se isprave, kao što je otvaranje  i zatvaranje sobnih vrata. Pošto ih u stanu pozicionirate i odredite stranu na koju će se otvarati, ostaće tako do sledećeg renoviranja. Od njihove pozicije zavisi i pozicija nameštaja, te uvek treba da ima dovoljno prostora od njih do nameštaja u sobi. Spavaće sobe su uglavnom najmanje sobe u stanu, neophodno je da se čak i u najmanjoj sobi ostavi bar metar razdaljine izmedju kreveta i vrata kako bi slobodno ulazili i izlazili. 

Dobro je da se pre renoviranja napravi skica prostorije sa svim elementima nameštaja i njihove pozicije u odnosu na vrata, lakše je prvo kombinovati ih na papiru, pa tek onda sobna vrata koja odgovaraju. Veličina prostorije odredjuje i smer otvaranja sobnih vrata. Ona se obično otvaraju ka unutra, prema zidu. U manjim toaletima i kupatilima mogu da se otvaraju i ka spolja, to je čak daleko bolji predlog. Tako se postiže da vizuelno kupatilo deluje veće i mnogo je lakše kretanje u kupatilu, kao i sam ulazak i izlazak iz njega. 


Svaki prostor ima svoja  odgovarajuća vrata

Ne postoje bez razloga različiti tipovi Marić vrata, od klasičnih kod kojih je cela ploča od drveta ili medijapana, preko kombinacije sa staklom, pa do  kliznih vrata. Klasična vrata se biraju za kupatila i spavaće sobe, kako bi se iza njih sačuvala intima. Vrata sa staklenim panelima su namenjena dnevnim sobama, kroz staklo treba da udje svetlost koja će u ambijent dnevne sobe uneti toplinu i udobnost. Klizna vrata se postavljaju izmedju trpezarije i dnevne sobe, tako se čuva prostor u stanu a enterijer će izgledati moderno. Klizna vrata ostavljaju mogućnost za lakše kombinovanje nameštaja, slobodu da se odabere i neki veći komad, bez razmišljanja da će ga vrata zaklanjati. 

Njihovim otvaranjem i zatvaranjem se menja kompletan utisak, dobija se na veličini prostora, a zatvaranjem se obezbedjuje privatnost koja je neophodna u nekim momentima. Marić vrata sa staklenim panelima vizuelno proširuju prostor. Ona su nezamenljiva ukoliko u stanu veliku sobu delite na dve manje sobe ili spajate dve manje. Ukoliko su sobe opremljene u minimalističkom stilu stvoriće se utisak da se nameštaj i linije enterijera iz jedne sobe nastavljaju u drugoj. Često se u stanovima nalaze na poziciji izmedju dnevne sobe i kuhinje i trpezarije, čak i izmedju dnevne i radne sobe. Uz velike staklene prozore i zidove svetlih boja, vrata sa staklenim panelima pretvoriće  dnevnu sobu u prostranu svetlu prostoriju u kojoj će ukućani obožavati da provode vreme. 


Vrata ne treba da se sudaraju

U stanu nikako ne treba da se sudaraju vrata. Ukoliko se sobna vrata pozicioniraju vrlo blizu jedna do drugih, sudaraće se kada se otvore i nervirati ukućane. Na ovaj momenat posebno treba da obrate pažnju porodice sa malom decom koja znaju naglo da otvore vrata, ukoliko se odbiju o druga sa kojima se sudaraju, velika je opasnost da se dete, pa i neko od odraslih,  povredi. Prilikom odabira vrata prvenstveno mislite na njihovu poziciju, tako rešavate i prostranost i estetiku i bezbednost. 







Srodni tekstovi:


Bez hladnih iznenađenja: Redovan servis bojlera za bezbednost i efikasnost

Većina nas servis bojlera shvati ozbiljno tek kada se kvar dogodi. Kod nas ne postoji dovoljna svest...

Detaljnije

Maštovitost u renoviranju kupatila

Ukoliko ste se odlučili za renoviranje kupatila, potrebno je prvo dobro promisliti o dizajnu ali i m...

Detaljnije

Kako održavati svilene ručno izrađene tepihe?

Svileni ručno izrađeni tepisi moraju redovno da se održavaju i čiste. Njihovu lepotu neće umanjiti p...

Detaljnije

Nezaobilazni detalj su i ogledala za kupatilo

Useljavanje u novi stambeni ili poslovni prostor, ali i renoviranje spadaju u vrlo stresne situacije...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS