Različiti tipovi baštenske rasvete i kako ih koristimo


Baštenska rasveta i uređenje dvorišta Baštenska rasveta i uređenje dvorišta


Svaka bašta ima svoj specifičan izgled i ima delove koji noću mogu da se istaknu na pravi način. Različita mesta u bašti zahtevaju drugačiji tip spoljne rasvete u zavisnosti šta želimo da postignemo osvetljenjem. 

Ono što čini spoljašni prostor posebnim tokom noći je igra svetla i tame. Zato je potrebno znati šta tačno osvetljavamo u našem dvorištu, a šta ostavljamo u mraku. Možda je to neki predmet ili detalj koji preko dana nije primetan, a noću uz dobro osvetljenje dobija potpuno novi izgled. Kod postavke spoljašnje rasvete je potrebno voditi računa o njenoj funkcionalnosti i praktičnosti i osvetleti one delove dvorišta gde se krećemo i imamo aktivnosti .

Lampe sa šiljkom mogu da se premeštaju

Lampe sa šiljkom se postavljaju tako što se šiljak sa jednog kraja rasvete zabada u zemlju, a svetiljka se nalazi iznad zemlje. Prednost ovakvih lampi je što mogu da se premeštaju i da se stavljaju na različita mesta po dvorištu u zavisnosti od potrebe. Ovaj tip baštenske rasvete radi uz pomoć baterije ili se puni solarnom energijom. Pristaju lepo kada se noću postave oko posađenog cveća, aleja sa cvećem, travnjaka ili stazica.

Rasveta na stubovima

Rasveta na stubovima se može naći u različitim stilovima, kao rasveta sa modernim dizajnom ili kao fenjeri. Karakteristična je za javnu rasvetu i mahom se koristi u većim dvorištima i baštama. Neke od ovih svetiljki emituju svetlost u krugu od 360 stepeni što je dobro za velike prostore. Drugi tip ove rasvete baca svetlost u jednom pravcu i osvetljava samo onaj deo gde je svetlost uperena, a ne u ceo krug. Koriste se za veće bašte, osvetljavanje travnjaka, staza za šetanje, staza gde se kreću kola.

Reflektori se koriste na dva načina

Reflektori daju širok snop svetlosti i osvetljavaju veliku površinu. Mogu da se postave na dva načina. 

Postavljaju na zidove, drvo ili podižu na neku visinu odakle se svetlost usmerava na dole. Mogu da se postave na zemlju i da im se svetlost uperi ka gore i time da se u centar pažnje  stavi određeni objekat. 

Iz gornje pozicije služe da se osvetle prolazi, staze, travnjaci. Drveće, žbunje, ukrasni zidovi se osvetljavaju kada se reflektori postave na zemlju. Zbog toga što bacaju širok snop svetlosti služe kao sigurnosno svetlo kada se postave na visinu. U slučajevima da se koriste kao osvetljenje za obezbeđivanje prostra mogu da poseduju senzore pokreta ili da imaju ugrađene senzore za dan i noć.

Spoljašnja rasveta koja se ugrađuje u zemlju

Kod rasvete koja se ugrađuje u zemlju, jedan njen deo  je u zemlji, a deo koji emituje svetlost se nalalzi paralelno sa zemljom. Postavlja se uz ivicu stazica, pored zelenila ili cveća koje želimo da osvetlimo tokom noći, a lepo i elegantno mogu da osvetle stubove od trema.  

Ova rasveta se ugrađuje i na druge horizontalne površinekao što su stepenice. Može da se ugradi  u vertikalne površine kao što su zidovi i da se postavi na različite visine u zavisnosti od toga šta želimo da postignemo osvetljenjem.
Srodni tekstovi:


Koristi koje stvara odlazak u spektar zabave dečije igraonice

Boravak deteta u danas i više nego opremljenom i bezbednom prostoru dečije igraonice donosi m...

Detaljnije

Nezaobilazni detalj su i ogledala za kupatilo

Useljavanje u novi stambeni ili poslovni prostor, ali i renoviranje spadaju u vrlo stresne situacije...

Detaljnije

Da li treba kupiti stan brucošu

Upis fakulteta otvara mnoga pitanja, a jedno od sasvim opravdanih je i da li treba kupiti stan bruco...

Detaljnije

10 saveta za uređenje iznajmljenog stana

Svi oni koji iznajmljuju stan znaju da vlasnici stanova obično imaju svoje zahteve i pravila za budu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS