Adekvatno osvetljenje za Vintage stil


Dom Dom


„Vintage“ ili starinski stil je „ever green“ u uređivanju životnog prostora, stil koji nikada ne izlazi iz mode i koji uvek može izgledati savremeno. Starinski stil ima poseban šarm i odiše

toplinom i udobnošću.

U domu opremljenom u starinskom stilu preovlađuju pastelne boje koje deluju opuštajuće, a neretko su zastupljeni cvetni dezeni koji prostoru daju romantičnu notu. 

U ovaj enterijer idealno se uklapa stari restauiran nameštaj koji prostoru daje posebnost i originalnost. Uz malo truda i mašte mogu se osvežiti i neki stari dekorativni predmeti koji će krasiti dom kao što su stara ogledala, vazne, ramovi, fotografije, stone lampe, stari tanjiri, itd.

Stone lampe i lusteri kao savršen izbor

Za rasvetu koja će se uklopiti u vintage stil, birajte stone lampe i lustere koji će dati poseban šarm prostoru. 

Ukoliko je stan opremljen u klasičnom stilu, ne koristi se jaka rasveta. U slučaju minimalističkog stila, male lampe u dužini ivica zidova će se lepo uklapati u ovaj koncept uređenja stana. 

Ukoliko u prostoru ne preovlađuje određeni stil, već mešavina više stilova, reflektori koji osvetljavaju fotografije na zidovima su dobra solucija.

Rasveta je bitan deo svakog enterijera i prilikom odabira rasvete važno je da se uklopi sa stilom uređenja stana. Pored određenog načina uređenja doma, prilikom odabira rasvete, posmatra se veličina prostorije i koji efekat želimo da postignemo osvetljenjem.

Vrste i funkcije unutrašnje rasvete

Unutrašnje osvetljenje se deli na radno, ambijentalno i akcentualno. Radno osvetljenje ima veći intenzitet svetlosti, dok ambijentalno osvetljenje služi za stvaranje atmosfere u prostoru.

Akcentualno osvetljenje se koristi za naglašavanje pojedinih detalja, delova nameštaja ili umetničkih predmeta.

Svetlost može biti direktna ili indirektna. Direktna se postavlja iznad kuhinjskih elemenata da osvetljava radnu površinu. 

Stone lampe na radnim stolovima su takođe direktno osvetljenje. U  indirektno osvetljenje se ubrajaju sve vrste ambijentalnog osvetljenja kao što su podne rasvete, dekorativna led traka ili zidne lampe. Postoji mešana rasveta koja osvetljava i direktno i indirektno, a takve su podne lampe koje direktno osvetljavaju mesto na koje su usmerene, a indirektno osvetljavaju ostatak prostorije.

Najrasprostranjenija i najjeftinija je klasična rasveta. Halogena rasveta obezbeđuje kvalitetnije svetlo u odnosu na klasičnu i troši manje električne energije. Fluorescentna rasveta se više koristi u industriji, mada se ponekad upotrebljava i u domaćinstvima. Led rasveta je najnovija, pojavila se zadnjih godina u prodaji i sve je traženija zato što je dugotrajna i štedljiva.

Optičke varke pomoću osvetljenja

Prostor će vizuelno izgledati veće ako se osvetle zidovi i plafon. Ukoliko se koriste lampe koje svetlo bacaju ka podu, a plafon i zidovi budu u polumraku, prostorija će izgledati manje.

Ako su zidovi sa sjajnim premazima ili je nameštaj od sjajnog materijala trebalo bi izbegavati

jako osvetljenje jer se o sjajne površine reflektuje svetlost koja pojačava osvetljenje i može da bude naporno za boravak u prostoriji. Tamne boje upujaju svetlost , te ako su u prostoru tamni i mat zidovi, osim centralnog svetla mogu se postaviti stone lampe ili rasveta na zidovima.

Pročitaj i: Šta boje vašeg doma govore o vama?

Generalno se preoporučuje korišćenje različitih izvora svetlosti koji mogu da se upotrebljavaju prema potrebi ukućana. U tu svrhu mogu da se ugrade prigušivači svetla pomoću kojih se dozira količina svetlosti u prostorijama.




Srodni tekstovi:


Šta sve treba da znate pre nego što se upustite u kompletno renoviranje stana?

Jedno od najtraumatičnijih radova u domu jeste kompletno renoviranje stana. To podrazumeva puno majs...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Egipat 2023 – otkrijte ovog leta sve tajne zemlje faraona

Da li spadate u onu grupu turista koji čekaju jesen ili proleće da bi posetili Egipat ili podnosite ...

Detaljnije

Saveti za moderno opremanje firme

 Veliki je broj zaposlenih koji svoje radno vreme provode u kancelariji. Kako nam kancelarija p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS