Aku bušilice – alat za svaki dom


Dom Dom

Da li vam je potrebna aku bušilica? E pa mi smo vam pripremili vodič koji će vam pomoći pri odabiru. Važno ke znati da aku bušilice imaju široku primenu. Naime, one mogu i te kako da posluže profesionalcima, a posebno dobro dođu "uradi sam" majstorima.

Osim što je ovaj alat namenjen bušenju različitih materijala, može da posluži i za zavrtanje i odvrtanje šrafova. Po snazi i naponu akumulatora se razlikuju modeli, a veoma su efikasne i potpuno su mobilne i radu. Za razliku od električnih, aku bušilice nemaju nikakve kablove i nije potrebno nikakvo napajanje za njih. Ali prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju na sledeća pitanja.

Koje poslove ćete obavljati ovim alatom?

Kakav materijal nameravate da bušite?

Koliko ćete prosečno bušilicu tokom godine koristiti?

Za koji materijal vam je neophodan ovaj alat?

Koliko navca ćete izdvojiti prilikom kupovine?

Tek kada date odgovore na ova pitanja, biće vam jasno za šta ćete aku bušilice koristiti i da li vredi i da li se isplati višestruko ulagati u ovaj posao?

alu busilica

Koje baterije pokreću vašu bušilicu?

Prilikom odabira aku bušilice treba odmah obratiti pažnju na vrstu baterije koja će je pokretati. Obavezno pogledajte amper sate i koliko baterija ima volti. U zavisnosti od veličine i primene bušilice razlikovaće se i njena snaga. Ako baterija ima više volti, snaga će biti veća. Ako su amer sati baterije veći, onda će i baterija trajati dužr, biće teža, a i njen kapacitet biće veći.

Danas se na tržištu mogu naći litijum jonske baterijei one spadaju u baterije koje se pune. Rasprostranjene su i nikal kadmijum baterije i predstavljaju prvu generaciju baterija koje se pune. Litijum jonske baterije su dužeg veka, a čini ih kobani litij zbog kojeg imaju malu težinu. Proizvode manje energije, ali su ekološki prihvatljive, za razliku od nikal kadmijum baterija kojih je sve manje.

Posebno treba obratiti pažnju na težinu koju ima bušilica. Ako baterija ima više amper sati, onda je njena težina veća. Tokom rada poželjno je kraj sebe imati i dodatnu bateriju kako ne biste prekidali posao u slučaju da se jedna baterija isprazni.

Snaga aku bušilice

Napon koji se u voltina izražava označava snagu aku bušilice. Kod električnih bušilica snaga se u vatima izražava.

U zavisnosti od posla koji treba da obavite birajte u snagu bušilice. Sa manje volti možete korosti bušilice ako su vam potrebne za obično zavrtanje šrafova, ali ako želite da bušite beton ili metal birajte modele koji su jači i koji imaju više volti. Snaga bušilice zavisi i od njenog rukovanja. S obzirom da su danas modeli napravljeni tako da ne klize iz ruku, bušilicama se može lako rukovati, a radi lakšeg upravljanja prave se i ručke sa strane.

Okretni momentum bušilice

Svaka aku bušilica ima ima mogućnost podešavanja okretnog momentum. Naime, upravo zbog toga se ove bušilice mogu prilagođavati poslu koji je potrebno obaviti. A šta je zapravo okretni momentum? Reč je o iznosu sile koji bušilica proizvede prilikom rotiranja vijka ili srdla. Ako je okrentni momentum veći, onda je i veća sila koju bušilica proizvodi prilikom zaokretanja.




Srodni tekstovi:


Kako obogatiti dom stilom ulaznih vrata

Ulazna vrata jedan su od glavnih elemenata dizajna vaše kuće. Ukoliko su ulazna vrata lo&scar...

Detaljnije

Poslovni prostor najbolje govori o vama i vašem poslovanju

Poslovni prostor igra ključnu ulogu u oblikovanju percepcije vašeg poslovanja. To nije samo m...

Detaljnije

Xenon sijalice ili LED svetla za auto?

Kada se govori o osvetljenju za auto, ponuda je jasna, halogena svetla, LED svetla za auto ili xenon...

Detaljnije

Izjava povodom odluke američkog okružnog suda u okrugu Kolumbija

Beograd, Srbija, 26. maj – Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, sa zadovoljstvo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS