Bez hladnih iznenađenja: Redovan servis bojlera za bezbednost i efikasnost


Dom Saveti

Većina nas servis bojlera shvati ozbiljno tek kada se kvar dogodi. Kod nas ne postoji dovoljna svest o važnosti redovnog servisiranja i pregleda bojlera, čak i kada je naizgled sve u redu, već zbog prevelike zauzetosti, nedostatka finansijskih sredstava, servis bojlera doživljavamo kao nešto što radimo tek u alarmantnim situacijama. Imajte u vidu da je redovno servisiranje uvek mudra investicija i da će vam svakako sačuvati novac i poštedeti vas neprijatnosti u nekom narednom periodu.

Zašto je redovan servis bojlera važan za našu bezbednost?

Bojler nam je neophodan i izuzetno važan, a njegov značaj otkrijemo tek kada ostanemo bez njega, odnosno kada dođe do kvara. Glavni problem kod bojlera jeste što je on jedan od najopasnijih uređaja u kući koji radi na vodu ali i na struju. Kada dođe do spoja ove dve komponente može doći do stvarno ozbiljnih materijalnih šteta i eksplozija, što može ugroziti i vaš život i život vaših ukućana.

Servis bojlera ostaje kao neka ideja u budućnosti i manje važna obaveza, ali je problem u tome što naizgled on može raditi sasvim normalno, dok se spolja ništa ne vidi.

U samom bojleru vremenom može doći do niza problema, nakupljenog kamenca i kvarova koji počinju da daju prve znake tek kada situacija postane ozbiljna. Pritisak u bojleru može biti na opasnom nivou a da vi kao laik, ne prepoznate problem na vreme Svedoci smo ne malog broja eksplozija bojlera koji su uniištili čitave stanove pa i odneli ljudske živote. Zbog toga je važno da čak iako deluje da je sve u redu, bar jednom godišnje ili idealno dva puta godišnje zakažemo redovni servis bojlera.

Nakupljanje kamenca najvažniji razlog redovnog servisiranja bojlera

 Više ne morate ni da se pitate da li vam stvarno treba redovan servis bojlera. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je kamenac nemoguće izbeći i da se on vremenom nakuplja na zidovima grejača i ostalim delovima bojlera i da ostaje u bojleru i ne postoji način da se prirodno ukloni, osim ručnim čišćenjem od strane profesionalnog vodoinstalatera, onda je sasvim logično da već danas zakažete redovan servis bojlera, ukoliko ga niste radili u proteklih šest meseci.

Kamenac se redovno nakuplja i taloži na zidu bojlera a oblaže i grejač, čime je njegova funkcija vremenom sve slabija. Što više kamenca ima to je štetnije za rad grejača, a znamo da je grejač najvažniji deo bojlera i direktno odgovoran za zagrevanje vode. U ekstremnim situacijama, grejač pregori jer vremenom izgubi kapacitet da zagreva vodu jer svu snagu troši na amortizovanje kamenca. Zato je neophodno da imate dobrog vodoinstalatera koji će u redovan servis bojlera uvrstiti i čišćenje kamenca.

Šta podrazumeva redovan servis bojlera?

Redovan servis bojlera podrazumeva detaljan pregled bojlera i proveru svih važnih delova. Ponekad je potrebno zameniti dotrajale delove, poput šrafova, navoja, ventila ali i drugih delova koji su izgubili funkciju i time vodoinstalater osvežava bojler, ali i sprečava mnogo veće kvarove, jer preventivno utiče na to da se oni ne dese.

Kada već dođe do zamene grejača, cevi ili nekog drugog dela u bojleru, to znači da je prošlo isuviše mnogo vremena te da su ovi delovi potpuno istrošeni ali i potencijalno opasni za budući rad bojlera.

Prilikom redovnog servisa vodoinstalater čisti kamenac koji se u međuvremenu nakupio, zamenjuje delove koji su istrošeni ili nefunkcionalni.

Šta dobijate redovnim servisiranjem bojlera?

Iako možda mislite da je redovan servis trošak i da time samo gubite, on značajno doprinosi da ostanete bezbedni u svom domu. Sigurno ste do sada čuli za veliki broj situacija kada se bojler zapalio ili je pregoreo, ili je u najgorem slučaju eksplodirao. Sve te situacije govore u prilog tome da sa tim bojlerima dugo vremena nešto nije bilo u redu. Kada vodoinstalater redovno pregleda bojlere, ovakve situacije su izuzetno retke, jer oni na vreme uklone sve potencijalno rizične delove.

Ukoliko ste pravno lice i imate više bojlera u objektima, kao što su hoteli, apartmani, restorani i drugi objekti, za vas je redovan servis bojlera obavezan jer direktno možete ugroziti tuđe živote.

Redovnim servisiranjem bojlera vi zapravo štedite i izbegavate velike popravke koje bi vas sigurno sačekale a možda vam i napravile veliku štetu u domu.

Hladna voda kada očekujete toplu vodu za kupanje ili pranje jeste nepijatno iznenađenje, koje možete da izbegnete samo ako se malo bolje organizujete i zakažete redovan servis bojlera unapred.

Sa druge strane, bićete efikasniji i pokvaren bojler vas neće izdati u najvažnijem trenutku, kada vam je važno da se brzo spremite i krenete iz kuće. Kao po pravilu bojler se kvari uvek kada vam je to najmanje potrebno, pa kako biste izbegli ovako stresne situacije, potrebno je da uvrstite redovan servis bojlera u svoj raspored.

Kada se sve sabere mnogo j isplativije raditi redovan servis nego naknadno plaćati skupe popravke.

Ukoliko već imate svog vodoinstalatera kojim ste zadovoljni, zakažite redovan servis za sledeću godinu i tako se ne može desiti da tu obavezu zaboravite.U slučaju da još nemate svog vodoinstalatera, možete pitati komšije i prijatelje za preporuku.









Srodni tekstovi:


Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

Popločavanje puta u premium segment i podizanje svesti o brendu u narednoj deceniji30. mart, 2021. B...

Detaljnije

LED plafonjere – energetski efikasno i ekonomično osvetljenje koje će upotpuniti svaki prostor

Sa neprestanim i neminovnim rastom troškova za električnu energiju ljudi se sve više o...

Detaljnije

Uređenje malog kupatila

Prostorija u domu koja je neophodna za svakodnevni život jeste kupatilo. Pripremanje instalacija i z...

Detaljnije

Kako odabrati pločice za dvorište

Pločice su vrlo važan ne samo detalj, već i potreba svakog doma, pa i poslovnog prostora. Kada je u ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS