Egipat 2023 – otkrijte ovog leta sve tajne zemlje faraona


Razno Saveti Razno Saveti


Da li spadate u onu grupu turista koji čekaju jesen ili proleće da bi posetili Egipat ili podnosite visoke temperature? Ovog leta biser star 5000 godina, u srcu Afrike čeka na vas. Koliko puta ste se zapitali kako izgleda Sahara; koliko li je realno velika Sfinga; kako li su nastale piramide;...? Pravo je vreme da ostvarite svoje snove i posetite jednu od mnogobrojnih destinacija u Egiptu 2023 godine.

Vodič za putovanje u Egipat 2023.

Egipat je zemlja večitog sunca. U njoj vlada suptropska klima, temperature su izuzetno visoke i sve više rastu kako se krećete ka jugu, gde, gotovo da nema padavina. Zbog toga je ljudima sa našeg podneblja neophodna jaka zaštita od UV zračenja. Jedino suv vazduh i blagi vetar mogu doneti malo osveženja. Međutim, tu je i predivno Crrveno more, čija temperatura nikada ne pada ispod 20 stepeni. Na peščanim plažama, uz tirkiznu vodu, zaboravićete na vrućinu. Vreme u Egiptu računate +1 sat u odnosu na Srbiju. Valuta koja je u upotrebi je egipatska funta (1 euro = 21 funta), a novac možete promeniti u svim bankama, menjačnicama, na recepciji hotela. 

Svakako bi bilo dobro da se pre polaska na put raspitate koji je trenutni zvanični kurs egipatske funte. Pored ove valute u Egiptu možete plaćati i u evrima i u dolarima. Kao službeni jezik u upotrebi je engleski, dok lokalno stanovništvo upotrebljava poseban dijalekat arapskog jezika. Cene su pristupačne, čak i za suvenire (figurice u oblikju lokalnih znamenitosti, magneti i sl) i garderobu. Ukoliko kupujete odeću u Egiptu, neka bude od pamuka (jer imaju najkvalitetniji pamuk) i ukoliko na proizvodu nije izložena cena, znači da treba da se cenkate (što je na kraju vrlo isplativo). U Egipat se putuje avionom, let traje oko 3 sata; letovi su dovoljno česti i udobni. U glavnom su u agencijskoj ponudi razni luksuzni hoteli sa all inclusive ili ultra all inclusive uslugom, tako da su cene vrlo povoljne. Naročiti popusti važe za decu do 12 godine, pa ne zaboravite da ih na vreme iskoristite. Pošto je sada za First minute već kasno, trebalo bi da spakujete kofere i samo čekate pravi trenutak za Last minute, kojih često ima kada su u pitanju aranžmani za Egipat. Agencije nude i plaćanje na rate, tako da i tu povoljnost možete imati u vidu.

Šta vam nudi Egipat 2023. 

U dolini reke Nil, na tlu nekadašnjeg Misira, trebalo bi, pre svega zaploviit tom rekom. Pored toga nezaobilazni istorijski lokaliteti su piramide i Dolina kraljeva, ali ne zaboravite na jedinsvene atrakcije kao što su ronjenje i surfovanje, vožnja po pustinji uz druženje sa majmunčićima, jahanje kamila, noćni provod. Iz Egipta nemojte otići bez bar jednog začina koji ne koristite svakog dana. Probajte njihova jela i nove ukuse. Prepustite se užitku! Verujte srdačnim domaćinima i spoznaćete čari ove, u isto vreme, i moderne i tradicionalne zemlje. Najpopularnija letovališta u Egiptu su Hurgada (poznata po crvenim koralima) i Šarm el Šeik (tu vlada večito leto i tu je zaliv Nama Bej – šetalište koje se odlikuje velikim brojem sadržaja, koji mogu zadovoljiti svačije potrebe). Nešto manja, ali ništa manje lepa, letovališta su i: Makadi Bej, El Gouna i Marsa Alam.





Srodni tekstovi:


LED plafonjere – energetski efikasno i ekonomično osvetljenje koje će upotpuniti svaki prostor

Sa neprestanim i neminovnim rastom troškova za električnu energiju ljudi se sve više o...

Detaljnije

Najbolji desktop računari za 2022.

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu desktop računara evo nekih predloga koje su nam dali stručna lic...

Detaljnije

Transformišite prostorije kupatila uz jedinstveni stil po sopstvenom ukusu

Kupatila su oduvek predstavljala deo životne prostorije u kojima je higijena čini veoma bitnu karakt...

Detaljnije

Šta sve treba da znate pre nego što se upustite u kompletno renoviranje stana?

Jedno od najtraumatičnijih radova u domu jeste kompletno renoviranje stana. To podrazumeva puno majs...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS