Kako da napravite svoju kućnu teretanu?


Razno Saveti Razno Saveti

Znamo svi koliko je važno da imamo redovnu fizičku aktivnost, a poseta teretani nekad se ne čini kao najbolje rešenje. Često usled brojnih obaveza, neplaniranog dužeg zadržavanju na poslu, gužvi u saobraćaju (kojih naročito ima u velikom gradu), ne stižemo da uradimo sve što smo planirali za taj dan. Zbog toga teretana često ispašta, pogotovu ako nije naš najviši prioritet.

Šta ako bismo napravili našu malu teretanu kod kuće? U nastavku teksta delimo sa vama savete kako to da postignete.

Dobro opremljen prostor

Pre nego što opremite svoju teretanu, važno je da odaberete prostor gde ćete je smestiti. Imate odvojenu celu sobu, podrum ili garažu koju biste mogli da iskoristite za to ili kutak sobe koji se čini sasvim prostran i funkcionalan? 

Ne zaboravite da kad je lepo vreme, vašu kućnu teretanu možete transformisati u dvorišnu, ukoliko imate uslova za to.

Što se tiče opreme, naravno da nije potrebno da imate sve sprave kao u teretani kako bi vaš trening bio uspešan. Za početak je dovoljno nabaviti sobnu biciklu sa različitih online ponuda sobnih bicikli, prostirku za fitnes vežbe i možda dva tegića od 1 kg ili 2 kg za nabacivanje mase, koje takođe možete nabiviti u svega par klikova.

Međutim, ukoliko nemate trenutno toliko novca da izdvojite za opremanje teretane, to nije razlog da odustanete od ovog malog projekta. Delimo sa vama ideje za alternativno opremanje kućne teretane.

Vaša kućna teretana ne mora da opustoši vaš džep

Teretana ne mora da bude skupa da bi bila upotrebljiva. Dakle, iako je prostor mali može se napraviti da bude kompaktan. Počećemo prvo od tegića. Ne morate da kupujete tegove jer možete uzeti plastične flaše od pola litra (ili manje) i napuniti ih vodom, peskom ili sitnijim šljunkom. 

Tako možete i korigovati težine flaša, pa da vam teže budu namenjene za tricepse, a lakše za bicepse i slično.

Konopac za preskakanje možete napraviti od običnog kanapa ili od onog plastičnog koji koristite za sušenje veša.

Iako prostirke za vežbanje na podu nisu toliko skupe, nije nužno da ih kupite. Dovoljan je već običan peškir ili staro ćebe, koje možete lako da operete u veš mašini.

Još nekoliko korisnih smernica za bolji trening kod kuće

Pored opreme, važno je da stvorite podsticajnu atmosferu za vežbanje.

Još jedan trik koji vam može služiti je da imate veće ogledalo ispred sebe dok trenirate. Na taj način možete pratiti da li ispravno radite vežbe.

Osigurajte dovoljno prirodne svetlosti, kao i barem jedan prozor u toj prostoriji zbog bolje ventilacije.

Neka taj prostor ili kutak bude mesto koje će vas motivisati da vežbate. Po zidovima možete polepiti postere za pravilno istezanje ili neke poruke koje vas motivišu, kao i izgled kom težite. 

Važno je da napravite plan vežbanja (koji takođe možete okačiti na zid): koji dan ćete koje vežbe radite i da prilikom pridržavanja tog uspostavljenog ritma treniranja, vodite računa i o zdravoj ishrani.

Ukoliko niste sigurni kako se određene vežbe rade, posavetujte se sa trenerom u teretani ili istražite na internetu. Na YouTube-u postoji veliki broj besplatnih sadržaja - snimci vežbi koje možete pratiti i raditi dok ne naučite kako se one pravilno rade i ne otrkijete šta vam najviše prija.

Motivacija i disciplina za kućnu teretanu nekad mora da bude mnogo veća nego za klasičnu, pogotovu ako klasična podrazumeva grupne treninge, zato porazmiliste koliko ste spremni da uložite u kućnu teretanu, a onda i da taj svoj ulog poštujete.

Pozitivne strane kućne teretane

Pored praktičnosti i uštede na vremenu, u kućnoj teretani se možete osećati prijatnije i opuštenije nego u javnoj, gde vežbate sa više ljudi. Iako većina ljudi u teretani radi i trenira za sebe i ne prati toliko šta se dešava oko njih, mnogi se mogu osećati izloženo pogledima.

Zato je kućna teretana rešenje za povučenije i stidljivije, kao i za one kojima je lakše da se koncentrišu na trening kad nema ometanja i buke sa strane.

Fleskibilniji raspred je velika prednost kod kućne teretane, jer možete vežbati kad god vama odgovara i možete to menjati u zavisnosti od obaveza preko dana.

Iako se obićno ulaže u opremu za teretanu u kući (ali mi smo videli da to ne mora uvek da podrazumeva, ona nije nužna, a i može se nabavljati postepeno), dugoročno to može biti jeftinija opcija od plaćanja mesečnih članarina u teretani. 

Ne volite teretane ali volite i želite da vežbate? Ona je vaš mali kućni prostor za trening odlična solucija i ne treba više odugovlačiti. 

Činjenica je da postoje izazovi koje smo istakli, a to su: nedostatak motivacije i profesionalnog nadzora, manje raznolikosti u opremi i socijalna izolacija. 

Bilo kako bilo, jedno je sigurno - uz pravilan plan i disciplinu, vežbanje u vašem domu može biti izuzetno delotvorno i zadovoljavajuće.




Srodni tekstovi:


Kupatilski nameštaj – neophodan deo svakog kupatila!

Nameštaj za kupatilo ima višestruku funkciju: treba da bude estetski lep, dimenzijama ...

Detaljnije

PEĆ NA DRVA I NJENE ČARI – ZAŠTO JE JOŠ UVEK NEPRIKOSNOVENA?

Pored mnogih drugih grejnih sistema, peć na drva je kao spoj pouzdanog, dobrog i efikasnog re&scaron...

Detaljnije

Šta je beta HCG i šta označavaju njegove vrednosti?

Većina se sa terminom „beta HCG“ susretne kod prve trudnoće ili kada se dogodi trudnoća ...

Detaljnije

Beograd među najpopularnijim city break destinacijama u 2023.

Brz način života, fokusiranost na materijalno i posao, ali i stres zbog toga, dovodi do potrebe za č...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS