Koliko podnih lampi treba imati u domu?


Dom Dom

Mnogi često imaju dilemu da li je dovoljna jedna podna lampa u sobi, gde je smestiti, kako najbolje iskoristiti svetlost koju emituje lampa i slično. Pre nego što odete u kupovinu trebalo bi da obratite pažnju na veličinu prostorije u kojoj će biti lampa.

U maloj sobi ili dnevnom bravku prosečne kvadrature dovoljna je jedna podna lampa koja će da posluži kao dopuna dodatnim osvetljenjima u prostoriji. Podne lampe uglavnom emituju svetliju svetlost od drugih lampi i često stvaraju više reflektujućeg svetla. U većim prostorijama možete ubaciti više svetiljki.

Kombinacija sa drugim lampama

Razmotrite kako bi moglo najbolje da se kombinuje svetlo koju daje lampa sa drugim svetlima u prostoriji. Podna lampa može da osvetli mračni ugao i da zrači svetlost u prostoriji, a može da se postavi blizu ili iza mesta gde sedate kako bi se svetlost spuštala naniže, a samim tim biste vi mogli da ga koristite za čitanje ili neke druge aktivnosti.

Ne bi trebalo podnu lampu da postavljate suviše blizu drugim lampama, je ove lampe zrače jakom svetlošću u svim pravcima.

Kombinacija podnih lampi i druge rasvete

Koja su vam glavna rasvetna tela u prostoriji? Da li koristite samo centralna svetla ili imate i druga zidna svetla? Mnogima podne lampe služe kao dodatno osvetljenje ili kao dopuna glavnim rasvetnim telima. Ako postoji deo prostorije koji je manje osvetljen, onda bi najbolje bilo da u taj ugao stavite podnu lampu.

Postoji mnogo različitih podnih lampi, a od svrhe zavisi kakvog je lampa dizajna i oblika.

Vrste podnih lampi

U ponudi je danas veliki izbor podnih lampi. Danas se mogu naći podne lampe koje imaju luk, sa postoljem, bez postolja, u različitim bojama, različitih oblika, samo je pitanje kakva se lampa najviše uklapa u vaš životni prostor.

Najčešće se kupuju podne lampe koje imaju luk. Stub lampe se podiže, a zatim nadvija i može da se savija preko stola ili kauča. Svetlo lampe cilja prema podu, pa se ove lampe koriste za stvaranje fokusiranog svetla, recimo iznad mesta gde se sedi. Pogodne su za moderne sobe, a zbog svog zakrivljenog profila i elegantne glave prilagođavaju se svakoj prostoriji.

Moderne podne lampe su elegantnog dizajna i najčešće imaju futuristički izgled. Čistih linija i sačinjene od metalnog postolja, ove lampe su neizostavne za moderne enterijere. Dostupne su u različitim oblicima, a uglavnom imaju LED sijalice.

Lampe za čitanje su specijalno dizajnirane za ovu aktivnost. Glava lampe se nadvija preko ramena onog ko čita, a svetlost je usmerena nadole. Zahvaljujući ovim lampama stvara se prirodna ravnoteža prilikom prikazivanja boja na površini koja je osvetljena. Veoma su korisne u situacijama kada neko provodi određeno vreme u jednom delu prostorije, jer je svetlo isključivo fokusirano na jedno mesto.

Podne lampe sa postoljem imaju bazu sa tri noge. Glava podne lampe nalazi se na vrhu, a noge mogu da podešavaju. Ova lampa ima uglavnom dekorativnu funkciju, te imajte to na umu ako vam se svidi baš ovakva lampa. U svakom slučaju, ako želite da dodate malo stila i estetskih elemenata u svoj enterijer, onda je ova lampa savršeno rešenje.








Srodni tekstovi:


Kako odabrati pločice za dvorište

Pločice su vrlo važan ne samo detalj, već i potreba svakog doma, pa i poslovnog prostora. Kada je u ...

Detaljnije

Kuhinje od kvarca za dom pun topline i luksuza

Oduvek je važilo da je kuhinja srce svakog doma. To je mesto gde se poprodica okuplja i zajedno učes...

Detaljnije

Zašto su ugaone garniture jedan od najpraktičnijih komada nameštaja?

Sigurno ste primetili da je ugaona garnitura jedan od najpopularnijih komada nameštaja koji v...

Detaljnije

Saveti za uređenje malih stanova

Nemaju svi opciju da pred sobom imaju stotinu ili više kvadratnih metara u kojima se snalaze ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS