Saveti za pravilan odabir ručica za nameštaj


Dom Saveti Saveti Dom

Ručice kao deo okova olakšavaju otvaranje zatvorenih elemenata nameštaja. Montiraju se na fioke ili vrata. Njihova uloga je i da štite nameštaj od prljanja čestim dodirivanjem i time doprinose njihovoj dugotrajnosti.

Šta bi trebalo uzeti u obzir pri odluci, kakve opcije imamo, na koje vrste nameštaja bi trebalo postavljati koje ručice... pitanja je mnogo a odluka bitna da bi se olako rešile nedoumice.

Od kog materijala su ručice napravljene?

U principu ručice za nameštaj mogu biti od mesinga, inox materijala, hromirane, plastične... Mogu biti dekorativne sa nekim posebnim radom na sebi, mogu biti mat ili klasične...

Uvek je dobro ako ručice za nameštaj imaju atest jer se time potvrđuje njihova izdržljivost. Ta stavka je bitna jer se svaka ručica montira putem bušenja prednjeg dela nameštaja. Zamenom se rizikuje da se nameštaj ošteti i da mesta ušafljavanja budu vidljiva. 

Sa druge strane bitna je i postojanost materijala. Ručice ne bi trebalo da menjaju boju usled godina upotrebe, da izblede ili potamne. Moraju biti otporne i na čišćenja abrazivnim sredstvima.

Koje vrste imate na raspolaganju?

Najčešće vrste među kojima se traže ručice za nameštaj su klasične, dugme ručice i ukopavajuće ručice za nameštaj.

Klasične ručice imaju veliki broj varijanti i boja. One su izdignute iznad nameštaja i možda su i najlakše za korišćenje. Jednako su jednostavne i za vertikalno otvaranje i za otvaranje na kip ali i kao ručice za fioke. U kuhinjama gde se sa različitih položaja otvaraju elementi vrlo često se biraju duže varijante za lakše dohvatanje. Na istoj vrsti nameštaja mogu se postavljati na način koji olakšava otvaranje, pa se na horizontalnim delovima postavljaju uspravno, a na onim na izvlačenje – ručice za fioke, postavljaju se horizontalno.

Ukopavajuće ručice za nameštaj se postavljaju u otvor u nameštaju. Ove ručice štede prostor i ne remete linije nameštaja. Bitno je dobro oceniti da li su otvori dovoljno veliki za vašu šaku i prste, da li su funkcionalni i da li dozvoljavaju otvaranje kada se ne nalazite direktno ispred vrata ili fioke. U razgovoru sa prodavcem dobićete savete o načinu kombinovanja sa materijalom nameštaja, ali i koje varijante su bolje za vrata komoda, koje kao ručice za fioke, a koje na primer kao ručice plahara... Razlika postoji jer se ne otvaraju sa istom jačinom pa je i potrebna veličina otvora zato najčešće različita. Veliki izbor okova za nameštaj možete pronaći na sajtu https://www.sarka.rs/.

Dugme ručice za nameštaj se izrađuju u raznim oblicima i veličinama. Mogu se kombinovati s drugim vrstama ručica ili biti jedini izbor na određenom komadu nameštaja. Dobre su jer veličina ruke nije prepreka za pravilno korišćenje a mana je to što zauzimaju samo mali deo nameštaja pa je njihovo korišćenje neobičnije za one koji se nisu susretali sa njima.

Izbor ručica za nameštaj deluje jednostavno sve dok se ne poseti prodavnica. Tada će vam mnoge biti prelepe i teško je objektivno zaključiti koje bi bile idealne uz neki komad nameštaja. Možete birati one koje se potpuno uklapaju u tonove okoline, možete izabrati da budu kontrast i dodatno privlače pažnju na nameštaj. Zbog svega navedenog one su funkcionalanan ali i estetski važan element svakog prostora.




Srodni tekstovi:


Neka vaša kancelarija postane epicentar inspiracije!

U svetu koji se neprestano menja i razvija, prostor u kojem radimo igra ključnu ulogu u oblikovanju ...

Detaljnije

Koliko je bitna online edukacija i usavršavanje ukoliko želite da pronađete novi posao

Posao treba da vas ispunjava i da vam ne predstavlja poteškoće. Treba da se budite svakog jut...

Detaljnije

Amaterski voćnjaci: Saveti za pravilno održavanje i dobru berbu

Mnogi srpski krajevi pogodni su za uzgoj voća i povrća i generalno smo zemlja bogata prirodnim organ...

Detaljnije

Produžite vek trajanja čitavog sistema

 Soft starter u glavnom reguliše uticaj motora na električnu mrežu kada se pokrene, kao ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS