Stolarija – o čemu voditi računa pri izboru?


Dom Saveti Saveti Dom


PVC stolarija u domu

Stolarija se, po pravilu, postavlja tako da traje dugo godina. Zato je neophodno detaljnije istraživanje kako bi sve činioce uključili i na osnovu toga doneli najbolju odluku.

Kakvo održavanje zahteva u godinama koje slede?

Drvena stolarija ovde ima najveće zahteve jer se drvo pod uticajem vremena menja, suši se, truli, bubri i deformiše. Potrebna je periodična nega  u vidu skidanja postojećih slojeva zaštite i nanošenja novih. To iziskuje i vreme, ali i novac za održavanje.

PVC stolarija je široko zastupljena, pravi se od polivinil materijala i izuzetno je izdržljiva. Nije otporna na plamen, može se desiti deformacija PVC prozora ili vrata usled jakih oluja, izuzev toga gotovo sigurno da može trajati bez deformacija i preko 30 godina. Zato je danas široko rasprostranjena.

Za razliku od nje, aluminijumski prozori i aluminijumska vrata sklonija su koroziji pa zahtevaju dodatnu zaštitu. Aluminijum kao provodnik i hladnoće i toplote vremenom je morao pretrpeti dorade da ne bi u unutrašnjosti prostora bila osetna temperatura koja je napolju. Upravo zato zahteva ugradnju sistema termo-prekida.

U tom segmentu je delimično bolji izbor varijanta Aluminijum – drvo, gde je aluminijumski deo stolarije spolja, a unutrašnji deo je urađen od drveta. Ovako se dobija dosta dobra kombinacija koja je i estetski lepa.

Odnos cene i pruženog kvaliteta

Kada predhodni opis uzmete u obzir i na to dodate cenu jasno je zašto je PVC stolarija tako tražena. Za kvalitet morate angažovati stručnu firmu kao što je Beo PVC  jer od kvalitetne izrade rama zavisi i kvalitet celog PVC prozora ili PVC vrata. Jeftiniji su od ostalih varijanti uz minimalno održavanje. PVC stolarija se proizvodi u raznim bojama, ali ipak čak i sa izradom u imitaciji drveta i dalje je vidljivo da je to PVC.

Drvo, ako se pravilno neguje može biti dugotrajno. Imamo primere istorijskih objekata koji traju decenijama, a stolarija je drvena. Ovo je skuplja varijanta, a očekujte I troškove za periodično održavanje bojama i lakovima.

Najskuplje varijante su ALU i ALU – drvo stolarija. Stakla koja se ugrađuju u ove ramove su jedinstvena i ne odgovaraju drugim profilima. Cenu podiže i dodatna obrada protiv korodiranja ili termo- prekid koje su neophodne na spoljašnjim aluminijum prozorima ili vratima, pa mnogi zbog nedostatka sredstava odustaju od ovih varijanti.

Estetika stolarije i enterijera

Nameće se pitanje – Zašto se iko odlučuje na ALU i aluminijum – drvo stolariju? Odogovor leži upravo u estetskom aspektu. Nakon prilagođavanja na konkretne spoljne uslove i plaćanja veće sume novca, Vi imate estetski lep prozor u svet. Ramovi aluminijumskih vrata i aluminijumskih prozora su uži jer jako dobro drži staklo sa manjim obimom. Naročito je estetski lepa druga, aluminijum – drvo, varijanta. Vizuelno, deo koji je od drveta daje estetski lep osećaj topline, a u ovoj varijanti i manje trpi uticaj okoline jer je u zatvorenom prostoru, a aluminijumski deo je spolja.

PVC prozor ili PVC vrata zauzimaju veću površinu, staklo je dosta manje, pa nisu toliko vizuelno privlačni.

Kada se sve uzme u obzir, odluka zavisi samo od vas. Izbor je veliki i neka vas u njemu ne vodi briga oko samog procesa, već misao da ćete na kraju imati lepši pogled iz vašeg doma.





Srodni tekstovi:


Mali stan - mnogo stila uz dobar plan

Ako je pred vama uređenje enterijera u stanu i niste baš sigurni kako bi sve trebalo da izgle...

Detaljnije

Šta je beta HCG i šta označavaju njegove vrednosti?

Većina se sa terminom „beta HCG“ susretne kod prve trudnoće ili kada se dogodi trudnoća ...

Detaljnije

Najbolji desktop računari za 2022.

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu desktop računara evo nekih predloga koje su nam dali stručna lic...

Detaljnije

Trikovi za opremanje velikih domova

Reklo bi se da je izazov opremiti mali dom, odnosno mali stan ili kući, ali zapravo je veći izazov o...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS