Sve prednosti i mane koje nose bambus roletne


Dom Dom

Bamboo blinds

Bambus roletne – zaštištnik vaše stolarije, terase i prostorija od prodiranja sunčevih zrakova, atmosferskih padavina i ukupnih klimatskih efekata. U pitanju je prirodan materijal, tačnije drvo različitih nijansi, koje se posebno oblikuje da bi se formirale roletne.

Za razliku od drugih vrsta – plastičnih, PVC, rolo i sličnih, ove roletne su prilično jeftine, tradicionalne i manje primetne na prozorima i vratima. Mnogo je pogodnosti koje pružaju, ali se javljaju i neki nedostaci, pa u nastavku teksta se izlistavaju sve prednosti i mane bambus roletni.

Bambus roletne se izrađuju po meri

Prva prednost bambus roletni je što postoji mogućnost izrade u tačno definisanim merama. Birate širinu i dužinu prema stolariji, odnosno prozorima i vratima. Kojih god da je mera raspoloživ prostor, možete da dobijete bambus roletne po želji i meri. Mere se daju za širinu i dužinu, tačnije za jedan kvadratni metar, što je ključni faktor određivanja cene. Izrada obično traje nekoliko dana, ukoliko određena dimenzija ne postoji u zalihama preduzeća, kada je moguće dobiti ih i ugraditi isti dan, vrlo brzo i jednostavno.

Bambus roletne pogodne su i za spoljnu upotrebu

Bambus roletne ugrađuju se sa unutrašnje ili spoljašnje strane prozora ili vrata. Montiraju se na stolariju, ili se buše zidovi pa se postavljaju nezavisno od prozora ili vrata. Po potrebi, možete iste preneti iz unutrašnjosti prostorije na terasu ili drugi spoljašnji prostor. Za upotrebu van doma, potrebno je samo premazati postojeće bambus roletne. Koristi se poseban namaz, uljani bez dodatka laka, radi zaštite od kiše, grada, snega, vetra ili drugih uticaja iz prirode, kako se ne bi pohabale ili promenile tokom vremena.

Bambus roletne imaju povoljnu cenu

U poređenju sa cenom PVC i ALU roletne, trakastih, metalnih, zebra ili nekih drugih vrsta, ove roletne imaju znatno povoljniju cenu, koja se određuje prema jednom kvadratnom metru. Cena zavisi direktno od izabranih boja, koje su svetlije ili tamnije varijante bež ili braon. Pored toga, zavisi direktno od dimenzija, odnosno potrebne dužine i širine zavese, dimenzija letvi, kao i mehanizma pokretanja. Uglavnom se najveći broj ovih roletni pokreće na isti, jednostavan način popuštanjem i kočenjem kanapa, ali s obzirom da može biti od debljih ili tanjim materijala varira i cena. U svakom slučaju, koje god varijante izaberete, bambus roletne imaće cenu po jednom metru kvadratnom skoro duplo nižu nego neka druga odabrana rešenja. Prosečno, cena se kreće od 1.800 dinara, pa naviše po metru kvadratnom.

Roletne od bambudsa teže regulišu nivo svetlosti

Prvi nedostatak roletni od bambusa je teže regulisanje nivoa svetlosti. Tačnije, postavljanjem ovih roletni, prolazak svetlosti je smanjen, ali se dodatna zatamnivanja mogu regulisati prema potrebi drugim zavesama. Ove roletne je moguće samo podići ili spustiti do željenog nivoa, bez mogućnosti podešavanja njihove strukture, pojedinačnih letvi i slično. Samim tim, u poređenju sa klasičnim, ili nekim inovativnijim roletnama gde je moguće regulisati nivo propuštanja svetlosti, ovaj tip je mnogo manje prilagodljiv potrebama korisnika u pogledu optimalnog nivoa svetlosti. 

Bambus roletne lakše se kvare

S obzirom da su ove roletne izrađene od prirodnog materijala – bambusa, postoji mogućnost da su manje otporne na fizička i mehanička habanja od drugih, čvršćih vrsta. Kako se izrađuju postavljanjem pojedinačnih letvi različitih dimenzija i debljina, pod dejstvom vetra ili udara mogu se promeniti ili pokvariti. Takođe, ove letve su povezane čvrstim kanapima i koncima, ali vremenom ili pod dejstvom uticaja mogu se pokidati ili istegnuti. To su sve važni nedostaci, koji čine da ovaj tradicionalni vid roletni često zamenjuju neki savremeniji oblici.

Bambus roletne daju niz i prednosti, ali i nekih nedostataka, koji se mogu javiti, ili ne, u zavisnosti od održavanja i čuvanja tokom vremena. Sve prethodno navedeno, opravdava vrlo pristupačna cena, pa su zato i dalje vrlo široko rasprostranjene na našem i inostranim prostorima.
Srodni tekstovi:


Kako da vaš kozmetički salon bude jedan od najposećenijih u gradu?

Može se reći da su za neke žene kozmetički saloni druga kuća. Takve žene provode i po nekoliko časov...

Detaljnije

U potrazi za odgovarajućom zaštitom i ukrasom prozora

Sa lepim, ali i sa kišovitim vremenom razmišljamo o tome kako da se prijatnije i lep&s...

Detaljnije

Umetnost pronalaska nekretnine u nestabilno vreme inflacije

Iako je nakon proglašenja pandemije bilo jasno da će ekonomska situacija da se promeni u celo...

Detaljnije

Zašto je važno da se odaberu odgovarajuće sanitarije za kupatilo?

Prilikom opremanja kupatila naići ćete na brojne izazove. Da li svi elementi mogu stati u kupatilo, ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS