TRI SAVETA ZA ADEKVATNO ODRŽAVANJE KLIMA UREĐAJA


Dom Poslovni prostor Razno Saveti


Održavanje svih električnih uređaja koje poseduje današnje prosečno domaćinstvo važno je iz više razloga. A jedan od glavnih je bezbednost tokom korišćenja i osiguranje ispravnog rada i dugog veka trajanja. 

Klima uređaji u kućnim prostorima postali su dostupan proizvod koji poseduje većina prosečnih domaćinstava, bilo da se radi o kući ili stanu. Neki ih koriste kao pomoćni uređaj za dogrevanje prostora, neki ga koriste kao glavni izvor grejanja, dok ga najveći broj ljudi koristi za rashlađivanje tokom toplih letnjih dana.

Učestala upotreba podrazumeva i adekvatno i pravovremeno održavanje, pre svega redovan godišnji servis klime, a koje je pored pomenutog razloga važno i zbog zdravlja jer utiče na kvalitet vazduha koji udišemo. 

KOLIKO ČESTO I KAKO VRŠITI ČIŠĆENJE?

Odgovor na ovo pitanje ne može biti univerzalan jer on zavisi pre svega od toga koliko često se koristi sam uređaj. Najveći broj stručnjaka preporučuje da je za prosečno korišćenje uređaja tokom jedne sezone (najčešće tokom leta za hlađenje) potrebno čišćenje pre sezone i na kraju iste. Poenta je da se ukloni nataložena prljavština i prašina i da se uradi dezinfekcija elemenata. U tim slučajevima, čišćenje filtera na tridesetak dana je preporučeno. 

Čišćenje se vrši specijalnim sredstvima koja su za to i namenjena, a čiji sastav je takav da efikasno uklanjaju bakterije, gljivice i ostalu prljavštinu koja se nađe u aparatu i na taj način se vrši dezinfekcija. Oni ujedno utiču i na sprečavanje pojave i širenja neprijatnih mirisa tokom rada. 

Da biste posao obavili kako treba potrebno je da pročitate kako uputstvo proizvođača, tako i uputstvo vezano za sredstva koja koristite. 

Svakako najsigurniji način jeste da se obratite stručnjacima koji se profesionalno bave time i koji će uraditi celokupan servis klime i voditi računa o učestalosti i potrebi za istim. 

RADITE REDOVNO SERVIS KLIME

Za osiguranje dugog veka trajanja, izbegavanja ranih i učestalih kvarova na insturmentima, ali i radi obezbeđivanja bezbednog vazduha tokom letnjih i zimskih meseci od izuzetnog je značaja odraditi redovan servis klime. 

On je neophodan kako bi se poboljšala ili održala na optimalnom nivou operativna sposobnost uređaja i postigao pravilan nivo komfora i sigurna zona za zdravlje. 

U zavisnosti od stanja u kojem se uređaj nalazi servis klime traje u proseku oko sat vremena ili malo više i treba ga raditi najmanje jednom godišnje. Cena servisa klime zavisi od toga koje su usluge pružene. 

Servis klime je važan jer sprečava nastanak kvara, ali i jer se njime izbegava nagomilavanje bakterija, mikroorganizama, grinja i gljivica na isparivaču i u kadici uz adekvatnu dezinfekciju.

PRAVILNA UPOTREBA IMA VELIKI ZNAČAJ

Praćenje uputstva o pravilnoj upotrebi bilo kojeg uređaja ili aparata je od izuzetnog značaja. Tu se mogu pročitati sve ključne stvari vezane za upotrebu od koje zavisi i ispravnost i vek trajanja i koje su prilagođenje karakteristima koje proizvođač najboje poznaje. 

Osim što nepravilna upotreba može dovesti do mehaničkog kvara ona može dovesti i do narušavanja zdravlja sa više aspekata. 

Neadekvatno korišćenje može da izazove temepraturne šokove, a neredovno održavanje ili nedovoljno kvalitetno može dovesti do razvoja gljivica i bakterija koje se posle udišu kroz vazduh. 


Srodni tekstovi:


Različiti tipovi baštenske rasvete i kako ih koristimo

Svaka bašta ima svoj specifičan izgled i ima delove koji noću mogu da se istaknu na pravi nač...

Detaljnije

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Zainteresovani kupci od danas mogu poručiti novi Redmi Note 10 5G preko zvaničnih maloprodajnih part...

Detaljnije

Otvaranje privatnih poliklinika – enterijer, medicinska oprema i stručni kadar srž su uspešnosti

 Otvoriti privatnu polikliniku nemoguće je bez preduzetničkih veština i znanja iz oblast...

Detaljnije

Sve prednosti i mane koje nose bambus roletne

Bambus roletne – zaštištnik vaše stolarije, terase i prostorija od prodir...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS