Kako da organizujete svoj put u Dubai?


Razno Razno

Poznat kao jedan od najvećih poslovnih centara na svetu i kao veoma popularna turistička destinacija, Dubai je poseban grad na Bliskom istoku. Smešten u srcu pustinje, grad je u poslednjih nekoliko decenija uspeo da uprkos svemu ovome, postane mesto koje je po mnogo čemu ispred svih ostalih. Zbog svih urbanističkih i tehnoloških čuda kojim se grad takmiči sa prirodom, postao je „prestonica luksuza“, mesto na koje se mora otići bar jednom u životu.

Ako ste pasionirani ljubitelj novih stvari, ako ste zaljubljenik u tehniku i tehnologiju, a usput volite sebi da date oduška, Dubai je pravo mesto za vas. Zaista, ovaj grad je pun iznenađenja! Sve je tako luksuzno i ima toliko toga da se vidi i uradi da bi trebalo da pripremite svoje putovanje (prilično dugo) unapred.

Da bismo vam pomogli da organizujete svoj boravak, evo nekoliko stvari o kojima bi trebalo da povedete računa. 

Administrativne formalnosti

Pre svega, morate imati važeći biometrijski pasoš za putovanje u Dubai. To znači da vaš pasoš mora da važi najmanje šest meseci od datuma vašeg ulaska u Ujedinjene Arapske Emirate.

Za građane Srbije, viza nije potrebna sve dok vaš boravak ne prelazi 3 meseca, pa stoga nećete morati da brinete o zahtevima za vizu. Takođe imajte na umu da vam nisu potrebne nikakve posebne vakcinacije da biste otišli u Dubai! 

Sve u svemu, pre nego što krenete, obavezno proverite sa svojom turističkom agencijom konkretne detalje o zemlji odredišta!

Kada ići u Dubai?

Dubai je sunčana destinacija tokom cele godine. Međutim, postoje dve sezone:

  • topla sezona od maja do septembra sa temperaturama do 45 °C - može biti čak i peščanih oluja!

  • blaža sezona koja traje od novembra do aprila sa blažim temperaturama između 25°C - 35°C i oko 17°C noću.

Druga sezona bi bila najbolja za posetu Dubaiju bez velike vrućine i visoke vlažnosti (to je i vreme kada ćete moći zaista da uživate u aktivnostima na otvorenom). Ako ne znate kada da idete u Dubai i imate fleksibilnost u izboru datuma za odmor, preporučujemo vam blažu sezonu.

S druge strane, treba znati da je topla sezona niska turistička sezona. Manje je turista, cene letova su pristupačnije, kao i cene raznih aktivnosti. To može biti finansijska prednost odlaska tokom tople sezone, u zavisnosti od vašeg budžeta.

A ako izaberete ovu opciju, ne brinite toliko o vrućini: sve je klimatizovano! Ali kada ste na ulici i da biste izbegli dehidraciju, ne zaboravite da pijete puno vode. Ne zaboravite da sa sobom ponesete kremu za sunčanje (obavezno)! Takođe bi trebalo da preferirate široku i laganu odeću, koja će biti mnogo udobnija za nošenje.

Kada rezervisati let?

Prva stvar koju treba da uradite da organizujete svoje putovanje u Dubai je da počnete da pretražujete cene i najbolje avio kompanije koje dolaze u Dubai.

Ako se dovoljno rano pripremite za putovanje (3 do 4 meseca pre polaska), moći ćete da pronađete prilično pristupačne letove. 

Takođe je važno unapred znati šta želite da vidite - ili izbegnete. Ramazanski period, na primer, može biti prepreka za neke aktivnosti, pošto je Dubai u to vreme pust. Zato obavezno rezervišite putovanje van ovog meseca - osim ako ne želite da iskusite lokalni način života u ovo doba godine! 

Koju vrstu smeštaja da odabrate?

Rezervacija smeštaja u Dubaiju će sigurno biti najveći trošak za vaš budžet za putovanje! Birajte smeštaj prema svojim mogućnostima, ali i prema aktivnostima koje planirate da tamo radite. Ako vam je potrebna stručna pomoć, angažujte stručnjake za individualna putovanja.

Ako možete da priuštite, možete da odsednete u čuvenom Burdž Al Arabu (koji je britanski novinar opisao kao „tako luksuzan da bi trebalo da ima sedam zvezdica“ u svom članku o hotelu) ili u Sheraton Dubai Mall of the Emirates. Ovaj hotel je veoma zgodan, jer svojim gostima nudi direktan prolaz do tržnog centra. 


Takođe, možete se uputiti na Palm Island ili Jumeirah Beach, stambenu oblast prepunu luksuznih hotela. Ili ćete možda pronaći svoj savršeni spoj u Marini, najnovijem modernom okrugu Dubaija!

Ako imate manji budžet, možda ćete radije ostati u područjima udaljenim od centra, kao što su stari okrugi Bur Dubai i Deira. Oni su bogati kulturnim i arhitektonskim aktivnostima i i dalje ćete biti blizu metroa. Što je najvažnije, moći ćete da pronađete sobe po mnogo razumnijim cenama.

Kako se kretiti Dubaijem?

Dubai je ogroman grad, ali ga je lako obići. Ako imate mali budžet, idite metroom: to je najpraktičniji način da se krećete gradom. Mreža je bezbedna i omogućiće vam pristup najvećim atrakcijama grada kao što su Burdž Kalifa ili Dubai Mall (sve dok uživate u klimatizaciji).

Da biste došli do marine, idite tramvajem. Isto važi i za okrug Jumeirah. Za lokacije koje ne opslužuje metro, idite taksijem ili autobusom.

Za javni prevoz (autobus i metro) kupite NOL karticu. Možete je dopuniti u skladu sa vašim potrebama ili dužinom boravka.

Cene karata se kreću od 3 AED (ili dirhama UAE) za jedno putovanje (tj. unutar jedne zone putovanja), do 7,50 AED za putovanja unutar svih zona.

Ne zaboravite da potvrdite svoju karticu na početku i na kraju putovanja. Takođe, imajte na umu da postoje vagoni rezervisani za žene i decu.

Za vaša putovanja taksijem, plaćanje je prema brojilu, pa se čuvajte saobraćajnih gužvi tokom špica, što će povećati cenu.

Da li treba unapred rezervisati svoje aktivnosti u Dubaiu?

Da, poželjno je. Rezervisanje aktivnosti u Dubaiju unapred će vam omogućiti da mirno odete i pametno iskoristite svoje vreme izbegavajući duge redove na atrakcijama. Ekskurzije i atrakcije su često 20-30% skuplje na biletarnici. Online cene su mnogo mnogo povoljnije!

Koje su aktivnosti koje se ne propuštaju?

U Dubaiju ima mnogo aktivnosti i mnoštvo sjajnih mesta koje treba videti. Zato napravite listu pre nego što odete: to će vam omogućiti da detaljno isplanirate svoj boravak i uštedite mnogo vremena! 


Evo samo nekih koje nipošto ne iscrpljuju ponudu Dubaija.

  1. Posetite Burdž Kalifu, koja je još uvek (za sada) najviša zgrada na svetu (sa 828 metara), a simbol je Dubaija. Možete uživati u spektakularnom pogledu sa vrha njegove platforme za posmatranje i diviti se fontanama na veštačkom jezeru koje se nalazi u podnožju kule.

  2. Večerajte u Burdž Al Arab, luksuznom hotelu koji je opisan kao hotel sa sedam zvezdica.

  3. Zabavite se u jednom od brojnih vodenih parkova u gradu, kao što je čuveni i najveći vodeni park u Dubaiju, Atlantis waterpark

  4. Bavite se raznim vodenim sportovima u Persijskom zalivu: skijanje na vodi u Dubaiju, veslanje na dasci, ronjenje...

  5. Krenite na krstarenje tradicionalnom arapskom jedrilicom u Dubai Creek.

  6. Idite na pustinjski safari.

  7. Letite iznad pustinje u balonu na vrući vazduh ili iznad Dubaija u helikopteru i uživajte u zalasku sunca.

  8. Kupujte u velikim tržnim centrima, uključujući Dubai Mall. Možete čak i na skijanje u Dubaiju u jednom od tržnih centara, Mall of the Emirates.

Naravno, preporučujemo i neke potpuno besplatne aktivnosti, poput lenčarenja na plaži, šetnje starim gradom ili pijacama, program Dubai fontane.... Dubai je grad koji oduševljava na svakom koraku jer je u potpunosti prilagođen posetiocima i njihovom dobrom provodu. 




Srodni tekstovi:


Biti podstanar ili kupiti stan na kredit: Šta su prednosti, a šta mane

 Rešavanje stambenog pitanja je jedan od najvažnijih životnih koraka svakog pojedinca. I...

Detaljnije

PROČITAJ ŠTA SU TO VREMENSKI RELEJI

Vrlo važni elementi električnih instalacija i uopšte uređaja jesu upravo vremenski releji. Nj...

Detaljnije

Zavese za dnevnu sobu

Dnevna soba je mesto gde najviše volimo da provodimo vreme i soba gde nam je neophodan potpun...

Detaljnije

Kako do idealno uređenog poslovnog prostora

U godinama iza nas sve više je počelo da se vodi računa o tome kako se uređuju i poslovni pro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS