PROČITAJ ŠTA SU TO VREMENSKI RELEJI


Razno Saveti


Vrlo važni elementi električnih instalacija i uopšte uređaja jesu upravo vremenski releji. Njihova uloga, kao i svih drugih vrsta releja, jeste i da se zaštite i oprema i ljudstvo.

OSNOVNA ULOGA

Releji su deo elektronske opreme, a pomoću njih vrši se prekidanje rada strujnih kola ili se ona ponovo pokreću posle zaustavljanja. Jedan od najbitnijih elemenata za njihovo funkcionisanje jeste elektromagnet, a pokreću se pomoću signala. Postavljaju se u centralni deo instalacija, a uloga im je pre svega zaštitna, jer se zahvaljujući njima čuva oprema, okruženje, kao i ljudi, a proces rada mašina je bezbedniji, pa su stoga široko primenjivi. Načelno, releji imaju zaštitnu ulogu, ali se razlikuju modeli spram oblasti u kojima se upotrebljavaju, te mogu biti strujni, strujno-naponski, telegrafski, automobilski, indukcioni, pa vremenski releji i drugi.

GENERALNE ODLIKE

Ovi delovi elektronske opreme vrlo su korisni i praktični, a danas faktički i neizostavni. Naime, oni su nužni deo električnih instalacija i uređaja, zahvaljujući kojima bivaju bezbedniji. Odlikovani su odličnim karakteristikama, te su tako otporni na temperaturne razlike, različite visine napona, jednostavni za upotrebu, a njima se upravlja bilo ručno, bilo automatski. No svakako je bitno da ih instaliraju i kontrolišu stručna lica. 

PO ČEMU SU BAŠ ONI SPECIFIČNI

Dakle, releji su elektronske komponente koje su sastavni deo opreme i uređaja koji koriste električnu energiju, a koji njihov rad i upotrebu čini bezbednijim. Vremenski releji su posebno specifični jer se zahvaljujući njima rad strujnog kola prekida u nekom određenom trenutku, tačnije momentu koji je podešen. To, u stvari, znači da je prisutno odloženo uključivanje, odnosno isključivanje određenog uređaja, u vremenskom rasponu koji obično predstavlja određeni broj stotinki ili sekundi – uglavnom prema uobičajeno utvrđenim standardima. Postoji više vrsta, a koriste se kako za uređaje koji se upotrebljavaju kod kuće, tako i u industriji, odnosno, primena vremenskih releja je veoma široka. 

VIŠESTRUKA PRIMENA

Svakim danom se tehnologija sve više usavršava, pa tako napreduju i svojstva vremenskih releja, pa je danas njihovo upravljanje nikad lakše, te i sasvim digitalizovano. S tim u vezi, širi se i polje njihove upotrebe, tako da se oni višestruko koriste kako u stambenim prostorima, tako i u industrijskim. Primera radi, u kućama to su svi sistemi osvetljenja ili pak ventilatori, dok služe i za upravljanje različitim mašinama, uređajima, pumpama.

VRSTE I KARAKTERISTIKE

Pre nabavke vremenskog releja, najpre je važno znati kakve osobine treba da ga odlikuju. Oni mogu biti i jednonamenski i višenamenski, sa brojnim pojedinačnim specifičnostima. Između ostalog, neke od specifikacija bile bi način napajanja, napon ili kolika je maksimalna potrošnja, koji je nivo zaštite i mnoge druge, do tehničkih pojedinosti kao što su dimenzije.

ŠIROKA PONUDA

Naposletku, vremenski releji su elektronske komponente koje su podesne za sve uređaje gde je potrebno podesiti vreme uključivanja i isključivanja rada toga uređaja. Odnosno, ovom napravom vrši se svojevrsna kontrola rada, čime i sam uređaj biva zaštićeniji. Postoji mnogo vrsta vremenskih releja koji se razlikuju nizom osobenosti, a spram specifikacija treba da se odabere odgovarajući. Namena svakako uslovljava i poželjne performanse, pri čemu postoje i oni sa naprednim funkcijama, a potreba iziskuje različite izbore.






Srodni tekstovi:


Amaterski voćnjaci: Saveti za pravilno održavanje i dobru berbu

Mnogi srpski krajevi pogodni su za uzgoj voća i povrća i generalno smo zemlja bogata prirodnim organ...

Detaljnije

Vaš ključ za vrata rajskog života na Zlatiboru!

Zamislite mesto gde se zelene planinske padine susreću sa kristalno čistim vazduhom, gde svaki pogle...

Detaljnije

Uređenje malog kupatila

Prostorija u domu koja je neophodna za svakodnevni život jeste kupatilo. Pripremanje instalacija i z...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS