Saveti za pravilno čišćenje klima uređaja


Saveti Saveti


Mnogi od nas ne čiste redovno naše klima uređaje jer mislimo da nam za to treba neko posebno znanje ili neko stručno lice. A šta ako bismo vam rekli da to možete da uradite potpuno sami i to za deset minuta? Čitajte dalje da saznate kako!


Zašto treba čistiti klima uređaj?

Kako nas je ove godine napao virus Kovid-19 posebno je važno da održavamo čistoću našeg doma. Takođe je vrlo važno da naše klime budu čiste. Kroz prljave klima uređaje se najlakše šire zaraze. Tokom prolećnih i jesenjih dana klime se ne koriste uopšte ili bar ne često i skupljaju se razne prljavštine i zaraze u unutrašnjosti vašeg klima uređaja. Uključivanjem klima uređaja bez prethodnog čišćenja istog može vrlo da vam zagadi vazduh i raširi razne bakterije po vašem domu. Takođe, ako se klima uređaji ne čiste redovno oni rade sve slabije i slabije. Zato, hajde na posao!


Kako pravilno da očistite filtere klima uređaja?

Svaka klima poseduje u sebi mrežaste filtere koje morate redovno čistiti. Vrlo je lako, sve što treba da uradite jeste da otvorite poklopac vašeg klima uređaja. Klime su tako napravljane da skidanje ili podizanje poklopca nikada nije teško već potpuno jednostavno. Kada ste podigli poklopac treba da izvadite filtere koje vidite ispred sebe. Izvađene filtere odnesite u sudoperu, lavabo ili kadu i operite. Pranje filtera ne može da bude lakše, uključite vodu i filtere operite sapunom ili deterdžentom. Kada ste dobro oprali filtere ostavite ih da se ocede i osuše ili ih sami osušite krpom ili peškirom. 


Kako da očistite ostatak klime?

Dok se filteri suše uzmite vaš usisivač i usisajte unutrašnjost klime. Uradite to dobro i detaljno kako biste imali što manje posla nakon toga. Kada ste usisali, uzmite mokru krpu i prebrišite sve uske delove gde vidite da je prljavština ostala. Nakon toga, klimu prosušite suvom krpom. Sve to uradite i sa spoljnim delom klima uređaja, ako vidite da po sebi ima neke mrlje ili prljavštinu. Vratite sve na svoje mesto i čišćenje klime je gotovo!


Važnost klimatizacije i ventilacije

Danas je uglavnom svaka kuća i svaki stan klimatizovan, a naravno da ima i ventilaciju. Klimatizacije i ventilacije ne treba da se plašimo već da prihvatimo sve njihove benificije. Ako se plašite da ćete zbog klimatizacije i ventilacije imati problema sa zdravljem evo rešenja za vas. Uzmite neko dezinfekciono sredstvo i pre nego što zatvorite vaš klima uređaj poprskajte ga i prebrišite unutrašnjost klime tim sredstvom. Isto uradite sa svim ventilacionim otvorima do kojih možete da dođete. Kada to radite redovno nema razloga da se brinete za vaše zdravlje. 

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao i da ste uspeli da dobro očistite vaš klima uređaj. Možda vam se to ne čini kao nešto što treba da radite ili što je neophodno da radite, ali verujte vrlo brzo ćete osetiti razliku u vazduhu. Vazduh će biti svežiji i čistiji, a vi ćete moći lakše da dišete, bez brige da ćete se razboleti. Klima uređaj redovno čistite, pogotovo tokom letnjih i zimskih dana kada je najčešće koristite. 




Srodni tekstovi:


Šta sve pružaju praktični aparati za zavarivanje

Realizaciju brojnih poslova i zadataka u domenu uređenja enterijera i eksterijera, kao i održavanja ...

Detaljnije

Adekvatno osvetljenje za Vintage stil

„Vintage“ ili starinski stil je „ever green“ u uređivanju životnog prostora,...

Detaljnije

Kako pravilno održavati aspirator?

Jedan od vrlo važnih kućnih uređaja jeste i aprirator.  Za većinu ljudi koji vole da spremaju h...

Detaljnije

Kako da organizujete svoj put u Dubai?

Poznat kao jedan od najvećih poslovnih centara na svetu i kao veoma popularna turistička destinacija...

Detaljnije
Copyright © 2018 Svetlost. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS